CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PDL schimba strategia: nu revocare, ci suspendare

0 comentarii / 2045 vizualizări / 17 martie 2010

Mircea Geoană a fost salvat, pentru cîteva săptămîni, de revocarea din funcție, grație legii pensiilor, dar, în același timp, PDL a decis să schimbe strategia, după ce specialiștii puterii au identificat o nouă chichiță regulamentară, drept pentru care șeful Senatului nu va mai fi revocat, ci suspendat.

Chichița regulamentară care va duce le suspendarea lui Geoană
PDL a decis azi să renunțe, temporar, la revocarea lui Mircea Geoană din cauză că activitatea Senatului s-a blocat complet, iar legea pensiilor, spre exemplu, riscă să nu poată fi votată, ceea ce ar îngreuna situația guvernului Boc. Numai că fostul șef al PSD nu răsuflă ușurat, pentru că s-a găsit un alt ac de cojocul său, care are toate șansele să îl tragă pe dreapta pînă la finele acestui an: nu revocare, ci suspendare.

Concret, reprezentanții grupului Independenților din Senat au depus în această dimineață, la orele 11,00, la Biroul Permanent, un document prin care cer sancționarea tuturor membrilor Biroului de conducere al Senatului care s-au făcut vinovați de anumite abateri, în ultima perioadă, la loc de cinste fiind refuzul de a pune pe ordinea de zi solicitarea de revocare a lui Mircea Geoană. Informația a fost confirmată, pentru Inpolitics, de către deputatul independent Eugen Nicolicea, cel care a explicat și strategia de viitor a PDL și a grupului independenților.

În esență, lucrurile se prezintă astfel: sancțiunea pe care o solicită independenții este avertisment public, în scris, prevăzută la art.196 din regulamentul Senatului pentru abateri precum nerespectarea prevederilor regulamentului și exercitarea abuzivă a mandatului de senator (art.195 literele c, d). Dacă această solicitare este acceptată, iar cei în cauză primesc avertisment scris, ei nu mai pot să își exercite, practic, atribuțiile de parlamentari pentru o perioadă de timp, întrucît art.201 prevede clar că ”Senatorul sancţionat disciplinar pe baza prevederilor art.196 lit.e) nu poate reprezenta Senatul în relaţiile interne şi externe ale acestuia, pe o perioadă de 3 luni de la data rămânerii definitive a sancţiunii”.

Din acel moment, Biroul Permanent al Senatului va fi descompletat de membrii PSD și PNL, iar PDL, UDMR și Independenții primesc undă verde pentru acținile lor. Mai mult de atît, art.202 prevede că sancţiunile amintite se aplică pentru fiecare abatere în parte şi se cumulează aritmetic, ceea ce înseamnă că Mircea Geoană, care este acuzat în reclamația depusă la Biroul Permanent de două abateri grave, va sta pe bară 6 luni.

Care este, însă, procedura respectivă? Conform aceluiași regulament, Biroul Permanent, sesizat azi, trimite plîngerea Independenților la Comisia Juridică, aceasta avînd 30 de zile la dispoziție pentru emiterea unui raport, care, mai mult ca sigur, va fi negativ, dată fiind ponderea majoritară a opoziției în sînul ei. Raportul comisiei se înaintează, ulterior, împreună cu dosarul cauzei, Biroului permanent al Senatului, care soluţionează cauza în termen de 7 zile de la data primirii raportului, împreună cu dosarul cauzei. Hotărârea Biroului permanent se prezintă în şedinţă publică a plenului Senatului.

Punctul forte pe care se bazează întreaga strategie a PDL este prevederea potrivit căreia împotriva hotărârii Biroului permanent al Senatului, petiţionarul sau senatorul sancţionat poate face contestaţie în termen de 15 zile de la data comunicării acesteia, iar aceasta se soluţionează de către plenul Senatului, în termen de 30 de zile de la înregistrarea acesteia, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, în şedinţă secretă. Hotărârea plenului Senatului. dată asupra contestaţiei, este definitivă şi executorie şi se aduce la cunoştinţă publică în şedinţa de plen.

Or, se știe că, în plen, cei care dețin majoritatea sunt reprezentanții Puterii, astfel că soarta lui Geoană și a celorlalți membri ai Biroului Permanent este ca și pecetluită. Singurul avantaj este acela că Mircea Geoană mai cîștigă ceva timp, cca.80 de zile din acest moment, după care, însă, are toate șansele să își piardă postul pînă spre sfîrșitul acestui an, timp în care se pot întîmpla multe. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998