CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Patapievici – decorat de benzinarii unguri pentru ca a fost arestat la Revolutie

4 comentarii / 3005 vizualizări / 9 decembrie 2021

Horia-Roman Patapievici a fost distins, azi, la Muzeul Casa Terorii din Budapesta, cu Premiul „Petőfi”, fondat de Compania Mol Nyrt, cea mai mare firmă petrolieră ungurească, și de Fundaţia Publică pentru Cercetarea Istoriei şi a Societăţii din Europa Centrală şi de Est, pentru că a fost arestat la Revoluție. Premiul „Petőfi” a fost creat pentru celebrarea celor care s-au opus puterilor străine.

Katalin Novák, ministrul ungar fără portofoliu, responsabil pentru familii, a trimis o scrisoare, care a fost citită de Gábor Tallai, directorul de programe al Muzeului Casa Terorii, în care subliniază, conform Hirado.hu, că oamenilor trebuie să li se reamintească în repetate rânduri valoarea libertăţii, chiar şi atunci când condiţiile constituţionale ale acesteia sunt date şi aparent nu există nimic care să o ameninţe. Cele mai bune semne care amintesc de acest aspect sunt cei care au luptat curajoşi pentru libertate în perioada absenţei libertăţii, a scris ministrul. În laudatio, Gábor Tallai a menţionat că, în decembrie 1989, în timpul Revoluţiei din România, Horia-Roman Patapievici a fost luat de pe stradă şi arestat.
Mária Schmidt, istoric, Directorul general al Institutului Secolul al XXI-lea, a vorbit depre faptul că Premiul “Petőfi” a fost fondat pentru eroii care s-au opus puterilor străine şi “şi-au păstrat cu un curaj impresionant abilitatea de a gândi liber”.
În biografia lui Patapievici apare un episod în care ar fi fost arestat pe stradă, în 21 decembrie 1989, și ținut o zi în arestul IGP și la Jilava. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. AM AFLAT SI NOI ABIA ACUM DESPRE INCA UN REVOLUTIONAR…COLEGI, CEVA?! LASATI….AVEA O BIOGRAFIE ATAT DE VALOROASA INCAT LIPSEA TIDULA DE REVOLUTIONAR…L-A ARESTAT MONICA MACOVEI…

  2. Un alt parvenit al Revoluției …
    Alături de o întreagă pleiada de nemernici cu pretenții de High class of wisdom…

  3. Pai daca „Romania era ca un cur „vorba „distinsului „filozof , cine sa-l premieze ? Khazarii hebrei nici nu l-au bagat in seama ,in schimb -l-au luat in brate , cine ? Aia de au coborit din Altai ,

  4. Fanariotii ar muri inca o data ,de invidie,sa vada ce a ajuns Romania din zilele noastre.O cloaca de tradatori.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998