CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Papa, dezlănțuit contra neo-colonialismului: ”Luați mîinile de pe Africa, nu e de jefuit!”

2 comentarii / 2909 vizualizări / 1 februarie 2023

În prima zi a călătoriei sale apostolice de cîteva zile în Congo, ieri, papa Francisc a lansat un apel vehement la încetarea noului colonialism, care vede în Africa doar o mină de exploatat, relatează Vatican News.

După ce a fost primit de mii de persoane de orice vârstă, care s-au îmbulzit pe drumul de la aeroportul N’djili până în centrul metropolei Kinshasa, papa Francisc a lansat primul său mesaj către Republica Congo și toată Africa.

”După cel de natură politică”, a afirmat Francisc, ”s-a dezlănțuit un colonialism economic, la fel de înrobitor”. Este un colonialism mai subtil și mai puțin vizibil, care golește de libertate și autodeterminare popoarele africane. În acest fel, a adăugat papa, în Congo ”s-a ajuns la paradoxul că roadele pământului său au făcut ca țara să fie străină chiar pentru locuitorii ei. Pentru că veninul lăcomiei a făcut ca diamantele ei să fi însângerate. Este o dramă în fața căreia lumea mai avansată economic își închide deseori ochii, urechile și gura”.

Francisc a vrut să vină până aici pentru a îmbrățișa acest popor încercat de conflicte și de sărăcie pentru a face în așa fel încât să ne deschidem ochii, urechile și gura, amintindu-ne de conflictele uitate care compun bucățile din ce în ce mai mari ale celui de-al Treilea Război Mondial și efectele unui sistem economico-financiar care ”ucide” pentru că în centru nu a pus omul, ci banul, ca pe o divinitate. ”Această țară și acest continent”, a mai spus Papa, ”merită să fie respectate și ascultate, merită spațiu și atenție: luați mâinile de pe Congo, luați mâinile de pe Africa! Ajunge cu sufocarea Africii: nu este o mină de exploatat sau un sol de jefuit!” mai scrie Vatican News.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

 1. Ipocrizie si falsitate…asa cum ne-a obisnuit si in pandemie…jos mainile de pe Africa, dar praduiti si distrugeti Europa…

  • Puteti distruge Europa de est. Est europenii nu sunt oameni, nu sunt crestini si peste ei trebuiesc puse restrictii, nu au voie Schengen, nu au voie nevaccinati, nu au voie in piata muncii (din 2007 pana in 2013 Romania si Bulgaria au fost singurele tari din UE cu restrictii la piata muncii, niciodata in istoria Europei nu a existat asa ceva) , nu primesc ajutoare, nu primesc credite, nu primesc nimic, ei doar sa dea tot, sa privatizeze tot, sa fie sclavi si sa dea pe nimic tot ce au.

   In schimb africanii, arabii, asiatici pot invada fara vaccin, fara documente, fara Schengen Europa, fara sa dea nimic si primesc pomana tot ce doresc ei, viata de nabab, case gratis, chirii gratis, sanatate gratis, educatie gratis, bani gratis, alocatii cat salarii de IT-ist pentru plozi, ajutoare sociale cat salariile de parlamentar, locuri de munca gratis, locuri de munca la stat gratis, granturi gratis, bani si programe de la ONG-uri gratis doar pentru ei, credite ieftine exclusiv pentru non-europeni si afacerile lor, pot comite infractiuni si crime grave cat doresc ei, ii pensioneaza la hotel de lux cu PS5 cativa ani si le dau drumul.

   Pentru romani nu ar face niciodata nici 1% din ce fac europenii pentru invadatorii care ii inlocuiesc si ii baga incet in istorie.
   Vestul Europei este decadent si abject, merita sa intre cat mai repede in istorie.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998