CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Partidul Poporului, inca o gogorita marca OTV

0 comentarii / 2483 vizualizări / 20 iulie 2010

Dan Diaconescu a anunțat public, luni seara, la Realitatea TV, că a încheiat pregătirea lansării noului său partid, singura formalitate rămasă fiind depunerea actelor la tribunal. Numai că anunțul mogulașului are toate șansele să nu fie mai mult decît o gogoriță marca OTV, din stirpea celor cu care ne-am obișnuit de mult. Iar pînă la transpunerea în realitate a dorinței înființării unui partid s-ar putea să mai fie mult și bine.

”L-am făcut deja, sigur. Nu am depus încă actele. Dar partidul, cu siguranţă…”. Declarația categorică a fost făcută de Dan Diaconescu, luni seara, în direct la Realitatea TV, acesta adăugînd, la fel de sigur pe sine, că există sondaje în care partidul are deja 16%. ”Avem 16% şi pe sistemul ăsta foarfecă e clar că ne vom opri undeva foarte, foarte sus” a spus el. Întrebat cărui electorat i se adresează formațiunea nouă, Diaconescu a devenit, brusc, mai evaziv, mormăind doar că ”Noi mergem undeva, pe centru…”. În rest, absolut niciun element concret.

Ciudat, dar în acest punct Diaconescu ar fi trebuit să poată oferi mult mai multe amănunte tehnice, din motive foarte simple, pe care le vom expune mai jos. Astfel, conform legii partidelor politice nr.14/2003, art.18, pentru înregistrarea unui partid politic se depun la Tribunalul București următoarele documente:
a) cererea de înregistrare, semnată de conducătorul organului executiv al partidului politic și de cel puțin 3 membri fondatori, care vor fi citați în instanță;
b) statutul partidului, întocmit conform prevederilor art. 10;
c) programul partidului;
d) actul de constituire, impreuna cu lista semnăturilor de susținere a membrilor fondatori;
e) o declarație privitoare la sediu și la patrimoniul partidului;
f) dovada deschiderii contului bancar.

Dacă partidul ar fi gata cu adevărat, conform anunțului lui Diaconescu, acesta ar fi putut prezenta cu ușurință elemente din program și statut, adresa sediului central șamd. Adevărata problemă a patronului OTV e alta, însă: aceeași lege a partidelor stipulează obligativitatea strîngerii a minim 25.000 de semnături pentru înregistrarea la tribunal a partidului, provenind din cel puțin 18 județe ale țării și nu mai puțin de 700 de semnături de județ. Pînă în acest moment, nu s-a auzit de nicio campanie de strîngere de semnături în teritoriu și nici de deschiderea vreunei filiale de partid pe vreundeva. Există o singură informație, de la Bacău, unde Diaconescu l-ar fi cooptat în echipa sa pe controversatul Vasile Botomei, un personaj care pretinde, de ani de zile, că este adevăratul șef al PDL. În rest, liniște și pace.

Trebuie spus că pe siteul OTV a fost postată, recent, o secțiune nouă, adresată celor care ar dori să adere la noul partid, numai că legea nu permite expedierea semnăturilor prin internet, lucru știut și de Diaconescu, cel care roagă doritorii să trimită formularele semnate prin poștă. Din păcate, treaba nu pare să meargă prea grozav: la secțiunea respectivă, nu există decît vreo cîteva zeci de comentarii ale telespectatorilor, și acelea înțepenite la data de 15 iulie, ceea ce poate fi un indiciu destul de limpede al entuziasmului cu care e recepționat noul partid. Un partid nu se face precum gardul leneșului, cel care a pus trei uluci, iar pe ultima a scris ”etc”. Sorin Oprescu avea nevoie de 35.000 de semnături pentru a candida independent la primăria generală și ne amintim că a fost, totuși, la un pas să rateze candidatura.

De asemenea, legea partidelor nu permite, spre exemplu, ”convertirea” semnăturilor adunate pentru legea Cojocaru în semnături pentru fondarea Partidului Poporului, pentru că art.19 spune, clar, că lista semnăturilor de susținere trebuie să menționeze obiectul susținerii, care este diferit în cazurile mai sus prezentate.

Faptul că nu există niciun fel de puncte de lucru județene, pentru colectarea de semnături, e dovedit și de anunțul postat pe siteul OTV, potrivit căruia prezumtivii semnatari sunt rugați să expedieze adeziunile prin poștă direct la sediul central al televiziunii, în Bd.Preciziei nr.3. Nu a fost comunicată nicio secundă, public, componența vreunui comitet de organizare a noului partid, așa cum se întîmplă întotdeauna în asemenea împrejurări. Reamintim că ultimul partid făcut de la zero, UNPR, a pornit de la un nucleu de parlamentari plecați din PSD încă din ianuarie, care a atras figuri politice importante la nivel central și local mai înainte de a demara acțiunea de înființare a noii formațiuni. Organizarea de filiale locale în țară, puternic sprijinit de regimul de la putere, a durat luni de zile, la fel ca și strîngerea de semnături pînă la înscrierea la tribunal. (O altă tentativă de formare a unui nou partid a eșuat, deși l-a avut ca organizator pe reputatul Octav Cozmîncă și a beneficiat de banii și logistica Universității ”Spiru Haret”)

Este acesta cazul noului partid pritocit de Diaconescu? Evident că nu. Toate elementele mai sus pomenite ne îndreptățesc să credem că, deocamdată, înregistrarea noului partid e posibilă doar în mintea exaltată a realizatorului TV și mai puțin în realitatea palpabilă. Dacă am fi malițioși, am remarca faptul că postului OTV i-a luat un deceniu pînă și-a găsit un sediu ceva mai acătării decît apartamentul din Magheru și ne-am întreba cît i-ar lua pînă ar găsi sedii pentru zeci și sute de filiale județene și locale, în absența cărora orice activitate politică e doar o glumiță televizată. Dar, pentru că nu suntem malițioși, nu vom face asta. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998