CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PD-L si UDMR, ori la bal ori la spital

0 comentarii / 1378 vizualizări / 9 ianuarie 2011

In luna decembrie, cred ca am fost prima persoana care a devoalat un proiect care incoltea in mintea unor politicieni. Constituirea unei aliante juridice pe termen lung a opozitiei si in baza unui proiect de guvern si de guvernare credibil pentru populatie. Este pe cale sa se intample ceea ce, in urma cu o luna, era un simplu plan. Alianta opozitiei este o provocare fara precedent pentru PD-L si UDMR. Cel putin primul dintre aceste doua partide poate fi sters de pe harta politica sau poate intra in derizoriu. Daca nu cumva actualii guvernanti vor gasi resurse pentru o riposta pe masura.
Sesizasem, la inceputul lui decembrie, patru elemente care acum se concretizeaza. Mai intai o alunecare a Partidului Conservator catre PNL. Si asta in ciuda faptului ca era, la acea data, aliat loial PSD. Mai putea fi observat faptul, nu lipsit de importanta, ca PSD nu parea iritat de aceasta deplasare spre dreapta a conservatorilor. Ca si cand miscarea ar fi fost nu numai anticipata, ci si pusa la cale. Al doilea lucru semnificativ era ca alianta era preconizata pe termen lung. Si iata, acum stim, termenul ei de valabilitate expira abia in 2019. Avem deci de-a face cu un proiect politic care nu vizeaza doar daramarea de la putere a lui Traian Basescu si a aliantei PD-L-UDMR, ci o reconstructie a Romaniei pe termen mediu. Care transcende ciclul electoral. Al treilea element se confirma si el. Alianta va fi juridica. Ceea ce inseamna ca, dupa ce va obtine mai mult de jumatate din voturi, chiar daca Basescu va fi presedinte, PSD, PNL si PC isi vor putea impune implacabil, in mod constitutional, premierul. Guvernand cu sau fara actualul presedinte in functie. Despre a patra caracteristica a acestei aliante, care in decembrie parea socanta, este adevarat, nu s-a vorbit pana in prezent. Dar cred eu ca se va vorbi. Este un subiect delicat. PNL si PC, cu alte cuvinte Alianta de Centru-Dreapta, vor pretinde si vor obtine, atat la alegerile locale, cat si la cele generale, ca sa nu mai vorbim de algoritmul politic, paritate cu PSD. Este logic sa se intample asa. Altfel, PNL ar iesi canibalizat la capatul acestei expeditii politice. Ar putea fi unul dintre motivele deplasarii PC catre liberali. Abia acum tema paritatii are sens si poate deveni de actualitate.
Ce inseamna acest proiect care, iata, se confirma? Inseamna o sansa istorica pentru cele trei partide de a schimba Romania. De a scoate tara din criza si din ghearele unei camarile politice. De a scapa in mod democratic Romania de un presedinte care i-a facut prea mult rau.
In planul efectelor asupra rezultatelor luptei politice, participarea acestei aliante pe liste comune la locale si la parlamentare, in circumstantele votului semi-uninominal, poate avea drept rezultat stergerea de pe harta a PD-L. Prin eliminarea, in fiecare localitate, din schema invingatoare a reprezentantilor acestui partid. Mai putin se va intampla acest lucru in cazul UDMR. Din motive asupra carora nu are rost sa insist acum.
Pentru PD-L si Traian Basescu, amenintarea este cu adevarat majora. Mai pot miliardele manipulate de doamna Elena Udrea sa rastoarne scorul prognozat? Mai pot institutiile de forta, serviciile secrete si procurorii domnului Traian Basescu sa intoarca zarurile? Ma indoiesc. Cu atat mai mult cu cat noua alianta ar putea sa se puna in miscare mult mai curand decat la termenul alegerilor locale. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998