CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pana la urma cine il va debarca pe Traian Basescu?

0 comentarii / 1723 vizualizări / 15 octombrie 2010

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cu care au indraznit sa-l identifice acolitii sefului statului pe domnul Traian Basescu – el insusi facand aceasta scandaloasa paralela -, a fost impachetat si debarcat cand ii era lumea mai draga. Practic, a fost gasit in pat, atunci cand a fost arestat, cu amanta sa. In timp ce sotia avea grija, in camera alaturata, de copiii amantei.

Dar nu pentru amanta s-a facut analogia si nu pentru amanta a fost Cuza debarcat. Ci pentru un cu totul alt motiv. O luase razna. Orbit de impactul unor reforme pe care, de fapt, nu el le-a facut ci Kogalniceanu si oameni de talia acestuia, Cuza s-a gandit sa scape de Parlament. Sa-l dizolve. Sa conduca dictatorial. Si atunci a fost impachetat si dat afara din tara. Cine a facut asta? De raspunsul la aceasta intrebare depinde raspunsul la intrebarea din titlu. Cine il va impacheta pe Traian Basescu?
Cine au fost cei care s-au simtit amenintati de decizia lui Cuza de a desfiinta Parlamentul? In primul rand, parlamentarii insisi. Pentru ca ei erau primii care intelegeau importanta institutiei pe care o reprezentau intr-o constructie democratica a statului. Dar nu aveau ei forta de a-l eliminia pe Cuza. Atunci sa fi fost poporul? Nicidecum. Poporul roman, la acea data, nu avea o constiinta suficient de bine conturata a ceea ce inseamna democratia, a importantei unui asemenea sistem pe termen scurt, mediu si lung. Si oricum poporul nu detine puterea, decat temporar, in timpul unor revolutii. Altfel poporul isi cedeaza aceasta putere. Tocmai o cedase parlamentarilor. A fost un puci militar? Pe Alexandru Ioan Cuza l-a lichidat armata? Sau serviciile secrete? Nicidecum. Si atunci cine? Cine mai ramane?
Mai raman oamenii de afaceri. Mosierii si burghezia. De ce erau ei interesati sa-l lichideze pe Cuza? Dintr-un motiv foarte simplu. Dizolvand Parlamentul, Alexandru Ioan Cuza dadea o lovitura mortala democratiei. Iar clasa oamenilor de afaceri exista si se dezvolta doar daca exista libera concurenta. Doar daca exista o domnie a legii. Daca forta legii anuleaza legea fortei. Daca legea este aplicata altfel decat discretionar. Daca legea nu este la indemana unui singur om. Daca puterea Justitiei este separata de celelalte puteri. Si daca in centrul constructiei democratice se afla Parlamentul. Oamenii de afaceri din timpul lui Cuza au simtit ca domnitorul a luat-o razna si ca pericolul pentru ei este mortal.
Daca Traian Basescu si-a permis sa faca o extrapolare de la el insusi la Alexandru Ioan Cuza, atunci sa continui analiza in aceasta logica propusa de el. Va mai amintiti? Nici nu venise bine la conducerea statului roman cand Traian Basescu s-a si lansat public impotriva oamenilor de afaceri, utilizand sintagma “grupuri de interese”. Sigur ca oamenii de afaceri se constituie in grupuri de interese. Acest lucru este cat se poate de normal si se intampla pretutindeni in lume. Dar Traian Basescu, neintelegand democratia sau facandu-se ca nu o intelege, a incercat sa-i demonetizeze pe oamenii de afaceri, sa-i anatemizeze, sugerand opiniei publice ca ei se organizeaza in scopuri rele.
Instinctiv, pentru ca are in sange dorinta de a domina in sens autocratic sau chiar dictatorial, Traian Basescu a simtit ca pentru a avea mai multa putere trebuie sa loveasca in oamenii de afaceri. Ca ei sunt cei care i s-ar putea opune. Pana la urma cred ca oamenii de afaceri il vor impacheta. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998