CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PD-L copleseste Romania cu daruri otravite

0 comentarii / 1392 vizualizări / 4 octombrie 2010

Merita si astazi sa dezbatem angajamentul premierului Emil Boc de a le oferi tinerilor sub 35 de ani o uluitoare sansa de a se afirma. Credite garantate, pentru fiecare, in valoare de 10.000 de euro si inca 10.000 de euro oferiti direct de Guvern. Aparent, doar in schimbul unui plan de afaceri si a asigurarii a minimum 2 locuri de munca. Este posibil? Vor avea sanse egale cei aproximativ 3 milioane de tineri?
Pana cand nu vedem textul ordonantei de urgenta, suntem siliti sa ramanem in zona ipotezelor. In mod normal, raspunsul la intrebarea de mai sus ar trebui sa fie afirmativ. In mod normal, nu ar trebui sa existe nicio discriminare. Nici legata de gradul de scolarizare al pretendentilor, nici de eventuale falimente anterioare – cu atat mai mult cu cat ele s-au produs in vremuri de criza – si, cu atat mai putin, in raport cu apartenenta sau simpatiile politice. Dar ce ne facem cu realitatea consternanta, conform careia, pentru a-i multumi pe toti, ar fi necesare 60 de miliarde de euro? Si un aparat birocratic urias. Atat la nivelul guvernamental, cat si la nivelul bancilor comerciale. Ministerul Finantelor nu numai ca nu dispune de aceasta suma de bani, dar este silit sa faca noi si noi imprumuturi pentru ca Romania sa supravietuiasca in regim de avarie. Mai mult, in noul Cod Fiscal nu este prevazuta absolut nicio suma de unde Guvernul sa-si poata onora angajamentul. Si nici personal nu exista pentru a asigura partea birocratica a vastei operatiuni, mai ales in conditiile diminuarii dramatice a numarului de functionari publici.
Asa ca nu-mi ramane decat sa cred, pana la proba contrarie, ca primul-ministru Emil Boc a facut o gluma sinistra. Incercand sa amageasca opinia publica, in general, si milioane de tineri, in special, care acum asteapta cu sufletul la gura faimoasa ordonanta de urgenta. Si daca asa stau lucrurile, atunci primul fenomen care va putea fi observat, probabil chiar din continutul ordonantei de urgenta – dar nu numai -, va fi ca Executivul va trage de timp. Va sustine in forta viabilitatea proiectului dar, prin tot felul de tertipuri, va face in asa fel incat sa se aseze o distanta cat mai mare de timp intre data publicarii in Monitorul Oficial a ordonantei de urgenta si momentul in care primul tanar va avea acces la fonduri. Apoi, pasul urmator ar putea fi pur propagandistic. La indigo cu ceea ce s-a intamplat cu programul Prima Casa, cand premierul i-a strans calduros mana primului “beneficiar”, dupa care acesta nu a mai beneficiat de nimic. La limita, mai este posibil, din necesitati care exced simpla propaganda, ca nu unul ci mai multi, poate cateva sute, poate cateva mii de tineri sa beneficieze efectiv de asemenea generoase daruri. Dar atunci vom stii ca selectia, care de altfel va fi facuta de functionari si demnitari numiti politic, se va fi facut pe criterii exclusiv de partid. Din bani publici.
Enuntul insistent al liderilor PD-L din cursul zilei de duminica, vizand declansarea campaniei electorale de catre acest partid, iata ca nu ramane fara acoperire. Pun pariu inca de pe acum ca darul guvernamental este otravit. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998