CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON UP

Patapievici – suspectat de plagiat grosolan

7 comentarii / 6919 vizualizări / 26 februarie 2018

Filosoful Horia Roman Patapievici se confruntă cu suspiciunea de plagiat, după participarea, sîmbătă, la prima ediţie a festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim”, organizat de Fundaţia Humanitas Aqua Forte la Ateneul Român și deschisă alături de Gabriel Liiceanu printr-un dialog intitulat „Splendoarea Europei”.

Vorbind despre Europa, în conferință, Patapievici a declarat, conform siteului pressone.ro:

”Modelul Europei este Enea părăsind Troia în flăcări, cu tatăl lui în spinare și cu băiatul lui de mână. Așa merge Europa – ea nu își aruncă niciodată trecutul, iar trecutul nu e întotdeauna doar al ei”.

Numai că, potrivit dezvăluirii făcute azi pe Facebook de scriitorul Dan Alexe, Patapevici formulează fără să citeze vorbe care sunt, de fapt, ale lui Peter Sloterdijk (foto), filosof și scriitor german de anvergură mondială, considerat de mulți drept cel mai original gînditor al acestei epoci.

440px-Peter_Sloterdijk,_Karlsruhe_07-2009,_IMGP3019

Alexe prezintă și citatul original, din cartea „Selected Exaggerations: Conversations and Interviews, 1993 – 2012”:
“Europa este un loc pe harta speranței unde cei învinși primesc o a doua șansă(…)Povestea începe cu Troia în flăcări, de unde Enea, marele perdant, fuge cu tatăl lui în spinare și penații (statuete înfățișînd zeități n.n.) în sac pentru a reîncepe o viață în Italia. Europa e locul în care învinșii se repun pe picioare. Americanii au uzurpat acest mit, dar europenii trebuie să-l ia înapoi.”

patapievici

În urmă cu trei ani, scriitorul Dan Alexe a prezentat metafora sus-pomenită a lui Sloterdijk – una dintre favoritele gînditorului, reluată în mai multe rînduri – într-un articol propriu:
”Ca epopee fondatoare a Europei, Sloterdijk propune Eneida lui Virgiliu: mitul fondator al perdantului. Enea (Aeneas) pierde tot în incendierea Troiei: patrie, familie, avere, rădăcini. Metanoia lui este reînceperea de la zero. Pleacă și fondează Roma.”
Spre deosebire de Patapievici, el a furnizat, însă, autorul originalului concept. (B.T.Iacob)

foto: kanald.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. […] 0 comentarii / 34 vizualizări / 26 februarie 2018 […]

 2. Sa-i explice cineva lui BOGDAN TIBERIU IACOB diferenta intre un citat si o parafraza.

  • A parafrazat din germană în română, pe_persoană fizică.
   Altfel spus, a făcut pe-a deșteptul pe intelectul altuia plecând de la premisa că audiența este formată din ignoranți. Dan Alexe a recunoscut autorul vorbelor lui Patapievici. :))
   Cine să-ți explice când ești orbit de ‘telectualism pupinbăsist?

 3. HRP se da destept sau filozof pe creatiile altora, normal asa e cu pupinbasistii (inclusiv apelantul la lichele), plagiaza cu nonsalanta, poate nu se prinde lumea!!

 4. Lasati-l in pace ! E doar un biet inginer ratat, terorizat de un tata ofiter NKVD ,SS si Securist la Banca Nationala a Romaniei, un criminal in serie, tatal , nu saracul Horica.N-are nici o treaba cu filozofia, cu cultura, cu scrisul. A primit ordin sa faca pe intelectualul, ca Liiceanu, ca Plesu, ca Cartarescu… El nici macar nu intelege ce e acela un plagiat.. Cum? Nu totul este al nostru, ca in Uniunea Sovietica , ca in comunism ?

 5. Ar mai fi o varianta, ignoranta cu rea credinta de delatorii patapievicesti: poate filosoful magurestean, atins de dementa senila, e sincer convins ca mintea lui a fatat poanta cu Enea. Asa ca be putem astepta sa descopere in curand legea gravitatiei, roata, si sa ne dezvaluie marele secret cum ca pamantul se invarteste.

 6. Daca a fost organizata de Humanitas al lui liicheanu, orice este posibil. Dar ingrijorator este ca screm, care nu a pierdut ocazia sa guite si el a spus urmatoarele: „Hans Klemm a afirmat, în schimb, că o oportunitate ratată în ceea ce priveşte prosperitatea a fost un schimb mai mare între industriile cinematografice din România şi din SUA.”
  Deci de aceea nu suntem noi prosperi, nu ca ne-au furat la drumul mare si ne-au transformat intr-o colonie. Cred ca screm a luat-o pe ulei. Alo! Salvarea!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998