CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

”Patriotul” Ciuca, spulberat de George Maior: intelect rudimentar, posibile probleme psihice!

18 comentarii / 9091 vizualizări / 14 aprilie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a cîștigat șefia PNL cu o moțiune în care, rapid a remarcat presa, teza principală e ”patriotismul”, clamat de 24 de ori în text, practic, pe fiecare pagină. Fanfaronadă? Fostul director al SRI și ambasador în SUA, George Maior, spune că e mai mult de atît: caraghioslîc, ba chiar posibile probleme psihice.

”PNL susține un patriotism al faptelor, al încrederii în sine, al regăsirii propriului loc în comunitatea europeană și euroatlantică, fără complexe de inferioritate ori superioritate. Este patriotismul curajului și al viziunii celor care au făcut România independentă și suverană și au reîntregit-o, patriotismul faptelor celor care au modernizat-o, patriotismul sacrificiului celor care s-au opus totalitarismului venit de la Răsărit” scrie, bunăoară, generalul Ciucă în moțiunea de la congres. Și alte cîteva zeci de fraze brodate în jurul ideii de ”patriotism”.
Tot patriotismul, ne amintim, a fost invocat generos de Ciucă și anul trecut, în celebra scrisoare către partide în care cerea un armistițiu politic în numele interesului național.

Patriotismul trîmbițat de Ciucă pe scară largă este spulberat, însă, de un intelectual deloc străin de militărie, fostul director al SRI, George Maior, într-un material elaborat pe cînd era ambasador la Washington.

”A te autodefini strident ca patriot sau naționalist sau unic promotor al interesului național, dincolo de aspectul caraghios al gestului, ar trebui să nască natural suspiciuni. Poate de ordin psihologic și etic, dacă nu și legal” scria Maior în revista Cultura.

Trîmbițarea patriotismului denotă un nivel intelect rudimentar

”Scriam cândva despre cât de mult s-a redus limbajul politic prin folosirea exasperantă a unor concepte puternice, cuvinte impresionante – precum naționalism, interes național, suveranism și, bineînțeles, patriotism –, fără ca ele să fie măcar explicate, ci doar clamate, la nivelul unui discurs politic și intelectual adesea rudimentar. Un discurs ce speră mai mult să acopere, cu superioritate morală, o incapacitate cronică de a înțelege critic realitatea și, desigur, o neputință de a o transforma în ceva mai bun pentru individ și societate (care ar trebui să fie totuși esența politicii, dar și a acțiunii civice).

Dar și o modalitate cinică de a stârni cumva emoții ce ar putea produce un soi de capital politic gratuit; în special în perioade de criză(s.n.),

dar nu numai, o tactică pentru a escamota responsabilitățile și a respinge din start argumentarea fixată în rațiune, cunoaștere și o oarecare înțelegere a cursului istoriei. Sunt „patriot”, deci sunt oricum bun, și fac numai bine, sunt „naționalist”, deci îmi iubesc poporul și etnia și pot spune și face ce vreau, sunt exponentul interesului național astfel încât doar politica și ideea mea contează… sunt „suveranist”, deci doar eu pot ști ce e cu adevărat util la mine în casă, în curte, în țară, chiar dacă prieteni aliați îmi spun că poate greșesc, sau poate ar trebui să mai gândesc un pic… Totul e o chestiune de autodefinire: patriot, naționalist etc., fără demnitatea de a primi aceste frumoase categorisiri de la altcineva, poate cu argumente” afirma ambasadorul.

 

Patriotismul trîmbițat de pe plajele din Dubai

”În încercarea asumării „patriotismului” pentru a ascunde vreo culpă mai nouă sau mai veche din „activitățile patriotice”, eventual mici trădări conjuncturale, vreo scăpare „antinațională” în complexitatea deciziei politice, vreo deviere mai mult sau mai puțin semnificativă de la „interesul național”. Și apoi, te-a întrebat cineva dacă ești patriot, dacă te simți dator să repeți cu obstinație acest lucru, ca unic program politic? Și dacă nu te-a întrebat, de ce te simți obligat să subliniezi repetitiv acest lucru?” susținea ex-directorul SRI.

Patrioții noștri de conjunctură, fie politicieni, fie analiști ale căror analize nu trec granița nici în mediul virtual, nu vor însă fapte, pentru că nu se pricep deloc. Nu se pricep la programe, la proiecte, la strategii, la ce înseamnă în mod concret interes național în economie, în societate, în educație, în cultură, ca să nu mai vorbim de geopolitică. Nu vor știință, pentru că le-ar putea strica argumentația(s.n.)

