CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pasarea-spin de la SRI. Maior – un (auto) sut in fund pentru un pas mai in fata?

3 comentarii / 2924 vizualizări / 27 ianuarie 2015

Directorul SRI, George Maior, pare să transpună în viață legenda păsării-spin, cea care, pentru a ului, o singură dată în viață, întreaga lume cu trilul său, trebuie să facă sacrificiul suprem: să se înfigă, în timp ce cîntă, într-un spin. Aspectul ”uman” al poveștii e cel în care, grație aparentului său sacrificiu, Maior e recompensat cu o funcție încă și mai mare. Cea de premier.

Nu mai e un secret decît pentru naivi că legile Big Brother sunt mai puțin utile României, versiunea oficială, și mai mult NATO și, mai ales, americanilor, versiunea reală. Pentru că există forțe care blochează legile respective, începînd cu CCR, serviciul de informații, bine controlat de americani, trece la represalii: un judecător de la Curte e săltat de DNA de pe stradă, președintele CCR vorbește explicit despre amenințări, societatea civilă strîmbă din nas, populația e buimacă și nu prea înțelege dacă e sau nu nevoie de legile alea.
Strategia SRI nu e prea grozavă, riscă să ducă lucrurile exact în direcția contrară.

Demisia directorului SRI, care abia zilele trecute dădea clar de înțeles, într-un interviu, că a bătut palma cu președintele Iohannis ca să rămînă la post, arată că ceva s-a întîmplat, brusc. Și că s-a trecut la planul B.

O demisie care arată devotament major față de cauza americană, în condițiile în care SRI e implicat, spre exemplu, în coordonarea grupului de lucru al NATO care va asigura securizarea cibernetică a Ucrainei.
Americanii au nevoie de teren cît mai deschis în această parte a Europei, atît de tensionată la această oră, iar legi precum cele Big Brother sunt esențiale pentru ei; să recunoaștem că teritoriul României e, nu de ieri, de azi, maidanul de joacă ori de tranzit al multor structuri teroriste, după cum recunoștea chiar Maior zilele trecute. Cînd ai un ministru urmărit de servicii încă de acum 15 ani pentru legături cu mafia italiană, ori un ditai judecătorul la CCR suspectat de afaceri cu membri al-Qaeda, nu prea mai rămîn multe de spus.

Devotamentul, sacrificiul lui Maior se cer răsplătite, planul B trebuie să intre în funcțiune: demiterea lui Ponta prin moțiune de cenzură va fi urmată, mai mult ca sigur de acum, de desemnarea ca succesor a fostului șef al SRI.
Un post pentru care, oricum, Maior se pregătea încă de anul trecut. Și din care va putea ”aranja” mult mai bine legile Big Brother.
Va fi, foarte probabil, un guvern de uniune națională, pînă la alegeri, așa cum scriam încă din 15 ianuarie, sigur e, însă, că va fi unul din care PSD nu va lipsi.

Ironia sorții – ori mai mult de atît? – face ca, în noiembrie, însuși premierul să fi făcut o declarație interesantă, pentru eventualitatea în care ar fi ajuns președinte, cînd a fost întrebat ce variante de prim-miniștri ar avea: „Dacă pentru România apar pericole de securitate strategică, şi pentru a da foarte clar garanţii privind continuarea dezvoltării democratice, a obligaţiilor noastre internaţionale, de asemenea, putem lua în considerare şi cred că ar fi o persoană competentă în acest sens – domnul George Maior, în măsura în care domnia sa, aşa cum a anunţat public, îşi va depune demisia din funcţia de director al SRI după alegeri”.

Atentatele de dată recentă din Europa, escaladarea conflictului din Ucraina au cam creat situația conturată de premier; avem, acum, și demisia lui Maior. Mai rămîne ultimul pas.
Debarcarea actualului premier, care va avea loc mai repede decît se credea. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Umbla vorba prin targ ca Marele Licurici l-ar vrea pe Maior sef la PSD si premier al Romaniei. Cel mai probabil sef al SRI va fi un alogen.

  2. Ce va mai bucurati ca nu ne mai apartinem. Cata jubilatie pe planurile americanilor in care noi nu contam. Si Iohanis ce face, primeste mutarea in plic. Si tu, BTI-ule esti din armata nevazuta de care vorbea Maior?
    Vai de noi.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998