CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PDL ceva mai mic

0 comentarii / 1450 vizualizări / 18 februarie 2013

Dupa ce lupta pentru putere din interiorul PDL se va incheia, partidul va deveni mai mic. Din simplul motiv ca unii isi vor face bagajele si vor pleca. Acestia vor fi presedinti de consilii judetene, primari, presedinti de organizatii si parlamentari. La scurt timp dupa ce va castiga Blaga sau Elena Udrea sau, cine stie, vreun extraterestru ivit in ultimul moment, unii dintre invinsi vor iesi, temporar sau definitiv, din arena. Cat de importanta va fi fractura? Unde vor pleca invinsii? Ce vor face invingatorii?
Sunt trei categorii importante de pedelisti. Prima este alcatuita din traditionalii pedisti, dintre care unii vin din FSN si au participat la crearea acestui partid de stanga, colaborand cu Petre Roman iar altii au aparut ulterior. A doua categorie este alcatuita din liberalii momiti de Traian Basescu si care au plecat la PD impreuna cu Theodor Stolojan, dand nastere, astfel, la PDL. Componenta liberala a fost un bun pretext pentru presedintele-jucator de a schimba nu numai denumirea, ci si orientarea politica a partidului care, plecand din tabara socialista, a aterizat in cea a popularilor europeni. Pur si simplu peste noapte, un partid din Romania a devenit de dreapta. Fara ca in interiorul sau sa aiba loc o dezbatere profunda in acest sens. Fara ca, ideologic, oamenii sa se fi schimbat. In fine, a treia categorie este alcatuita din fel de fel de asa-zisi intelectuali, unii falsi jurnalisti, care au dorit, dintr-un motiv sau altul, sa serveasca tara sub culorile presedintelui Traian Basescu.
Acest cocktail formeaza substanta partidului despre care vorbim azi. Reamintindu-ne realitatile mai sus consemnate, ne este mai usor sa vedem cum va functiona mecanismul prin care unii sau altii se vor detasa.
Este limpede ca, daca va castiga Elena Udrea, cei mai multi dintre pedelistii grupati in jurul lui Vasile Blaga vor fi tentati sa se intoarca la nava mama. Respectiv sa se deplaseze catre PSD. Indiferent ca se inscriu in acest partid sau nu. Si indiferent cand. Pe de alta parte, daca va castiga Vasile Blaga, componenti ai echipei Udrea vor fi mai degraba atrasi in directia liberala. S-ar deschide, astfel, cel putin teoretic, posibilitatea incheierii unui razboi prea lung si prea traumatizant liberalo-liberal. A treia categorie, insa, in cea mai mare parte a ei, nu se va regasi in niciuna dintre cele trei tabere politice. Respectiv gruparea, sa-i spunem, din jurul Monicai Macovei nu s-ar putea simti confortabil nici in PSD, nici in PNL si nici in PDL-ul de dupa Congres. Cel mai probabil, majoritatea se va risipi sau va incerca sa se grupeze intr-una dintre fortele politice obscure agreate de Traian Basescu.
Daca Elena Udrea va castiga, Basescu se va alege cu un partid mult mai mic dar mai dinamic, mai combativ si, cu certitudine, mai loial domniei sale. Daca Vasile Blaga va castiga, Basescu nu se va mai alege cu nimic. Sau aproape cu nimic. Pentru ca, in mod evident, va incerca sa realizeze ceea ce pierde prin proiectul esuat PDL, in cazul unui alt partid, inca obscur, cum ar putea fi cel nascut pe scara unui bloc de Mihai Razvan Ungureanu. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998