CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pariul Klaus Iohannis

0 comentarii / 1637 vizualizări / 9 februarie 2014

Numarul doi din PNL este aruncat in lupta. Pentru a deveni numarul doi in Guvernul Victor Ponta. Toti analistii se intrec in a aprecia noua miscare strategica, initiata de Crin Antonescu. Aducerea unui om puternic in Guvern, care se bucura de multa popularitate si credibilitate si care, in acelasi timp, va putea sa impuna, de cate ori va fi cazul, principiile liberale. Putini inteleg insa dificultatea acestui pariu politic. In ce consta riscul?

Klaus Iohannis si-a dobandit celebritatea ca primar al municipiului Sibiu. Care a ajuns, si gratie lui sau in primul rand gratie lui, sa aiba, o vreme, statutul de capitala culturala europeana. Ceea ce a atras, in beneficiul orasului, importante investitii. A urmat un moment de varf extrem de tensionat cand liderii opozitiei au incercat sa-l impuna pe Klaus Iohannis ca prim-ministru, bazandu-se pe majoritatea parlamentara detinuta. Dar s-a opus Traian Basescu, astfel incat initiativa a fost tratata. Astazi, Klaus Iohannis ocupa pozitia numarul doi in PNL, de prim-vicepresedinte, si accepta sa fie aruncat in arena extrem de periculoasa a Executivului. Va ramane, pana la urma, consecvent acceptului initial?

Aceasta este intrebarea cheie. Klaus Iohannis a primit, si nu usor, oferta facuta de Crin Antonescu. De a fi ministru de Interne intr-o perioada extrem de dificila, marcata de doua runde de alegeri si poate de un referendum. Si in conditiile in care Traian Basescu, prin intermediul ANI si DNA, mitraliaza efectiv Executivul, in special in zona sa liberala. Iar Klaus Iohannis are si el doua dosare confectionate de ANI, tot la comanda politica, unul administrativ, pentru o presupusa stare de incompatibilitate, iar altul penal.

Este de presupus ca in balanta, atunci cand Klaus Iohannis a acceptat, in principiu, portofoliul de ministru de Interne, a atarnat destul de greu si promisiunea ca va deveni viceprim-ministru. Victor Ponta inca nu s-a pronuntat, pana in aceasta clipa, asupra acestui aspect.

Preluarea de catre titularul portofoliului de Interne a functiei de viceprim-ministru schimba intr-adevar structura Executivului, dar lui Victor Ponta i-ar fi greu sa refuze aceasta solicitare a lui Antonescu, din simplul motiva ca el, in calitate de premier, a mai procedat o data astfel, in beneficiul lui Gabriel Oprea. Deci,este de presupus ca, din acest punct de vedere, Klaus Iohannis va primi, in ciuda valurilor facute de unii si de altii, din partea lui Victor Ponta si a PSD, sustinerea politica necesara pentru a fi atat ministru de Interne, cat si viceprim-ministru.

Adevaratul semn de intrebare, adevarata provocare si adevaratul pariu constau insa in conditia lui Klaus Iohannis de primar al Sibiului. Acesta ar putea ramane primar inca trei ani, cu sanse reale de a avea acest statut si ulterior. Conform legii, Klaus Iohannis trebuie sa renunte fie la oferta de a fi ministru de interne si viceprim-ministru, fie la statutul de primar. Pentru el decizia este extrem de grea. Cu atat mai mult cu cat s-a aflat intr-o eroare extrem si regretabil de vizibila, atunci cand a facut comparatia cu Victor Ciorbea. Cu perioada in care acesta a putut fi si prim-ministru si primar general. Atunci insa erau in vigoare alte legi.

Astazi, in ceea ce il priveste pe Klaus Iohannis, optiunea este practic imediata, radicala si dramatica. El are la dispozitie doar cincisprezece zile, din momentul in care accepta, in sens juridic, portofoliul Internelor, depunand juramantul la Cotroceni, pentru a demisiona din functia de primar al Sibiului. Daca nu face acest lucru in cincisprezece zile, incalca, in mod flagrant, legea. Si toate lumea este cu ochii pe el.

Pe de alta parte, presedintele PNL, Crin Antonescu, a garantat in mod public faptul ca nu se va incerca o modificare cu dedicatie a legislatiei, de natura sa-i permita lui Klaus Iohannis sa fie si ministru de interne si primar, chiar autosuspendat.

Asa ca, adevarata intrebare si adevaratul pariu nu sunt in acest moment reactia lui Victor Ponta ori a PSD, si nici macar cea a presedintelui Traian Basescu. Ci decizia lui Iohannis de a se desparti de statutul de primar care i-a adus atat de multe satisfactii. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998