CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Papa Francisc: ”Poporul chinez merită respectul și admirația mea. Îmi scot pălăria”

2 comentarii / 1689 vizualizări / 29 noiembrie 2022

Suveranul pontif merge iar contra curentului și alimentează inerente critici care se adaugă celor de după izbucnirea invaziei ruse în Ucraina. Vorbind zilele trecute într-un interviu pentru revista America, Papa spune că, dacă va merge în Ucraina, în contextul războiului, obligatoriu va merge și la Moscova. Și mai spune că nu rușii sunt cei care comit cruzimi în Ucraina, ci cecenii ori buriatii. De asemenea, liderul catolic și-a exprimat admirația deplină pentru China, afirmînd că ”Dialogul este calea celei mai bune diplomații. Cu China am optat pentru calea dialogului”.

”Când vorbesc despre Ucraina, vorbesc despre un popor martirizat. Dacă ai un popor martirizat, ai și pe cineva care îl martirizează. Când vorbesc despre Ucraina, vorbesc despre cruzime, pentru că am multe informații despre cruzimea soldaților invadatori. În general, cei mai cruzi sunt cei din Rusia, dar care nu sunt de tradiție rusă, cum ar fi cecenii, buriații și așa mai departe. Cu siguranță, invadatorul este statul rus. Acest lucru este foarte clar. Uneori încerc să nu nominalizez ca să nu jignesc și mai degrabă să condamn la modul general, deși se știe clar pe cine condamn. Nu este necesar să spun nume și prenume” spune Papa.

”Trimit listele de prizonieri guvernului rus, iar răspunsul a fost întotdeauna foarte pozitiv”

”În a doua zi de război, am fost la ambasada Rusiei a Sfântului Scaun, un gest neobișnuit pentru că papa nu merge niciodată la o ambasadă. Și acolo i-am spus ambasadorului să-i transmită lui Vladimir Putin că sunt dispus să călătoresc acolo, cu condiția să-mi permită o mică oportunitate de a negocia. Lavrov, ministrul de externe, mi-a răspuns cu o scrisoare foarte frumoasă din care am înțeles că deocamdată nu este cazul. Am vorbit cu președintele Zelensky de trei ori la telefon. Și lucrez în general cu listele de prizonieri, atât prizonieri civili, cât și prizonieri militari, și le trimit guvernului rus, iar răspunsul a fost întotdeauna foarte pozitiv.

M-am gândit să mă duc, dar am luat decizia: dacă mă duc, merg și la Moscova și la Kiev, la amândouă, nu doar într-un loc. Și nu am dat niciodată impresia că ascund agresiunea. Am primit aici, în această sală, de trei-patru ori, o delegație a guvernului ucrainean. Și lucrăm împreună.
De ce nu-l numesc pe Putin? Pentru că nu este necesar; este deja cunoscut.

Și aș vrea să menționez că există în aceste zile aniversarea Holodomorului, genocidul pe care Stalin l-a comis împotriva ucrainenilor. Cred că este oportun să-l menționăm ca antecedent istoric al conflictului actual”.

”Este Isus comunist?”

Întrebat de jurnaliști cum comentează criticile venite din SUA la adresa lui și a orientării marxist-comuniste pe care ar manifesta-o, Papa a răspuns:

”Încerc să urmez Evanghelia. Matei 25. „Mi-a fost sete și mi-ați dat de băut. Am fost în închisoare și m-ai vizitat. Am fost bolnav și ai avut grijă de mine.” Atunci Isus este comunist? Problema care se află în spatele acestui lucru este reducerea socio-politică a mesajului Evangheliei. Dacă văd Evanghelia doar într-un mod sociologic, da, sunt comunist, la fel și Isus”.

”Cu China am optat pentru calea dialogului”

O altă critică invocată în interviu la adresa sa este privind deschiderea către China.

”Nu este o chestiune de vorbit sau de tăcut” răspunde suveranul pontif.
”Nu asta este realitatea. Realitatea este să dialogezi sau să nu dialogezi. Și fă-o până în punctul în care devine posibil.
Dialogul este calea celei mai bune diplomații. Cu China am optat pentru calea dialogului. Este lentă, are eșecurile sale, are succesele sale, dar nu găsesc altă cale. Și vreau să subliniez acest lucru: poporul chinez este un popor de mare înțelepciune și merită respectul și admirația mea. Îmi scot pălăria la ei. Și din acest motiv încerc să dialoghez, pentru că nu este vorba de cucerirea oamenilor. Nu! Sunt creștini acolo. Ei trebuie ocrotiți, ca să fie buni chinezi și buni creștini”. (Traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Cand in Europa a fost la fel, s’a multumit sa’si puna palaria si sa tina predici pietelor goale.

  2. Ce palarie ,tataie,eu zic sa iti dai jos toate hainele pentru care nu ai nici o chemare si sa iti pui hainele curcubeului.Asa sa iti ajute Dumnezeul pe care l-ai tradat pentru un pumn de arginti.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998