CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PDL se pregateste sa-i zguduie iar scaunul lui Geoana

0 comentarii / 1930 vizualizări / 17 ianuarie 2011

Sesiunea care ia startul nu peste multe zile se anunță tensionată de la bun început, în condițiile în care Birourile Permanente își vor alege noua componență, iar decizia din noiembrie a Curții Constituționale, dar și ruperea alianței PSD-PC deschid drum pentru ”meciuri” crîncene.

Mai precis, Curtea a decis că independenții care s-au desprins din alte partide după alegeri pot constitui un grup parlamentar și pot primi chiar funcții în Biroul Permanent, ceea ce înseamnă că lideri ai UNPR, spre exemplu, vor putea emite pretenții pentru asemenea posturi, cu sprijinul PDL și al UDMR, dar în dauna opoziției.
Pe de altă parte, pedelișii susțin că anularea protocolului dintre PSD și PC îi va crea probleme lui Mircea Geoană, care a fost propulsat la șefia Senatului de o alianță juridică, nu de un singur partid, PSD.
Alexandru Pereș, PDL, vicepreședinte al Senatului, afirmă, pentru Inpolitics, că “Potrivit regulamentului Senatului, grupul care il numeste pe presedintele acestei Camere il poate si retrage din functie. Ori, Mircea Geoana a fost numit de grupul PSD+PC. Acest grup nu mai exista. Cand noi, cei de la PDL, am incercat sa-l schimbam pe Mircea Geoana din functie, pesedistii ne-au spus ca e absurd ce vrem sa facem fiindca si noi, pedelistii, am votat pentru ca Geoana sa fie presedintele Senatului. E adevarat, atunci era guvernarea PDL-PSD. Dar, totodata, votul nostru a avut la baza un gentlemen agreement, noi nu am semnat nimic oficial. Acum, avem de-a face cu o ambiguitate. Regulamentul Senatului este varza si eu nu ma feresc s-o spun. Am tot solicitat sa convocam Comisia de Regulament sa vedem ce trebuie facut, sa transam situatia. Daca reusim sa-i introducem si pe independenti in Biroul Permanent, si sa echilibram fortele, in februarie putem redeschide discutia schimbarii lui Mircea Geoana de la carma Senatului. Sa vedem ce facem si cu domnul Dan Voiculescu deoarece functia de vicepresedinte al Senatului, pe care el o detine, revine acum PSD. Sa vedem daca PSD o sa dea aceasta pozitie lui Theodor Melescanu”.

Un alt vicepreședinte PDL al Senatului, Petru Filip, PDL, are un punct de vedere asemănător: “Vrem sa castigam majoritatea in cadrul Biroului Permanent. In februarie, structura Biroului se va modifica. Nici noua nu ne este inca foarte clar algoritmul, este foarte ambiguu. Daca independentii, cei de la UNPR, pot sa isi faca grup parlamentar la Camera Deputatilor, atunci trebuie sa se poata si la Senat. Daca reusim asta, si mai avem un reprezentant al puterii in Birou, putem redeschide problema schimbarii lui Mircea Geoana fiindca functia de presedinte al Senatului este extrem de importanta. E vorba despre al doilea om in stat.” (R.Gheorghe/B/Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998