”Patriotismul poate fi insuflat și de pe vreo plajă din Dubai, în timp real, sorbind dintr-o băutură fină răcoritoare(…)În credința unora, dacă țipi mai tare lozinci patriotice este posibil să-ți crești cantitatea proprie de patriotism și astfel să devii un patriot mai mare decât alți patrioți mai mici, mai nesemnificativi”, mai scria Maior. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

18 Comentarii

 1. Acuma, o fi Ciuca un general gras si transpirat. Nici darul vorbirii (nu discutam despre oratorie) nu l prea are. Dar daca o reusit el sa se cocoate prin ierarhia militara pana unde e acum, putem convenii ca tampit nu este.
  Maior, asa intelectual si superior cum se pretinde stim ca a deprins un obicei, ala cu paharul de wiski – pana n ora amiezii. Felul in care s a furisat din scena, dupa atatea sperante puse n el, nu ne poate face sa avem incredere in insinuarile pe care le face.

  • DIN BETIE TE TREZESTI DAR DIN PROSTIE NICI ODATA….

 2. maior scria acum 2 ani despre ce a spus ciuca acum cateva zile?

  • :))))))

 3. Corect. Este de ajuns sa te uiti la sacul cu osanza cu epoliti , numitul Ciuca sa intelegi ca insul este un primitiv, fara inteligenta, fara demnitate militara, o sluga supusa cocalarilor din PNL si celui ce ocupa fraudulos palatul Cotroceni.

 4. S-a trezit din betie?

 5. are dreptate Maior, de fapt, e interesant ca toti fac analize exceptionale si adevarate despre ceilalti, si au dreptate, si intotdeauna le fac cand atacatul nu mai corespunde intereselor grupului din care celalalt face parte sau de care e platit. Probabil si Ciuca ar putea face o analiza la fel de pertinenta despre Maior si asa mai departe. Daca fiecare ne-am vedea defectele asa cum le vedem numai la ceilalti, ar fi raiul pe pamant.

 6. felicitari!!

 7. George Maior ce strategii, programe, proiecte a realizat la viata lui, caruia poporul roman i-a cam platit din plin opulenta si tampeniile debitate chipurile analize?

  Cand a fost el la post in Marea Britanie a sarutat cumva alt steag si a fost recrutat? De catre cine? Ce rol a jucat in afacerea corvetelor? Atunci, a fost vreun mare patriot in fapte?
  Dar in fruntea SRI ce steaguri a sarutat si a indeplinit?
  Cand in viata lui vreodata a fost patriot? La soimii patriei? Cunoaste termenul de patriot?

 8. Erata: afacerea celor doua fregate achizitionate

 9. Avea dreptate fostul sef al SRI cand caracteriza patriotii in lumina lor adevarata.Cand aveam 18 ani si eram in primul an la o facultate din Cluj,s-a intamplat ca intr’o seara de 24 ianuarie,mergand pe str.Napoca am vazut cum o ceata de tineri beti si plini de veselie,loveau cu picioarele pana la nivelul capului oameni ce treaceau pe langa ei si ma miram ca nimeni nu riposta.Abea atunci mi-am dat seama ca patriotii tineri sarbatoreau unirea,iar eu venind din Satu Mare unde absolvisem liceul,acolo n’am vazut actiuni din astea.Atunci am inteles ca patriotii isi iubesc patria d’a ii urasc pe oameni,iar patriotismul il folosesc ca alibi pentru orice nelegiuire si abuz le fac contra oamenilor obisnuiti.Nu ma asteptam ca tocmai un fost sef al mafiei SRI sa spuna adevarul despre patrioti,nationalisti,promotori ai ”interesului national”etc,cand insasi noua securitate ce a condus’o are sigla cu inscrisul alibi-”patria a priori”.De fapt l’am mai apreciat o data pe G.Maior,cand a spus ca toata presa e intesata de securisti acoperiti si mi’am zis ca daca spune oricine ca asa e, repede e desmintit si contrazis,dar pe G.MAIOR nu’l poate contrazice nimeni ca doar el ii cunostea si ii conducea.

  • Delir, zero informaţie, treanca fleanca anti-naţională vorbind prostii.
   George Maior e în primul rând un frustrat auto-închipuit ca mare valoare.
   Doar „Grupul de la Cluj“ e „patriotic” după el.

 10. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 11. hai bah major
  nici cu tine nu ne e rushine?

 12. & Domnul Maior l-a găsit pe hakerul Guccifer, care însă nu a câștigat alegerile pentru doamna Clinton Hillary , ?
  Alții căutau avionul pilotat de Adrian Iovan, ?

 13. & Activitatea domnului Maior a fost încununată de succes, când l-a găsit pe haker, ? A primit funcția e ambasador pentru a câștiga alegerile pentru doamna Hillary și a păstrat funcția de ambasador și pentru că doamna Hillary nu a câștigat alegerile, ?

 14. Oricarui agent globalist ii sta in gat patriotismul. Iar Maior este un alt agent al SUA. Pe acelasi ștat de plata cu Geoana si Aurescu. Pe urmatoarea pagina dupa Iohannis, Basescu si Ponta

 15. In fond, Maior critica „virtue signaling”, de care e plina SUA. A avut curaj insa sa spuna si in presa americana ceva contra virtue signaling (inclusiv genunchiul jos)? Nu.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998