CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Paradoxul Iohannis: decoreaza detinuti politici si angajeaza odrasle de securisti

0 comentarii / 2457 vizualizări / 5 ianuarie 2015

Senatorul Valer Marian îi atrage atenția noului președinte, printr-o scrisoare deschisă, că s-a cam lăsat înconjurat, la Cotroceni, de figuri sinistre, pe post de consilieri, inclusiv fiul unui teribil torționar securisto-kaghebist.

”A creat stupefacție menținerea de către dumneavoastră la Palatul Cotroceni, în funcția de șef al Cancelariei Ordinelor, a consilierului Gheorghe Angelescu, care a fost numit în această funcție de către fostul președinte Ion Iliescu și a fost menținut de ex-președintele Traian Băsescu pe parcursul celor două mandate ale sale. Fost inginer la IMGB, Gheorghe Angelescu a făcut carieră politică în PDSR, deținând funcțiile de ministru al Tineretului și Sportului în guvernul Văcăroiu, consilier al fostului prim ministru Nicolae Văcăroiu și șef al Departamentului Organizare al PDSR. Ce este mai grav, tatăl lui Gheorghe Angelescu, Vasile Angelescu, a fost un cunoscut și temut ofițer de Securitate, școlit de KGB la Moscova în anii ’50, care și-a început cariera ca torționar la Canal, unde s-a ocupat inclusiv de sașii si șvabii deportați, iar ulterior a devenit un apropiat ai foștilor șefi ai Direcției de Informații Externe (DIE), generalii Ioan Mihai Pacepa și Nicolae Doicaru, care i-au încredințat funcții de conducere în Brigada U (unitate specială, foarte secretă, denumită și Fantome).
Conform dezvăluirilor făcute de fostul colonel SIE Cornel Nemetzi în cartea sa „Ultimul curier ilegal” (tipărită în 2013, la editura Marist), în paginile 351-367, Vasile Angelescu a fost agreat de consilierii sovietici și a lucrat mult timp pe spațiul germanic (Republica Federală Germania și Austria), sub conducerea directă a lui Pacepa. Unul din marile sale succese în perioada respectivă a fost organizarea răpirii de la Viena în 1958 a disidentului anticomunist Traian Puiu și aducerea sa în România. Angelescu a activat în cadrul Grupului Z al DIE, care își avea sediul în Berlinul de Est și se ocupa, în colaborare cu formațiunile similare ale serviciilor comuniste frățești și sub coordonarea sovieticilor, de răpirea și lichidarea anticomuniștilor din întreaga Europă de Vest. Drept recompensă pentru serviciile aduse, generalul Pacepa l-a trimis la Viena (cu nume fals și sub acoperirea de funcționar al Agenției Economice Române), unde a activat timp de 9 ani, având ca misiune principală „Operațiunea M” (Moștenirea), care consta în convingerea emigranților români din diaspora (mulți de naționalitate germană) să-și lase moștenire prin testament toate bunurile rudelor rămase în țară, care primeau însă doar o mică parte din valoarea acestora și numai în lei.
În anul 1980, după fuga generalului Pacepa, Vasile Angelescu a fost trecut în rezervă, cu gradul de colonel, întrucât contraspionajul românesc l-a suspectat că ar fi fost și agent al GPU (serviciul de spionaj al KGB). După evenimentele din decembrie 1989, colonelul Angelescu a fost reactivat, a fost avansat general-maior și numit șef al unității Fantome din SIE, unde l-a avut locțiitor pe colonelul Cornel Biriș, ofițerul care l-a racolat și instruit pe actualul premier Victor Ponta în SIE. Potrivit lui Cornel Nemetzi, după ce fiul său a fost numit ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Văcăroiu, în urma alegerilor parlamentare și prezidențiale din 1992, generalul Angelescu a afirmat că a meritat această demnitate deoarece el ar fi finanțat campania electorală a președintelui Ion Iliescu, iar fiul său ar fi făcut parte dintr-o echipă de șoc care rupea afișele electorale ale opoziției, punându-si astfel viața și libertatea în pericol. Generalul Angelescu s-a mai lăudat că fiul său va deține funcții și sub alte guvernări, indiferent de coloratura lor politică, fapt care s-a împlinit având în vedere că a rămas consilier la Cotroceni sub toate guvernările și sub toți președinții din 2000 până în prezent(…)
Cert este că menținerea în funcție la Palatul Cotroceni a fiului generalului Vasile Angelescu reprezintă o vulnerabilitate atât pentru dumneavoastră, domnule președinte, cât și pentru securitatea națională a României.
Cum vor coabita la Cotroceni fiul unui fost torționar comunist cu fostul președinte al Institutului pentru Studierea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru, pe care l-ați numit consilier prezidențial pe probleme cu societatea civilă și autoritățile publice?” se întreabă retoric, în finalul scrisorii, senatorul Valer Marian. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998