CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

P.E. face mișto de România: să cerem despăgubiri de la jumătate din UE. Bonus: Putin e de vină!

5 comentarii / 3585 vizualizări / 12 iulie 2023

Clasa politică e în extaz: Parlamentul European a votat azi marele document care ne va băga în Schengen pînă la finele anului. Și nu numai atît, dar vom primi despăgubiri de miliarde de la cei care ne-au barat accesul, ani de-a rîndul. Politicienii noștri jubilează, presa e fericită și ea. A fost greu, dar am ajuns la liman. O privire mai atentă, plus oarece amintiri, ar trebui să ridice întrebarea nu cînd intrăm în Schengen, ci dacă nu cumva Strasbourgul efectiv ne ia peste picior.

Un proiect de rezoluție adoptat azi de P.E. cere admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen pînă la finele acestui an:

”Solicită Consiliului să respecte articolul 4 alineatul (2) din Actul din 2005 privind aderarea Republicii Bulgaria și a României la UE și să voteze, fără întârziere și cel târziu până la sfârșitul anului 2023, în favoarea aderării celor două țări”.

Textul rezoluției abundă în formulări triste: PE ”își exprimă regretul”, ”constată cu profundă îngrijorare”, ”încălcarea arbitrară a drepturilor”, ”daune colaterale și ireparabile” etc. ”Refuzul de a extinde spațiul Schengen pentru a include România și Bulgaria a avut un efect devastator asupra sprijinului public pentru UE” se mai punctează.
Uite de aia devin occidentalii eurosceptici, pentru că nu intră România și Bulgaria în Schengen.

Și se flutură perspective roz-bombon:

”PE invită Comisia să estimeze pierderile financiare, câștigurile ratate și daunele asupra mediului suferite de România și Bulgaria, precum și de Uniune în ansamblu, din 2011, din cauza faptului că România și Bulgaria nu sunt membre Schengen; consideră că Comisia ar trebui să analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare suferite de Bulgaria și România din cauza refuzului negativ și nejustificat de aderare la spațiul Schengen, ținând seama de pierderile financiare începând din iunie 2011”.

Mai aflăm că cele două țări îndeplinesc toate condițiile de aderare, iar acest lucru ar întări securitatea UE.
Gata, suntem ca și în Schengen. Și vom primi și despăgubiri în bani pentru toți anii de umilință.

În fine, în ecuație e introdus, în premieră, și Vladimir Putin, în calitate de vinovat:

”PE regretă și subliniază cu profundă îngrijorare că decizia negativă privind aderarea la Schengen a României și Bulgariei este instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusă, în detrimentul obiectivelor politicii externe ale UE”.

Să o luăm metodic.

Rezoluția de azi, care face să bubuie șampaniile politicienilor noștri, nu are altă putere decît de recomandare și nimic mai mult. În plus, s-au votat pînă acum o serie de asemenea rezoluții, ultima în octombrie. A devenit un fel de hobby periodic al europarlamentarilor să ne aburească votînd asemenea documente, pentru că nu costă nimic.

Povestea cu despăgubirile, în schimb, e nouă. Probabil PE s-a gîndit că nu strică ici-colo cîte o glumă, să mai relaxeze atmosfera.

Ca România să meargă la Bruxelles cu un dosar conținînd argumentat toate pierderile financiare produse de refuzul primirii ei în Schengen din 2011 încoace e gluma deceniului, amintind de o alta, mai veche, cînd America Latină a trimis Spaniei o notă de plată de sute de miliarde pentru exploatarea din vremea conchistadorilor.
S-a rîs și s-a trecut mai departe.

Să presupunem, însă, că o facem și pe asta și demonstrăm riguros cîte miliarde avem de încasat.
Marea întrebare e cine va plăti?

Presa de azi, ca și unii politicieni, indică deja Austria.
Doar că austriecii, ca și olandezii, sunt doar ultimii de pe o listă lungă.

În 2011, 13 din cele 27 de state ale UE se opuneau aderării României și Bulgariei. La loc de cinste Franța, Germania, Finlanda, Olanda. În 2013 rămăseseră ”doar” 7, conform președintelui Traian Băsescu. După care, problema Schengen a cam rămas îngropată pentru noi pînă anul trecut, cînd am fost amăgiți să credem că a venit marele moment, dar nici măcar la vot nu s-a mai ajuns.

Ar trebui să dăm în judecată, deci, jumătate din UE ca să ne recuperăm banii pierduți.
Încă o glumă tare din rezoluția PE e cea care induce ideea că trebuie despăgubite financiar nu doar cele două țări, ci și UE, în ansamblu, pentru pierderile suferite din cauza neadmiterii României și Bulgariei. Ceea ce înseamnă că UE va trebui să se dea în judecată pe sine și să-și plătească despăgubiri, nu-i așa?

Dacă nici asta nu e dovada că PE are simțul umorului în vremuri de criză, noi nu știm ce să mai zicem. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Dar pentru gaura din buget de miliarde de euro, cui sa cerem despagubiri? Ucrainei? Sau americanilor? Asta nu ne spune PE, care se pare ca este format din troglodiți?

 2. -sa dea afara Austria!
  (si suedia,olanda,
  poate si germania,ungaria si portugalia
  ca nu se stie niciodata)

 3. Si exact asta primeste de la „paduchii strategici”.

  Apoi Romania, dupa fiecare tradare si umilinta, se apuca sa achite facturile si chitantele impuse de Europa si SUA din banii romanilor, ca doar nu platesc securistii si politicienii din bani lor.

 4. Slava Z! Putin e de vina ca fura teroristii trtionati securisti

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998