CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

P.R. stupefiant: cum a mostenit SRI ”martirii” fostei Securitati

2 comentarii / 4324 vizualizări / 25 aprilie 2018

Una din trăsăturile definitorii ale lui Traian Băsescu este că spune lucruri corecte și de bun simț doar atunci cînd e prea tîrziu și tace mîlc la vremea cînd ar trebui să vorbească. Ieri seară, fostul președinte a avut iar o serie de revelații, într-o emisiune a TVR, legate de serviciile secrete, uitînd că a avut un deceniu la dispoziție să îndrepte faptele înfierate.

„Au de făcut (n.r. – parlamentarii) un lucru fundamental: demilitarizarea serviciilor secrete, interdicţie în zona de afaceri şi numărul salariaţilor din serviciu să fie transparent public cunoscut. Un serviciu dacă îl vrei performant trebuie să-l finanţezi. Serviciile secrete fac nişte servicii care nu sunt ale lor. Pentru ce face poştă militară SRI-ul? Pentru ce este brigada antitero la SRI, în loc să fie la Ministerul de Interne? Ei să dea informaţii şi brigada antitero să acţioneze de la Ministerul de Interne”, a afirmat Băsescu la TVR 1, în emisiunea România 9.

Pe cînd era președinte, reamintim, Băsescu a făcut, în schimb, tot posibilul pentru a bloca noi legi ale serviciilor. Și s-a făcut că plouă de cîte ori în spațiul public se lansau gogomănii menite să umfle imaginea serviciilor în ochii românilor.

Un exemplu edificator ar fi stupefiantul caz din 21 decembrie 2012, atunci cînd Florian Coldea și George Maior s-au produs pe micile ecrane în cadrul unei emisiuni omagiale, tot la TVR, la adresa bravilor eroi ai SRI din Brigada antitero, exact cea despre care Băsescu ne spune azi că nu are ce căuta la SRI. Era prima dată cînd Maior și Coldea apăreau împreună în media, prilejul fiind Ziua luptătorului antiterorist. Numai că ceea ce trebuia să fie un omagiu al eroilor s-a transformat într-o poveste de rîsul curcilor, deși substratul e mai degrabă amar.

Concret, în cadrul emisiunii a fost difuzat un documentar despre activitatea și eroismul luptătorilor antitero, cu referiri fățișe la James Bond și Jason Bourne, ai căror ”omologi” mioritici se antrenează permanent pentru a ține românii în siguranță.

”După ani de muncă în anonimitate, în care singurul lor scop a fost menţinerea în siguranţă a României, Brigada Antiteroristă a Serviciului Român de Informaţii, cunoscut şi sub denumirea de SRI, ne vorbeşte astăzi despre ce înseamnă această muncă” ne-au transmis realizatorii.

Și ne-au tot vorbit astfel, preț de zeci de minute, pînă spre final, cînd s-a ajuns la punctul elogierii celor căzuți la datorie. Mai ales că, am aflat, ”Acest film este dedicat mamelor şi taţilor, soţilor şi soţiilor, fraţilor şi surorilor celor care şi-au pierdut viaţa în misiune pentru a-şi apăra ţara sau care au pierdut pe cineva drag”.

După care a urmat înșiruirea numelor tuturor eroilor căzuți.
Ar fi trebuit să fie un moment profund solemn.
A reușit să fie doar unul năucitor.

Asta, pentru că lista eroilor SRI conținea fix 13 nume.

Iar singurul SRI-ist autentic căzut la datorie era, de fapt, sublocotenentul Radu Constantin, mort la un antrenament, în mai 2011.

Restul erau, toți, din fosta Securitate.

Așa se face că apăreau pe listă doi ofițeri membri ai echipei pirotehnice a USLA, morți în mai 1985, într-un eveniment petrecut în Grozăvești (explozia unei bombe artizanale), plus un sublocotenent de Securitate mort într-un accident aviatic în 1988, în misiune.

