CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Partidul lui Ghita – o cacealma ”fumata” de un deceniu

0 comentarii / 2779 vizualizări / 9 decembrie 2014

Scena politică fierbe pe stînga: apar primele sondaje cu PSD căzut sub liberali, social-democrații se păruie între ei, guvernul se ține într-un fir de păr, Vanghelie jură că își face partid din valori pesediste scîrbite de incompetență, imoralitate și, eventual, incultură. Iar Ghiță anunță marele partid al tinerilor, născut din focul baricadelor de la clubul Fratelli. Celor tentați să-l ia în serios le reamintim, totuși, că manevra – profund cacealmistă – e fumată de mai bine de un deceniu, prima dată fiind instrumentată de Victor ”micul Titulescu” Ponta. Faptele, mai jos.

În ciuda asigurărilor ferme ale lui Ghiță, la propriul post TV, analiștii serioși nu iau în seamă anunțul privind noul partid al tinerilor, care se va pritoci după 1 ianuarie.
Observatorii atenți ai fenomenului politic autohton știu foarte bine că tineretul nu e interesat de politică, nu merge nici măcar la vot, nu știe ce e aia disciplină de partid, nu are bani și resurse pentru așa ceva. Politica e o curvă care face, uneori, cu ochiul tinerilor, dar se culcă doar cu cei bătrîni.

Au mai existat tentative similare în ultimii 10-15 ani, dar au eșuat nu lamentabil, ci de-a dreptul catastrofal, vezi URR, Partidul Tineretului, Partidul Tinerilor din România șamd. Campania lui Ghiță nu are drept scop decît intimidarea liderilor PSD într-un moment în care atît el, personal, cît și protectorul său, Victor Ponta, au probleme majore.

Manevra e o reeditare a uneia orchestrate acum 10 ani de către Adrian Năstase, prin intermediul lui Victor Ponta și care purta numele, simplu de TSD.

În 2004, Adrian Năstase se afla într-un moment crucial al existenței sale. Deși lider de partid și de guvern, în jurul său se adunau tot mai mulți adversari, în special din vechea gardă, care abia așteptau pasul greșit pentru a-i lua capul. Gurile rele spun că însuși Iliescu se cam săturase de el și plănuia găsirea unui alt ”moștenitor” pe care să-l țină în grații.
În primăvara anului, la nivelul organizației de tineret a PSD, conduse de Ponta, marele protejat al lui Năstase, au început să se înregistreze mișcări ciudate. În martie, la sala Polivalentă, era organizat un mega-show politic cu șase mii de tineri pesediști, numit ”Primăvara social-democrată”, al cărui singur scop era să arate sprijinul de care se bucură Adrian Năstase în rîndul junilor partidului. Baloane, cravate roșii, țipete entuziaste, Queen cu ”We will rock you”, discursuri agitate, promisiuni de revoluție, ”Năstase-președinte!” etc.

Năstase știa pentru ce e bine să fie pregătit: în vară, bomba pierderii localelor în fața alianței DA a produs seism în PSD. Au căzut capete, premierul a amenințat cu demisia din toate funcțiile, inclusiv cu refuzul candidaturii la Cotroceni, s-a bătut, nervos, cu pumnul în masă. Amenințările lui Năstase au funcționat, riscul de a pierde și parlamentarele plus prezidențialele era prea mare. Delegația Permanentă a PSD a fost înlocuită peste noapte cu oameni de casă ai premierului, dar nu era suficient. Trebuiau luate și mai multe măsuri de siguranță.
În consecință, în luna septembrie, tot la Polivalentă, congresul tineretului lui Ponta aduce surprize maxime. În primul rînd, statutul organizației e modificat, astfel că în TSD să poată fi membri pesediștii de pînă la 40 de ani, în loc de 35, ca pînă atunci. Motivul neoficial era ca TSD, avînd o cotă de 25% din locurile pe listă la parlamentare, să poată găzdui oameni de ai lui Năstase rași de vechea gardă de pe listele seniorilor.
Pe urmă, se elimina complet sintagma ”Organizația de Tineret a PSD” în favoarea denumirii de Tineretul Social-Democrat”, lucru în contrast cu practicile de pe întreaga scenă politică, unde organizațiile de tineri se numeau PNL-OT, PD-OT, PNTCD-OT șamd, neavînd, deci, nume de sine stătătoare.
„TSD s-a consolidat ca un spirit de corp și acum are propria sa identitate în lumea politică” observa Năstase, prezent la eveniment.”Am reușit să construim brand-ul TSD” puncta, la rîndul său, Victor Ponta.
Mai avea și culoare proprie, roșu, spre deosebire de albastrul PSD, avea un simbol grafic prezent pe mii de tricouri, semnul rutier ”Interzis la dreapta”, în schimb dispăruseră cei trei trandafiri ai partidului-mamă.

Ca și în primăvară, Năstase era marea vedetă a evenimentului.
Evident, nu le-a luat mult timp seniorilor PSD să înțeleagă scenariul: TSD fusese gîndit și transformat ca un partid de sine stătător, care să se poată desprinde, la ordin, din partidul-mamă în beneficiul lui Năstase.

Năstase știa că un rateu la prezidențiale îi va ridica în cap adversarii din partid pînă la debarcarea din funcții sau chiar mai rău.
Un partid aproape la cheie care să se desprindă la ordinul său, cu mare tumult, din PSD era exact ceea ce i-ar fi putut asigura salvarea în cazul în care evenimentele ar fi luat-o razna.

Planul nu a fost rău, în principiu; din păcate pentru fostul premier au intervenit, însă, complicații majore. Pe de-o parte, vechii pesediști nu au mușcat momeala, pe de alta, oricum, a apărut problema numită ”Băsescu președinte”, astfel că ”partidul tinerilor” nu i-a mai putut asigura colacul de salvare. Structura sa l-a ajutat, în schimb, pe Ponta, în anii care au urmat, să-și mențină și să-și sporească influența pînă la cîștigarea șefiei mari.

Acum, același joc năstăsist e încercat de Ponta, aflat, la rîndul său, într-o situație dificilă. În rolul micului Titulescu de altădată e Sebastian Ghiță. Greu de crezut, însă, că PSD se va lăsa păcălit taman acum, cînd condițiile fabricării peste noapte a unui asemenea partid sunt de zece ori mai grele decît acum un deceniu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998