CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Panica e de inteles dar nu salveaza PDL

0 comentarii / 1366 vizualizări / 17 iunie 2012

Exista tentatia, o am si eu, de a lua in calcul votul politic. Atunci cand vorbim despre rezultatele exceptionale ale USL si dezastruoase ale PDL de la alegerile locale. Este gresit. Va trebui sa ne raportam exclusiv la numarul de mandate. Din aceasta perspectiva, USL detine 88 la suta dintre consiliile judetene si 65 la suta dintre primarii. Iar ce mai ramane se imparte altora. Care iau firimituri. De aici teribila panica din PDL. Dar panica nu tine loc de solutie.

Am cazut eu insumi in capcana de a compara rezultatele alegerilor locale din acest an cu cele din 2008. Este relevant doar daca ne raportam la numarul de mandate. Nu si in ceea ce priveste numarul de voturi. Sistemul uninominal pur ne confrunta cu doua realitati. Prima este ca, in momentul scrutinului, orice vot conteaza. A doua este in sens contrar. Atunci cand ne uitam la rezultate, deci dupa scrutin, voturile, in mod paradoxal, nu mai au absolut nicio insemnatate. Nu conteaza decat rezultatul acestora, facut dupa noul calcul. Deci, mandatele. Ca sa fiu mai explicit, teoretic, este posibil ca un partid politic sa aiba cele mai multe voturi si, totusi, sa ocupe un loc inferior, in ceea ce priveste numarul de mandate. Pentru ca pur si simplu aici intervine distributia si competitia din fiecare localitate. Cand USL, fosta opozitie pana mai ieri, atat de ridiculizata de catre regimul Basescu si ciracii sai, obtine 88 la suta dintre consiliile judetene, catastrofa pentru PDL este cat se poate de vizibila. Un PDL care nu mai are decat doua consilii judetene, dintre care unul e si el obtinut la mustata. Cand USL obtine 65 la suta dintre mandatele de primari si toate marile orase, cu 4 exceptii, din nou PDL se confrunta cu o situatie extrem de dramatica.
Situatia acestui partid este agravata si de efectele rapidei repozitionari a Presedintelui Traian Basescu. Acesta, pe de o parte, incearca sa se distanteze de PDL, marginindu-se sa-i sfatuiasca pe liderii acestuia sa dea dovada de calm, deci sa nu intre chiar de tot in panica iar, pe de alta parte, strange randurile la Cotroceni, de unde incearca sa poarte un razboi total pentru ultimele doua redute ramase, Externele si serviciile secrete. De aici, si umflarea fara precedent a aparatului prezidential, transformarea acestuia intr-un fel de guvern paralel, ultima miscare fiind rechemarea din deplasare a controversatului Sebastian Lazaroiu. Din Palatul Cotroceni, transformat in buncar, Presedintele Traian Basescu incearca sa lanseze ultimul tir de artilerie impotriva USL si sa planteze mine in calea acestei aliante, care, iata, are deja un premier. Iar cea mai insistenta, controversata si contradictorie diversiune este legata de cacealmaua pe care Ponta s-ar pregati sa i-o joace lui Crin Antonescu, legata de presedintie. Daca Traian Basescu insista prea mult in aceasta directie, nu va sfarsi decat prin a forta mana USL sa-i grabeasca deznodamantul. Fie prin suspendare, fie prin demitere pentru inalta tradare.
Este limpede, in cele din urma, cortina va cadea peste drama care se joaca in PDL. Constient ca a devenit o piatra de moara la gatul partidului, tragandu-l in jos – deoarece credibilitatea sa este la jumatate din cea a PDL –, Traian Basescu creeaza aparentele unei distantari. A unei detasari. A unei lepadari. In realitate, asa cum e, PDL poate ramane in viitor singura arma a lui Basescu. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998