CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Patriciu bate campii sau in Romania exista averi secrete inimaginabile?

0 comentarii / 1741 vizualizări / 9 mai 2010

Afaceristul Dinu Patriciu a făcut ieri, la Realitatea TV, o declarație cel puțin șocantă, care nu prea lasă loc, analizată cu atenție, decît pentru două versiuni: ori miliardarul a luat-o rău pe arătură și ar trebui să se trateze, ori România ascunde un adevăr terifiant, care ar putea crea o cu totul altă imagine a perioadei de după revoluție, așa-zisa tranziție sălbatică la capitalism.

Astfel, Dinu Patriciu a afirmat, într-un interviu, că România ar trebui să instituie o amnistie fiscală, pentru a stimula aducerea în țară a banilor aflați în conturi dosite, peste hotare. Dacă măsura în sine nu e ieșită din comun, ea fiind aplicată, spre exemplu, și în Rusia, suma avansată de Patriciu este halucinantă: 18 miliarde de euro numai în băncile elvețiene. „Doar în Elveţia e vorba de 18 miliarde de euro veniţi din România, potrivit statisticilor unor bancheri. Stau degeaba acolo pentru că noi îi fugărim pe corupţi, în ghilimele, de fapt pe toţi oamenii de afaceri din România”, a spus Patriciu. Pentru a înțelege mai exact ce înseamnă acești bani trebuie să precizăm că averile însumate ale tuturor bogaților din ultima ediție a Top 500, realizat de Forbes România, reprezintă echivalentul a 29 de miliarde de euro. Numai că, din capul locului trebuie spus, nu ne referim la bani gheață, ci la evaluarea tuturor firmelor, terenurilor, yahturilor, proprietăților imobiliare etc ale celor în cauză. Majoritatea afaceriștilor din topul respectiv nu dețin, probabil, mai mult de cîteva milioane de euro în bani peșin.

În Elveția, însă, nu poți depune în cont decît bani gheață, ceea ce ridică o mare întrebare: de unde provin cele 18 miliarde de euro? Există, în România, averi ascunse, atît de fabuloase încît să însumeze asemenea valoare astronomică, și dacă da, cum au fost realizate în doar 20 de ani? Și cum au fost scoși banii din țară, în afara circuitului supravegheat de BNR? Explicația alternativă ar fi doar aceea că Dinu Patriciu bate cîmpii, caz în care ne-am întreba care să fie scopul său, mai ales că actuala criză a dus la nașterea unui mediu social suspicios și irascibil? Cumva magnatul român se comportă cu publicul român precum matadorul cu taurul, fluturînd capa roșie a averilor din Elveția doar pentru a irita la extrem populația? Sau poate, cine știe, mogulul își dorește, el însuși, cu atîta disperare o amnistie fiscală încît e gata să umfle datele problemei, indiferent de riscurile de imagine.(B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998