Restul de 9 eroi erau un membru al trupelor de Securitate mort în 23 decembrie 1989, în misiune, ni se spune, și, țineți-vă bine, legendarul lot Trosca.

Așadar, SRI, serviciul de informații modern și care ne-a dat asigurări permanent că a rupt orice legătură cu fosta poliție politică, se laudă la capitolul eroi-martiri cu foști securiști.
Și, de parcă asta nu era de ajuns, majoritatea zdrobitoare a acestora, adică lotul Trosca, a murit ”la datorie” într-un mod foarte straniu, adică împușcați de colegii din armata țării.
Probabil e un caz unic în lume în care membri ai forțelor armate se omoară între ei și apoi cei căzuți sunt declarați eroi și omagiați public ani de-a rîndul, ba chiar li s-a ridicat și un grup statuar.

Moderatorii emisiunii au cutezat să ridice din sprîncene vizavi de această situație, dar au fost repede lămuriți de directorul SRI, George Maior:

”A fost un moment important pentru noi. Mai mulţi colegi de-ai noştri au murit într-un mod tragic atunci, ei fiind chemaţi de fapt să apere instituţii şi să abordeze fenomenul terorist prin profesia lor. Vorbim de superprofesionişti, au fost lichidaţi într-un mod samavolnic şi acest lucru nu-l putem uita, din păcate s-au frânt atunci nişte destine şi s-au făcut greşeli majore. Noi am încercat să facem o reparaţie morală prin ridicarea acestui monument la atâţia ani, şi acest film pe care l-aţi văzut până la urmă are şi un context legat de memoria acestor oameni”.

Chestionat cum poate considera, totuși, oameni din fosta Securitate drept colegi de ai săi, Maior a răspuns:

”Haideţi să nuanţăm un pic lucrurile! USLA era o componentă antiteroristă a României a cărei menire era chiar să protejeze cetăţenii români de atunci, şi de atunci, de acest fenomen. Dacă există undeva o anumită continuitate între fostele structuri de informaţii şi actualele structuri de informaţii ale României, poate că aici există cel mai important element de continuitate. Bineînţeles, Securitatea, pentru misiunea antiteroristă. In rest, în planul Securităţii, în general, care avea multe alte componente, discontinuitatea este totală”.

Ați înțeles cum merge treaba, luăm ce ne convine de la fosta Securitate comunistă, în rest ne spălăm pe mîini precum Pilat din Pont și ținem aproape de NATO.
Stupefiantul discurs promovat de capii SRI ar fi putut atrage încă de atunci atenția președintelui României, Traian Băsescu. Mai ales că, înainte cu un an de respectiva emisiune, o parte a membrilor lotului Trosca, cu șeful lor în frunte, fuseseră deposedați prin decret prezidențial de titlul de eroi-martiri ai revoluției după ce fusese deconspirați ca vinovați de poliție politică.

A trebuit să treacă șase ani, însă, pentru ca Băsescu, de acum un simplu cetățean, să descopere că luptătorii antitero nici nu ar trebui să facă parte din SRI, ori că serviciul ar trebui demilitarizat. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Romania de dupa 1989 este continuatoare Romaniei de dinainte de 1989 !? Ce tot o dati cotita….la fel este si cu serviciile de informatii sau au aparut brusc din neant in ianuarie 1990 !!?? Cand vad ca toata lumea, inclusiv voi, tot dati citate dintr-un individ care a condus tara asta 10 ani, dar parca nici nu ar fi fost in Romania, ce pot sa cred ? Il vad la posturi tv in ziare , interviuri…sa nu ne mai plangem de mila.

    • Nu SRI trebuie să-și asume că este Securitatea, ci românii, prin reprezentanții săi din Parlament.
      SRI trebuie reformat și controlat de către Parlament.
      De mai bine de un deceniu se chinuie SRI-ul să facă din Parlament o cămăruță și se joacă de-a comisia noastră de control a SRI.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998