CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Padurile romanesti, exploatate la singe: trufe de milioane de euro, livrate la negru germanilor

0 comentarii / 8486 vizualizări / 4 iunie 2020

Un aliment considerat de lux, trufele, și pe care și-l permit doar cei cu dare de mînă e exploatat în România la negru și livrat gurmanzilor din țări precum Germania, Franța sau Italia, dezvăluie deputata USR Lavinia Cosma într-o declarație în parlament.

”Avem nevoie de reglementări clare cu privire la trufe. Trufele sunt foarte scumpe, iar camioanele pleacă periodic din România către alte ţări, pierzând noi, ca ţară, atât financiar, cât şi prin distrugerea pădurilor. Recoltarea trufelor a devenit o afacere profitabilă pentru multe persoane, acestea utilizând sape, lopeţi, greble şi cazmale care distrug micoriza formată între trufă şi arbore, fapt care conduce la o periclitare a speciei şi dăunează atât arborelui simbiotic, cât şi solului.
Aşa-zişii „căutători de trufe” nu au reglementări oficiale – şi profită de acest lucru – prin care să fie stabilit modul de recoltare şi se bazează pe informaţii dobândite pur şi simplu din vorbă-n vorbă şi aleg anumite habitate pentru exploatare, care apoi nu mai au timp să se regenereze.
Mai mult decât atât, scopul principal au devenit profiturile obţinute foarte repede şi, de fapt, printr-o exploatare neconformă a acestor produse. Sigur, aceste profituri sunt nedeclarate, neimpozitate. Trufele sunt vândute ulterior către intermediarii din Italia, Germania, Franţa, unde se apreciază şi se valorifică la adevărata lor valoare. La rândul lor, aceşti intermediari distribuie către restaurante sau alte firme aceste produse pentru preţuri duble sau triple, profitând astfel de pe urma lipsei reglementărilor din ţara noastră.

Milioanele de euro profit merg către alte ţări, iar noi, ca ţară, rămânem cu pădurea exploatată, distrusă şi fără să ne intereseze ce se întâmplă cu aceşti bani, cine ajunge să aibă, la propriu, o mafie în acest sens” atrage atenția deputata. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998