CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Parvulescu: ”Discursul lui Basescu la MAI ar putea provoca un seism politic”

0 comentarii / 1410 vizualizări / 23 februarie 2011

Președintele Traian Băsescu riscă să producă un seism politic cu efecte nebănuite prin acuzațiile lansate, ieri, la bilanțul MAI, șeful statului trecând cu vederea faptul că Poliția are o imagine mai bună decât el sau Administrația Prezidențială, precizează președintele ProDemocrația, Cristian Pârvulescu, în exclusivitate pentru Inpolitics.

Anticorupția, Ion Iliescu și Traian Băsescu
”Din când în când, Ion Iliescu avea, din postura de președinte al României, un discurs anti-corupție. Un discurs aspru, de lider proletar care arăta cu degetul spre anumite instituții. Și Ion Iliescu acuza corupția. Niciodată nu a făcut-o, însă, atât de des ca Traian Băsescu. Președintele Băsescu o face sistematic. Acest fapt ține, însă, de contextul politic. Să nu uităm că Traian Băsescu a fost ales președinte de două ori pe baza unui discurs anti-corupție. Este de presupus ca electoratul lui să fie sensibil la un astfel de mesaj și, astfel, este de înțeles și de ce acest tip de mesaj este reluat obsesiv. Ideea de bază prezentată de Băsescu este că din pricina corupției generalizate nimic nu mai merge cum trebuie în țara asta, inclusiv economia.
”Poliția are o imagine mai bună decât președintele Traian Băsescu”
În primul rând, ne sunt arătați cu degetul vameșii. De pe vremea lui Iisus vameșii erau considerați corupți sau înlesnitori de corupție. Acum, Băsescu arată cu degetul spre Poliție. Totuși, Poliția are o imagine mai bună decât Băsescu în România, o imagine mai bună chiar decât instituțiile politice. Cu mențiunea că, până acum ceva timp, Președinția avea cea mai bună imagine dintre structurile politice”, susține Cristian Pârvulescu.

”Există riscul unui seism politic”
”Nu am încă informațiile necesare care să îmi demonstreze că ce s-a întâmplat la bilanțul MAI a fost doar un exercițiu de retorică sau, cum speculează unii, episodul unei răfuieli de partid. Însă, dacă într-adevăr a fost etapa unei bătălii politice, este o bătălie extrem de riscantă. Discursul lui Băsescu a fost de așa natură încât i-a făcut pe toți ofițerii să se simtă vinovați. Mâine, șeful statului poate susține același discurs la SRI sau, de ce nu, la SIE. Este foarte riscant, fiindcă se poate ajunge la o solidaritate a celor vizați, așa, la grămadă. Un astfel de război politic poate avea consecințe nemăsurate și nebănuite din punct de vedere politic. La fel ca seismul care dărâmă blocuri, efectele unui seism politic nu pot fi măsurate dinainte”, explică Cristian Pârvulescu. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998