CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Paleologu Jr: Biserica nu e pravalie, sa stea inchisa de Pasti

7 comentarii / 3545 vizualizări / 8 aprilie 2020

Fostul candidat prezidențial Theodor Paleologu cere românilor să stea acasă de sărbătoarea Paștelui și afirmă, pe Facebook, că Biserica nu e prăvălie. ”Să fim creștini, nu cretini” mai scrie Paleologu.

”În disputa legată de deschiderea bisericilor în noaptea de Înviere ar trebui să mai și gîndim, nu doar să repetăm clișee și sloganuri.
1) Analogia cu magazinele de mîncare este ineptă. Bunurile spirituale sînt diferite de cele materiale și nu te duci să le iei cu punga de la magazin. Biserica nu e prăvălie.
2) Argumentul că bisericile nu s-au închis în timpul epidemiilor de ciumă din secolele VI și XIV demonstrează exact contrariul. Pe atunci nu se știa nimic despre răspîndirea epidemiilor.
3) Există o specie de apucați care au impresia că se opun secularizării, dar care, de fapt, o accelerează prin atitudinile lor lipsite de minte. Se tot încăpățînează să ofere adversarilor lor nuielele cu care să fie flagelați. Și nu doar ei, ci întrega Biserică. Biserica Ortodoxă Română trebuie să evite cu orice preț să fie asociată cu o explozie a cazurilor de coronavirus.
4) Comparația cu persecuția din timpul regimului comunist nu este doar cretină, ci de-a dreptul nerușinată.
5) Vocile care cer deschiderea bisericilor de Paște sînt cu totul minoritare. Un singur episcop a derapat grav. Majoritatea ierarhilor, preoților și credincioșilor au o atitudine înțeleaptă și responsabilă.
6) În sfîrșit și cel mai important, dacă ieșim în noaptea de Înviere pe balcoane, dacă aprindem cîte o lumînare și cîntăm „Cristos a-nviat”, transformăm întreaga țară într-o imensă biserică. Să fim creștini, nu cretini.” (B.I.)”

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Ba baiete, se vede treaba ca statul in casa dauneaza geav sanatatii unora. Incearca cu apa multa si dusuri reci.

  • Nu l-am suspectat niciodata de prea multa inteligenta pe securistul asta de tip nou, dar postarea de pe FB demonstreaza ca individul are nu numai seioase carente de logica, dar si de cultura generala.

   1. Biserica e loc de inavutire spirituala, duhovniceasca. Nu in biblioteci te spiritualizezi, ci in biserica, pentru ca in timpul slujbei liturgice sunt prezente toate puterile ceresti, iar cei vrednici se umplu de Duh Sfant. Daca nu vom fi prezenti la biserica macar in noaptea de Inviere, atunci ne vom lasa cu totul prada intunericului.
   2. Nu din cauza nestiintei nu se inchideau bisericile pe vremea ciumei, ci pentru ca liderii politici erau crestini, nu cretini.
   3. Biserica a fost persecutata in cei 2000 de ani de existenta de toate regimurile antihristice, iindiferent de natura lor. Iar o Biserica care nu e luptatoare e tradatoare! Biserica care tine cont de vocea lumii antihristice nu e Biserica lui Hristos, ci biserica Satanei.
   4. Inr-adevar, nu exista comparatie intre persecutia din timpul regimului comunist si cea din timpul regimului demonocratic, pentru ca acum persecutia imbraca forme tot mai perverse si totalitare.
   5. Cei care cer deschiderea bisericior nu sunt minoritari, ci majoritari, o majoritate care sta in asteptare In asteaptarea unui semnal de la ierarhi. Pentru ca Dumnezeu vrea sa curete Romania de Rau, poporul roman va da cei mai muli martiri.
   6. Sa fim crestini, nu cretini. Noi, crestini-ortodocsi, spunem „Hristos a Inviat!” in biserici, nu Cristos a Inviat!” din balcoane. Si luam Lumina de la Ierusalim, nu de la candela din case. Intreaga tara devine o biserica daca romanii traiesc in comuniune uniii cu altii, nu in distantare sociala, fiecare in bula lui.

 2. Cum ziceai, „sa fim crestini, nu cretini!”…dar, pentru tine, e deja tarziu…Iar privatizeaza unii adevarul pe persoana fizica, mai ales cei crescuti la poalele matrozului Petrov….Si nu, nimic din ce s-a spus, la suparare, in legatura cu biserica si pandemiile, nu e cretin…ce stii despre pandemii mai mult decat in secolele VI si XIV?! Cam ce progrese s-au facut, lipseste doar crucea cu var de pe casa carantinatului, oprobriul, umilinta, lasarea sa moara de foame sunt toate la fel…iar ingroparea in sicrie inchise, de-a valma, fara preoti, fara slujba (numai variante scurte, de pandemie…) inlocuiesc mai onesta groapa cu var…Daca nu intelegi nevoia de biserica, daca nu respecti dorinta omului de a-l vizita pe Dumnezeu acasa la el, mai bine te abtii…apoi, comparatia cu persecutia crestinilor in perioada stalinista e in favoarea stalinistilor…iar propunerea de beculire generala de pe balcoane in noaptea de Pasti e chiar nerusinata…nu vrei si o proiectare a slujbei in Piata Victoriei, pe blocul in care era afisata sliga electorala a dreptei, aia cu Ue PSD?

 3. 6) În sfîrșit și cel mai important, dacă ieșim în noaptea de Înviere pe balcoane, dacă aprindem cîte o lumînare și cîntăm „Cristos a-nviat”, transformăm întreaga țară într-o imensă biserică. Să fim creștini, nu cretini.”

  Pai daca iesim pe balcoane, nu numai ca suntem cretini, dar o mai si recunoastem de bunavoie.

  • E o simplă răceală, prostovane?!? :)))))))))))

 4. Vezi bah Parpanghele, d-aia prostul care e prost o tine langa tot cu ce stia el acu vreo 2-3 saptamani, “aoleo covidu’, aoleo covidu”. Uite aici diferenta dintre doua tipuri de prosti.

  Sa spunem ca un prost oarecare casca gura la sketch-ul umoristic in care Puiu Calinescu repeta intr-una, intr-o cuseta de tren de la Bucuresti la Mizil “vai ce sete mi-e”, iar dupa ce I s-a adus apa sa bea, repeta mai dihai, “vai ce sete mi-a fost”, de la Mizil pana la Sinaia.

  Un prost oarecare, ca toti prostii, nu vede care e poanta scenetei, in timp ce un prost-prost, asa, cam ca tine, de exemplu, o vede, dar nu o aude. Ai inteles acuma cum e cu covidul?

  Stiu ca ai oboist, nu-I nimic, mergi iar la nani-nani

  • Să zicem ca ai ramas la fel de prost chiar dacă este evident că mai prost de atât poți fi oricând. Deci, cum e, zdreanță securistă proastă, s-a oprit planeta de la o simplă răceală? :))))))

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998