CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Partidul OTV – cacealmaua se inscrie perfect in grafic

0 comentarii / 2150 vizualizări / 3 aprilie 2011

Scriam anul trecut, în septembrie, că ”marele partid” al lui Dan Diaconescu nu e decît o cacealma bine întreținută de anumite forțe, și estimam că în evoluția formațiunii vor interveni tergiversări masive și victimăzări pe măsură ale creatorilor săi. Ceea ce s-a întîmplat vineri nu face decît să confirme spectaculos teoria Inpolitics, iar cacealmaua se menține în grafic.

Cum se știe deja, Curtea de Apel a decis, vineri, definitiv și irevocabil, să respingă intrarea în legalitate a Partidului Poporului. Surpriză? Doar pentru neaveniți. Anul trecut, în toamnă, scriam textual: ”Mult trîmbițata construcție politică a salvatorului neamului, Dan Diaconescu, pare să fie concepută în mod abil, din start, drept o victimă perpetuă, ceea ce va distrage, mult timp, atenția electoratului și va crea o perdea de fum extrem de utilă în anul pre-electoral (care ar putea fi chiar electoral) 2011”.

Pronosticam atunci și că DD va avea probleme cu anumite contestații la tribunal și, posibil, cu semnăturile strînse și că asta va împinge mult în timp lansarea la apă a partidului: ”Una peste alta, PP ar putea intra în legalitate deplină abia anul viitor prin toamnă, iar fără o decizie definitivă a justiției, Diaconescu nu prea poate derula anumite activități precum obținerea de sedii ori atragerea de sponsorizări oficiale. Poate, în schimb, să se lamenteze public o lungă perioadă de timp pe tema ”tălpilor” care se pun formațiunii sale de către forțele politice dușmănoase. Adică exact lucrul pe care Diaconescu îl face cel mai bine”.

Cum se vede, exact asta se întîmplă acum. După decizia de vineri, Diaconescu se sparge în declarații sforăitoare despre cum va activa partidul său în ilegalitate, victimă a intervențiilor unor oameni ai puterii: ””Vom lupta în ilegalitate, probabil vom funcţiona pe varianta independentă. Niciun partid politic românesc nu a fost desfiinţat până acum”. În altă variantă, el anunță că luni înființează un alt partid. „Este o hotărâre fără precedent pentru istoria României. Este pentru prima oară, de la Revoluţie încoace, când se respinge înfiinţarea unui partid politic(…) Se doreşte interzicerea candidaturii mele. Nu avem o motivare şi nici nu mă aştept să apară mai devreme de 2012. E dreptul lor ca motivările să apară foarte târziu. Este clar că actuala clasă politică nu ne doreşte. Mă aştept ca după încercarea de înfiinţare a unui nou partid din partea noastră, sperăm să facem acest demers chiar luni dimineaţa, mă aştept ca alegerile să fie contramandate”, a spus Diaconescu, la Realitatea TV.

Pe undeva, DD are dreptate: e prima oară cînd un partid e barat în justiție, nici măcar partidul comunist nu a pățit asta, iar scenariul e perfect pentru a relansa gruparea OTV în sondaje. Probabil undeva, în anumite, cercuri, se observase o stagnare, în ultima perioadă, și era nevoie de ”combusibil” proaspăt.

Așa cum am mai spus, Partidul Poporului nu are resursele necesare unei funcționări firești, fiind mai degrabă o glumă mediatică. Dacă ar intra în legalitate și ar fi nevoit, bunăoară, să organizeze un congres, s-ar observa imediat că nu umple nici o sală de clasă. Actualul statut, de ”pafarist”, îl scutește de această durere de cap.

Așa că trebuie luate măsuri pentru ca el să rămînă în stadiul de eternă speranță. Numai astfel, rolul politic pe care l-ar juca Diaconescu poate fi luat cît de cît în serios, numai așa în sondaje pot fi menținute anumite procente ”captive”, pentru a nu se scurge către alte partide. Ceea ce e, de fapt, și rolul principal al PP.

Grație noii lovituri, Diaconescu revine în prim plan și se poate înfățișa publicului, pe mai departe, drept o victimă de calibru. Metoda victimizării e excelentă, dacă e să ne amintim că Oprescu datorează alegerea la primărie celebrului incident cu semnăturile contestate, care au fost la un pas să îi aducă eliminarea din cursă.
După decizia de vineri a instanței, nașterea noului partid va fi împinsă cel puțin pînă în toamnă, dacă nu spre debutul lui 2012, pentru că DD va trebui să aleagă și să popularizeze alt nume, să strîngă noi semnături, să obțină noi termene pentru legalizarea de către tribunal și să se confrunte cu noi contestații. Timp în care va urca, mai mult ca sigur, încă 4-5 procente în sondaje. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998