CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pe Cartianu îl lasă memoria. Cine s-a sinucis: Țânțu sau Vulturică?

0 comentarii / 2352 vizualizări / 30 decembrie 2010

În editorialul de azi al cotidianului ”Adevărul”, redactorul-șef al publicației, Grigore Cartianu, abordează cazul electricianului din TVR care s-a aruncat în parlament de la balcon, sugerînd că acesta a recurs la un gest lipsit de bărbăție, în condițiile în care pe lume sunt milioane de oameni cu o situație la gravă decît a lui, care continuă să-și înfrunte, totuși, destinul. Jurnalistul oferă și un exemplu concret, din viața sa, numai că aici memoria pare să îi joace o festă grosolană, după cum veți vedea.

Concret, redactorul-șef al ”Adevărului” evocă personalitatea unui prieten din satul natal, despre care scrie:

”În copilărie am avut un coleg de clasă căruia îi ziceam Ţânţu. Un băiat de nota zece: sufletist, inteligent, muncitor. După liceu, a ales să rămână în sat, alături de bunicii săi, pentru a le fi ajutor la bătrâneţe. Cu banii se descurca şi el cum putea: mai repara o sobă, mai trăgea la coasă… Într-o iarnă – să tot fie vreo zece ani de-atunci – a fost chemat de o vecină să-i taie lemne de foc. Cum tocmai trecuse Crăciunul, bietul Ţânţu a poftit la bunătăţile atârnate în afumătoarea bătrânei. A înşfăcat o bucată de slănină, a dosit-o sub haină şi a dus-o acasă.
A doua zi, când a constatat paguba, bătrâna a început să-i strige la poartă: „Hoţule, te dau pe mâna Poliţiei!”. În loc să rezolve cumva problema, căci la mijloc nu era vreo avere, Ţânţu a găsit iute o funie, şi-a trecut-o pe după gât, a agăţat-o de un prun din curte şi şi-a dat drumul din pridvorul casei.
Când a auzit ce grozăvie s-a întâmplat, bătrânei i-a părut rău că-l apostrofase. Nu credea că, pentru o bucată de slănină…
Aş da toţi porcii din lume pentru a-l readuce la viaţă pe bunul meu Ţânţu, prietenul din copilărie. Din păcate, aşa ceva nu se poate… ” conchide, cu tristețe, ziaristul.

Toate bune și frumoase, am spune, dacă nu ne-am aminti că Grigore Cartianu a mai prezentat odată cazul amintit, cu datele problemei modificate pe ici, pe colo, ceea ce ridică serioase semne de întrebare asupra veridicității poveștii.
Mai precis, în 10 iunie 2005, în materialul ”Minerii lui Iliescu si slana lui Vulturica”, Cartianu, aflat pe atunci la ”Evenimentul zilei”, folosește același caz al lui Țânțu, vopsit altfel, pentru a lovi, de această dată, în Ion Iliescu. Iar eroul Țânțu, folosit azi ca exemplu de slăbiciune morală, era acum cinci ani, sub numele Vulturică, folosit ca exemplu de noblețe sufletească și demnitate, în antiteză cu insensibilul Ion Iliescu:

”In timp ce dadea jos zapada de pe satra unei batrine, Vulturica s-a prabusit prin acoperisul putred, trezindu-se in afumatorie. Dupa ce s-a dezmeticit, a luat o bucata de slanina, a ascuns-o sub pufoaica si a fugit cu ea acasa. Apoi a revenit la treaba, ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat, iar seara si-a baut obisnuita litra de tuica. Trei zile mai tirziu, batrina a observat absenta slaninei. S-a dus valvirtej la Vulturica, strigind in gura mare: te dau pe mina militiei, ma, hotule! Daca nu-mi dai sunca, te bag in puscarie!
Cind a auzit de militie, taietorul de lemne s-a speriat de moarte. I-ar fi dat babei slanina inapoi, dar n-o mai avea pentru ca o mincase. Cu greu a convins-o pe batrina sa nu mai umple satul cu vorbe de ocara. Ca s-o potoleasca, a muncit trei zile in ograda ei fara bani, mincare sau bautura. Si-a rascumparat onoarea cu trei zile de truda neplatita.
Dupa o vreme insa, batrina a inceput sa-l ameninte din nou: ma, hotule, vino de-mi taie lemnele, ca te bag in puscarie! Ani de zile, Vulturica a facut cum zicea baba. Ii era rusine de gura satului si frica de militie. Cind aceasta a devenit politie, pentru el tot militie a ramas. La fel si pentru batrina cu slanina: ma, hotule, te dau pe mina militiei!…
Asa s-au scurs 15 ani. Intre timp, Vulturica a imbatrinit si el, iar batrina s-a cocirjat de tot. Desi adusa de spate ca o secera si cu mintile ratacite, nu-l slabea pe hotul de slanina: ma, te bag in puscarie! Sa vina militia!…

Intr-o dimineata de vara, baba s-a dus, sontic-sontic, pina in capul ulitei, strigind din buruieni precum odinioara din nameti: ma, Vulturiiiiica! Te bag in puscarie, ma! In pridvorul casei din Bostanarie, pentru prima data in 15 ani, nu a mai aparut hotul de slanina ca sa faca semne cu mina: taci, matusa, ca-ti tai toate lemnele fara nici un ban! Curioasa, batrina s-a apropiat de casa cu
pridvor. Curind, s-a intors de-a busilea, speriata: Vulturica atirna spinzurat de prunul din curte. Nu mai putuse suporta spaima de a fi arestat pentru fapta savirsita in urma cu 15 ani.
P.S. Daca Vulturica a trait 15 ani cu teama in suflet pentru o bucata de slanina, pe care a platit-o inzecit, care ar trebui sa fie starea lui Ion Iliescu tot dupa 15 ani, dar avind pe constiinta mortii si schiloditii mineriadelor? Sa speram ca se apropie ziua decontului”.

Cam așa se încheia acum cinci ani, povestea lui Cartianu. Comentariile le lăsăm în seama cititorilor. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998