CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Patriciu al Moldovei candideaza la presedintie

0 comentarii / 1958 vizualizări / 1 iulie 2010

Miliardarul basarabean Anatol Stati, cel mai bogat moldovean, a luat o decizie istorică, ce ar putea complica dramatic jocurile politice de peste Prut: el va candida la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în luna noiembrie.

Surse de la București apropiate magnatului moldovean au dezvăluit Inpolitics că acesta a decis să se implice direct în jocurile politice, după o pauză de mai bine de un deceniu, de această dată țintind la vîrf, adică șefia statului. Pînă în acest moment, se pare că doar presa moscovită, bine informată despre mișcările subterane de la Chișinău, a consemnat informația. Anatol Stati este, daca vreți, omologul basarabean al lui Patriciu, adică un afacerist care a făcut avere din petrol, cu afaceri în același Kazahstan, ajungînd la peste 2,5 miliarde de euro. El a investit și în media basarabeană și, la fel ca Patriciu, s-a implicat în politică, direct sau indirect.

Astfel, în 1994, Stati a înființat Partidul Reformei, care a ajuns, în cele din urmă, pe mîinile lui Mihai Ghimpu, actualul președinte interimar, cel care l-a rebotezat Partidul Liberal. De altfel, Ghimpu este cunoscut de mulți ani drept un apropiat al lui Stati. Marți, Ghimpu a anunțat, în mod surprinzător, că nu mai susține candidatura lui Marian Lupu, liderul PDM la șefia statului, și nici pe a liderului PLDM, Vlad Filat, ceea ce a deschis calea speculațiilor privind o candidatură proprie. Adevărata bombă ar fi să aflăm că îl susține, însă, pe amicul Stati.

Anul trecut, Anatol Stati și fiul său, Gabriel, au fost acuzați de comunistul Voronin că au susținut finaciar protestele de stradă de la Chișinău, Gabriel Stati fiind chiar arestat. S-a vorbit inclusiv de o tentativă de lovitură de stat, idee respinsă vehement de Stati, care a calificat-o drept ”halucinație a lacheilor lui Voronin”. Familia Stati l-a susținut financiar și pe primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, în campanie de cucerire a capitalei Moldovene. În România, familia Stati este apropiată de așa-numitul ”clan al moldovenilor”, condus de Hrebeciuc, el deținînd un hotel, spre exemplu, în fieful lui Hrebe, Slănic Moldova. Acum doi ani, nepotul lui Stati s-a căsătorit, chiar, cu fiica primarului din Slănic Moldova, un protejat al lui Hrebenciuc, naș fiind Dumitru Sechelariu. Legăturile lui Stati cu Hrebenciuc și Iacobov datează încă de la începutul anilor 90, de pe vremea cînd miliardarul voia să cumpere compania RAFO. Basarabeanul mai deține în țara noastră firme precum Ascera sau Red Point Petroleum Grup, iar fostul director al Petrom, Ioan Popa, deține o funcție importantă în compania sa petrolieră, Tristan Oil.

Un apropiat al familiei Stati este și actorul american Steven Seagal, care a protestat public după arestarea lui Gabriel Stati de către regimul Voronin, cerînd eliberarea acestuia. Fiul magnatului este cunoscut, între altele, pentru petrecerile monstru organizate în cluburile de noapte pe care le deține în Chișinău, la care participă nume sonore din România, din domeniul politic, afaceristic sau al showbizului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998