CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Osama bin Laden si “efectul balaur”

0 comentarii / 1325 vizualizări / 4 mai 2011

Ca de obicei, atunci cand are loc un eveniment de acest fel, respectiv eliminarea unui adversar, raman in urma multe semne de intrebare. Care nu au vreo legatura cu teoriile conspiratiei puse recent in opera. Ci cu teme mari, de importanta vitala pentru siguranta cetatenilor lumii. Evident, cheia unor dileme se afla la Washington si nu in alta parte.

Iar institutia chemata sa dea raspunsul este, pana la urma, Casa Alba. Cea mai presanta dilema este generata de scoaterea din joc a lui Osama bin Laden. Care va fi, pana la urma, efectul? Miscarea terorista, la nivel global, va trece printr-un regres? Sau, dimpotriva, dupa o scurta perioada de deruta, ea se va reorganiza, in forme noi, devenind si mai periculoasa decat pana acum?
Intre cele mai dureroase intrebari care pot fi puse in raport cu istoria recenta a terorismului, asa cum a fost ea scrisa dupa 11 septembrie 2001, este pozitia reala a Pakistanului, ca stat. De ce? Fiindca Pakistanul a fost si este recunoscut de catre Statele Unite ca un important aliat in razboiul antiterorist. Cu toate acestea, este de notorietate ca cele mai importante nuclee de tip terorist au ca baza de antrenamente si de alte operatii chiar Pakistanul. Iar Osama bin Laden a fost localizat in Pakistan. Unde, de altfel, a si fost ucis. El nu locuia intr-un canal sau intr-o pestera din munti. Ci intr-o vila aflata la foarte mica distanta de sediul Academiei Militare a acestei tari – sediu, de altfel, vizitat in numeroase randuri si de oficialitati americane –, un imobil scump, care iesea in evidenta nu numai prin marime, ci si prin suprafata terenului din jur si sistemul de securitate implementat. Au avut autoritatile pakistaneze ochii legati? Sau au stiut si au tolerat, in mod tacit, aceasta situatie?
Informatiile privind participarea pakistaneza la uciderea lui bin Laden sunt confuze. Unii oficiali regreta faptul ca America a actionat peste capul statului pakistanez. Altii afirma ca a avut loc o cooperare, redusa doar la aprobarea survolului si operatiunii in sine. In fine, altii spun ca nu au existat asemenea aprobari. Care este adevarul legat de cooperarea americano-pakistaneza, in trecut si in prezent? Ce se va intampla in viitor? (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998