CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pe cine va ”arde” electoral scandalul Bioterra?

0 comentarii / 1681 vizualizări / 27 septembrie 2012

Scandalul produs în această dimineață în mai multe sedii ale Universității Bioterra ar putea avea bătaie mai lungă decît pare: e vorba de scotoceli ample ale Poliției și Parchetului în hîrțoagele instituției de învățămînt, la pachet cu anchetarea unui mare număr de cadre ale acesteia. Oficial, se spune că e vorba de o investigație privind corupție și șpăgi contra diplome, or, dacă avem în vedere statutul Bioterra, e suficient pentru ca scandalul să poată îmbrăca rapid forme politice, și asta în prag de alegeri.

Poliţiştii şi procurorii fac, azi, mai multe percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Vâlcea şi Olt, fiind vizate mai multe cadre didactice şi salariaţi ai universității Bioterra, cercetaţi pentru fapte de corupţie şi fals. În urma percheziţiilor vor fi duse la audieri 40 de persoane, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Alte informații oficiale sau pe surse vorbesc de suspiciuni privind o nouă fabrică de diplome, ceea ce înseamnă că, foarte curînd, ar putea apărea pe piață nume importante care s-ar putea să fi făcut niscaiva facultăți, masterate și doctorate mai pe lîngă lege.

Pentru cei mai puțin familiarizați cu subiectul, universitatea Bioterra este una dintre cele mai controversate de la noi, prin lejeritatea obținerii diplomelor, în primul rînd; încă de acum 12 ani a existat un scandal și o anchetă pe teme asemănătoare, la instituția amintită. Bioterra a supraviețuit, însă, și și-a continuat activitatea.
Printre absolvenții faimoși se numără edilul Voluntarilor, Florentin Pandele, cel de la sectorul 3, Robert Negoiță, ori fostul ministru interimar al Muncii, Nicolae Ivășchescu, oameni care și-au luat inclusiv doctorate pe baza studiilor absolvite la universitate. Pe lîngă ei, au mai trecut pe la Bioterra deputați, prefecți, subprefecți, mulți aleși locali, secretari de stat ori directori în diverse ministere, înalți funcționari publici, consilieri șamd. Mulți dintre școliții în cauză au beneficiat de decontarea cheltuielilor de școlarizare de către stat, în numele dezvoltării pregătirii funcționarilor publici.

Mai mult de atît, însă, Bioterra a fost, de-a lungul ultimilor ani, o sursă de diplome pentru foarte multe cadre ale Ministerului Administrației și Internelor, unele cu funcții grele. Nu demult, exista chiar un parteneriat între Poliția locală și Bioterra, pentru pregătirea cadrelor comunitare.

Funcție de ceea ce procurorii descoperă în documentele universității și prin anchetarea profesorilor, în următoarele zile am putea avea un scandal de proporții uriașe cu epicentrul în instituția cu cel mai important rol în alegerile parlamentare, am numit Ministerul Internelor.

Să fie o simplă coincidență, sau cineva vrea să arate, preventiv, pisica unor ”bolovănoși” de la Interne? Vom vedea, cel mai probabil, în zilele care urmează. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998