CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Parchetul se „încălzeşte” pentru bătălia electorală

0 comentarii / 1216 vizualizări / 27 august 2009

O ştire de ultimă oră ne anunţă că Parchetul General a început urmărirea penală pe numele arhiepiscopului Tomisului, Teodosie. Cazul este unul mai vechi şi a fost dezbătut pe larg de o parte a mass-media. Tot atunci, presa a prezentat şi o serie de probe (în fapt, nişte înregistrări) în care arhiepiscopul de Tomis se arăta dispus să accepte bani din partea unui reporter pentru a-l ajuta pe acesta să intre la facultate.

„Noutatea” acestui subiect nu este, însă, fondul cauzei, ci, am putea spune, forma ei. Aruncarea unui astfel de subiect pe „piaţă” într-un context în care scandalurile Elena Udrea şi Mircea Băsescu se află în plină dezbatere publică ridică mari semne de întrebare. Pentru că o anchetă în cazul arhiepiscopului Teodosie este în măsură să creeze o dezbatere care să acopere scandalurile Elena Udrea şi Mircea Băsescu. Sau, în orice caz, să creeze o derută generală în legătură cu ce se întâmplă în jurul nostru. De asemenea, o astfel de dezbatere ar putea afecta, într-o oarecare măsură, credibilitatea instituţiei Bisericii. Şi ştim foarte bine că Biserica este un factor important, dacă nu decisiv, în impunerea opţiunii de vot în mediul rural.

Aceste consideraţii ridică o suspiciune în legătură cu „echidistanţa” politică a Parchetului. Şi alimentează şi mai mult zvonurile, vehiculate din ce în ce mai insistent de o parte a formatorilor de opinie, potrivit cărora în perioada imediat următoare vom asista la dezvăluiri „senzaţionale” la adresa unor candidaţi la Preşedinţie. Se vorbeşte de dosare mai vechi, dar şi mai noi care ar putea dinamita pur şi simplu bătălia politică din toamna acestui an. Să mai amintim aici că, tot pentru toamna acestui an, sunt programate o serie de procese în care sunt implicate nume sonore (cum ar fi Dinu Patriciu, de exemplu) care au o legătură directă sau indirectă cu fenomenul politic, dar şi cu alegerile prezidenţiale care urmează să aibă loc. Dar şi faptul că, de exemplu, Parchetul nu a renunţat la solicitarea de urmărire penală în cazul lui Adrian Năstase… Toate acestea trasează o agendă „minată” pentru toamna acestui an. Iar butonul de acţionare a acestor bombe mediatice se află exclusiv în mâinile Parchetului. Care poate decide cine, cum şi când să fie scos în lumina reflectoarelor publice. (Nicolae Calistru)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998