CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Parvulescu: ”Prezența lui Iliescu nu permite nici unui alt lider să reorganizeze PSD”

0 comentarii / 1554 vizualizări / 16 noiembrie 2011

Deși nu o face neapărat în mod conștient, Ion Iliescu blochează, prin simpla sa prezență, posibilitatea oricărui lider pesedist de a reforma partidul, afirmă președintele ProDemocrația, Cristian Pârvulescu, pentru Inpolitics.

Excluderea lui Geoană și criza succesiunii la vârful PSD
”Este greu de spus acum dacă toată tărășenia excluderii lui Mircea Geoană va afecta sau nu PSD. Este nevoie ca povestea aceasta să se soluționeze pentru a afla dacă scandalul acesta va șifona PSD. Și, deopotrivă, USL. În momentul de față, excluderea lui Mircea Geoană este certă. Șansele sunt foarte mici ca datele problemei să fie modificate, deși am văzut ieri că Ion Iliescu și Liviu Dragnea militau pentru o împăcare. Din punctul meu de vedere, excluderea ca atare a fost gândită din prisma logicii organizaționale a PSD. Se încercă întărirea poziției lui Victor Ponta și a organizației. Puterea liderului formal, a președintelui PSD, este legată de puterea organizațională. Principala problemă a PSD este, sunt convins, criza de succesiune la liderul formal. La Ion Iliescu. Prezența acestuia nu permite nici unui alt lider să organizeze partidul.

”Ponta se asigură că nu va avea soarta lui Geoană”
Mircea Geoană a fost la un moment dat victima lui Ion Iliescu la fel cum Adrian Năsatse a jucat și el un astfel de rol. Victor Ponta nu își poate permite o atare situație acum. Am văzut că de la revenirea lui Adrian Năstase în prim planul partidului, situația lui Mircea Geoană a devenit din ce în ce mai precară. Ponta încercă să împiedice acum ceea ce ar putea să pățească pe viitor. Dacă tot acest scandalul acesta se va solda cu efecte negative pentru PSD vom afla abia după soluționarea problemei. Momentan, eu nu cred că există o influență foarte mare în opinia publica vis-a-vis de acest scandal din PSD. Dar rămâne de văzut ce se va întâmpla dacă excluderea va fi efectivă sau dacă o sa apară un alt partid politic. Dincolo de aceste probleme, PSD are o problemă în ceea ce privește legitimitatea liderilor formali. Este aproape imposibil unui lider să se așeze la șefia partidului atât timp cât Ion Iliescu tratează PSD ca pe propria sa organizație. Mai cu seamă că partidul și simpatizanții s-au schimbat. Multe nerealizări ale PSD se leagă de numele lui Ion Iliescu. Traian Băsescu și-a făcut campania de la prezidențiale susținând că Mircea Geoană este doar o marionetă manevrată de Iliescu și Năstase. Mulți dintre cei care nu au votat cu Geoană au crezut acest mesaj. Eu cred că Ion Iliescu nu face conștient tot ceea ce face. S-a obișnuit cu ideea ca PSD este creația sa și crede că el are o legitimitate de ultimă instanță asupra partidului”, explică Cristian Pârvulescu. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998