CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Panica in PNL: diaspora nu se inghesuie sa ceara noi sectii de vot

5 comentarii / 3873 vizualizări / 28 iunie 2016

Marea speranță a PNL pentru alegerile din toamnă se leagă de diaspora, care ar putea atenua cele 5-6 procente care îl despart de PSD. Problema e că, pînă acum, solicitările românilor de afară privind înființarea de secții de votare arată o creștere relativ mică față de alegerile din 2014, cînd s-a lăsat cu tărăboi.

Într-o declarație politică în parlament, deputatul PNL Dan Coriolan Simedru l-a atacat direct pe premierul Dacian Cioloș, acuzîndu-l că guvernul său ”face prea puţin pentru popularizarea votului prin corespondenţă”.
În plus, nici cererea de secții de votare nu e spectaculoasă în raport cu ultimele alegeri, cînd s-a creat impresia că diaspora nu a avut suficiente locuri unde să voteze din vina guvernului Ponta.

”Mai sunt aproximativ două luni până la încheierea procedurii de înscriere în Registrul Electoral a celor care optează pentru votul prin corespondenţă, iar numărul românilor care şi-au manifestat intenţia de a apela la acest tip de vot este redus, raportat la totalul cetăţenilor români din diaspora. Astfel, până la data de 21 iunie existau 1.007 solicitări de vot prin corespondenţă şi 334 solicitări de înfiinţare de secţii de votare în apropierea domiciliului sau reşedinţei” avertizează liberalul.
În 2014, reamintim, au fost 294 de secții de vot în străinătate, ceea ce înseamnă că cererea actuală e doar cu cca.14-15% mai mare.

În disperare de cauză, liberalii îi cer lui Cioloș să demareze urgent ”o campanie susţinută de informare în rândul diasporei, prin intermediul căreia să fie diseminate informaţiile necesare, astfel încât cetăţenii români să poată decide în cunoştinţă de cauză asupra modalităţii de vot pe care o au la dispoziţie”, altfel ”la toamnă vom avea din nou un blocaj pe votul în diasporă”. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. diaspora are 6 locuri de parlamentari in viitorul parlament. doar pentru atitea voteaza. cum sa acopere 5-6%? confunzi cu alt gen de alegeri, adica prezidentiale.

    • sunteti in eroare, studiati atent legea, in special art.94

      • Se voteaza pe circumscriptii electorale. Ex: bucuresti are 28 de deputati, Braila are 5 deputati. Numarul de deputati reiese din norma de reprezentare de 1 dep/ 75000 de locuitori. Diaspora, ma refer la cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, imartiti pe mai multe cicumscriptii, america , Europa, etc, au 6 parlamentari. A fost o mare dezbatere in parlament acum doi ani cind s-a dorit marirea acestui numar, dar nu s-a reusit. In concluzie, ca voteaza 1000 sau un milion, tot 6 trimit in Parlament, citi sint si acum, la fel cum bucurestenii, de voteaza 1000 sau un milion, tot 28 de deputati si 12 senatori trimit in Parlament.

  2. este vot pe liste sau uninominal? daca este pe liste atunci conteaza numarul celor din diaspora care voteaza daca este uninominal sau pe circumscriptii atunci nu prea conteaza, tot 6 locuri sunt pentru ei

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998