Paradoxalul guvern Nastase sau cum sa-i lichidam pe cei mai buni
2 comentarii / 3240 vizualizări / 7 iulie 2010
”Guvernul Năstase a fost cel mai bun” a decretat azi, Victor Ponta în fața pesediștilor din organizația de Olt. El a adăugat, totodată, că, dacă va reveni la putere, PSD va da țării un guvern capabil să ia măsuri precum cele luate de guvernul Năstase, un suprem omagiu adus echipei care a condus România între 2000-2004.
Nu e prima oară cînd guvernul Năstase este declarat public cel mai bun, a făcut-o chiar Vasile Blaga, anul trecut, cînd liderul pedelist afirma despre Năstase că a fost cel mai bun premier post-decembrist. Și specialiști reputați în economie au sfîrșit prin a admite asta, mai ales după dezastrul produs prin risipă de către guvernul Tăriceanu ori după gafele în serie ale guvernelor Boc. Marele paradox e altul: deși e considerat, cum spuneam, pînă și de dușmani drept cel mai bun guvern, membrii cabinetului Năstase au avut, poate, cea mai ingrată soartă politică după plecarea PSD de la guvernare, iar tratamentul dur le-a fost aplicat, cel mai adesea, de propriul partid.
Să ne amintim, pe scurt: premierul Adrian Năstase a fost trădat de proprii oameni după alegerile din 2005, umilit, obligat să părăsească în lacrimi șefia Camerei și a Consiliului Național al PSD. Noaptea cuțitelor lungi de la hotel Confort l-a marcat atît de tare încît a refuzat, azi, să participe la ședința PSD Ilfov, derulată în același spațiu. Puțini pesediști i-au luat apărarea cînd a fost tîrît pe la Parchet, ani de-a rîndul, restul părînd mai degrabă încîntați că ”și-o fură”.
Ministrul de Interne Ioan Rus e, practic, ieșit din politică, după ce a fost marginalizat, încetul cu încetul, în partid. Despre celălalt ministru de Interne, Marian Săniuță, nu se mai aude nimic de multă vreme, mai ales după ce a pierdut șefia PSD Prahova. Ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, este simplu figurant în partid, nimeni nu pare să mai fie interesat de experiența sa, mai ales cea sindicală, și riscă în orice moment excluderea rușionasă pentru vina de a spune, uneori prea brutal, adevăruri dureroase despre PSD. Ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu, a fost obligat să părăsească PSD în 2005, în urma unui scandal cu averea finalizat în favoarea sa, în prezent fiind dedicat mai degrabă afacerilor. Singurul contact cu politica îl mai constituie sporadice postări pe blogul propriu. O soartă asemănătoare a avut și ministrul Justiției, Rodica Stănoiu, un specialist de marcă, plecată odată cu DIP din partid, prin demisie.
Fost ministru de Externe, Mircea Geoană și-a pierdut funcțiile în partid și doar funcția de președinte al Senatului îl mai salvează de la marginalizarea deplină. Ministrul Integrării, Hildegard Puwak, supranumită, cîndva, ”doamna de fier a PSD”, a părăsit, de asemenea, prim planul politicii, ba chiar și pe cel secund, devenind, azi, o simplă amintire. Vasile Pușcaș și Vasile Dîncu, negociatorul-șef, respectiv ministrul Informațiilor, au dispărut, și ei, de mult din liga întîi a politicii pesediste, în prezent doar despre Dîncu mai existînd unele relatări de presă, grație strict activității sale de sociolog. La fel de dispărut este și Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării, în prezent europarlamentar, de a cărui experiență nimeni din partid părînd să nu mai fie interesat.
Ministrul Educației, Alexandru Athanasiu, este extrem de activ și eficient în media, fără a avea, însă, nicio funcție cît de cît importantă în partid, la fel ca și ministrul Muncii, Dan Mircea Popescu. Ministrul delegat Bogdan Niculescu Duvăz nu mai deține nici măcar funcția de purtător de cuvînt. Despre miniștrii Sănătății, Daniela Bartoș, Ovidiu Brînzan și Mircea Beurean nu se mai aude nimic, de ani de zile. Ovidiu Mușetescu a murit la fel de marginalizat, iar ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, a părăsit, de mult partidul, în favoarea mediului de afaceri. Ilie Sîrbu, fost ministru al Agriculturii, a avut un reviriment doar grație alegerii ginerelui său, Victor Ponta, la șefia partidului.
