CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Parvulescu: ”Alegerile intr-un singur tur consolideaza exagerat puterea baronilor”

0 comentarii / 1822 vizualizări / 21 ianuarie 2011

Ideea ca un primar sa fie ales din primul tur se bazeaza pe negocieri mai vechi sustinute intre PDL si PSD, este o viziune electorala care ajuta ambele partide sa isi pastreze edilii si sa isi imparta teritoriul, sustine presedintele ProDemocratia, Cristian Parvulescu, in exclusivitate pentru Inpolitics. Cu toate acestea, continua el, o astfel de modificare a legii electorale ar facilita instaurarea unei adevarate baroniade.

“Primarul in functie, castigatorul viitoarelor alegeri”
El subliniaza ca, in lumina coalizarii opozitiei, PSD va trebui sa clarifice cu PNL acest aspect. “Toate sondajele de opinie ne arata ca in proportie uriasa, de aproximativ 80%, candidatul favorizat in primul tur este primarul in functie. Chiar daca voteaza un procent scazut din populatie, tot primarul in functie este favorizat. Ideea ca edilul sa fie ales din primul tur se bazeaza pe negocieri mai vechi purtate intre PDL si PSD. Ambele partide sunt favorizate de aceasta perspectiva deoarece au cel mai mare numar de alesi locali si astfel ar avea posibilitatea sa ii si mentina pe pozitii. In ultimile luari de pozitie, Crin Antonescu a sustinut mentinerea votului in doua tururi. PSD va trebui sa clarifice, acum, impreuna cu PNL aceste aspect, in conditiile in care se creioneaza, iata, alianta opozitiei”, explica Parvulescu.

“Trecerea puterii spre structurile locale este periculoasa”
Pe de alta parte, precizeaza el, o astfel de modificare electorala ar aduce foarte multa putere in teritoriu, in dauna centrului, ceea ce nu este intocmai firesc. “Se intaresc organizatiile locale in dauna centrului. Oricum, in teritoriu exista deja reactii puternice impotriva factorilor de decizie de la centru. Este foarte periculoasa trecerea puterii politice spre structure locale deoarece, in ultima instanta, se pierde coeziunea nationala si perspective generala a politicilor. Ori, la un partid national, sunt esentiale politicile nationale. Primarii pot sa ajunga de neschimbat, pot fi cu adevarat baroni. Astfel, totul coboara la nivelul si la aprecierea alesilor locali”, conchide Cristian Parvulescu. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998