Academicianul Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, a părăsit partidul anul acesta, cu sufletul greu, și nimeni nu a încercat să îl rețină. Marginalizat feroce după congresul din 2005, cînd s-a profitat grosolan de moartea soției sale pentru a fi tras pe linie moartă, Octav Cozmîncă, fostul ministru al Administrației, a fost exclus anul trecut, din partid. Ministrul Controlului, Ionel Blănculescu, a fost executat, și el, din partid, iar de ministrul Sportului, Giorgiu Gingăraș, nu mai știe nimeni nimic de ani de zile.
Un lot masiv de foști miniștri ai PSD au întărit rîndurile adversarilor, care i-au primit cu onoruri și brațe deschise, i-am numit aici pe Gabriel Oprea (MapN), Cristian Diaconescu (Justiție), Marian Sîrbu (Muncă), Șerban Mihăilescu (secretariatul general), Petru Lificiu (Mediu). Mihai Tănăsescu, de la Finanțe, a ales calea FMI, iar ministrul delegat Șerban Nicolae nu mai e nici simplu parlamentar. Fostul premier interimar, Eugen Bejinariu, e deputat. Singurii care au reușit la ultimul congres să obțină ceva funcții în PSD-ul actual, din echipa de aur a lui Năstase, cu excepția acestuia, sunt fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu și Dan Nica, de la Comunicații, ambii fiind membri ai Biroului Permanent. Nu îl punem la socoteală, desigur, pe Victor Ponta, actualul președinte, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul. Nici măcar Ion Iliescu nu a reușit să își mai păstreze, legal, funcția de președinte de onoare, pentru care ar fi trebuit să obțină votul ultimului congres. Cu eforturi, Năstase a reușit să mai recupereze cîteva nume la departamentele de specialitate ale partidului, care au, însă, o pondere mai degrabă simbolică în decizia de partid.
Toți membrii cabinetului Năstase, poate cu excepția lui Cozmîncă ori Mihăilescu, erau, la vremea respectivă, politicieni tineri, iar astăzi ar fi trebuit să se afle, teoretic, la vîrsta deplinei maturități politice, la care să dea tot cea au mai bun în ei. Iată, însă, că deși li se recunosc tot mai des meritele din perioada ministerială, cei în cauză sunt ori marginalizați, ori împrăștiați în cele patru vînturi.
Ceea ce nu poate însemna, din două, decît una singură: fie ideea că guvernul Năstase a fost unul competent e o uriașă minciună, fie, mult mai probabil, PSD a dovedit în ultimii ani și continuă să o facă și azi, că nu a știut să prețuiască și să valorifice cei mai buni oameni pe care i-a avut în ultimul deceniu. (Bogdan Tiberiu Iacob)
PS: Cine e curios să vadă care sunt noii ”grei” ai PSD, probabil miniștrii de mîine, să arunce un ochi pe lista BPN aleasă la congres: Robert Negoiță, Ion Toma, Ion Prioteasa, Rodica Nassar, Ion Cîlea, Gheorghe Nichita, Marian Oprișan, Ioan Chelaru, Valeriu Zgonea, Emil Moldovan. Comentariile sunt, credem noi, de prisos.
[…] Apropo de guvernul Nastase – cel mai bun guvern de dupa 90, cititi un articol din 2010, legat de ce s-a ales de oamenii din acel guvern. Foarte putini mai sunt in politica. Oare de […]
Atat de competent incat s-a ales praful de o mare parte din industria metalurgica,un contract cu ochi si cu sprancene cu o companie petroliera central European infiintata in anii 50 de catre doi ofiteri kgb,minciuna strecurata ca Bechtel nu avea de gand sa construiasca nici o autostrada,a fost spaga ceruta de guvernul American pentru intrarea in nato