CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pe intrarea de serviciu

0 comentarii / 1701 vizualizări / 12 mai 2011

Asa cum au hotarat cei mai importanti parteneri, Germania si Franta, pentru o vreme cel putin, Romania va intra in Europa pe usa de serviciu. Cu alte cuvinte, ne este refuzat accesul cu drepturi egale in spatiul Schengen. Si ce daca? se pot intreba unii si altii. In definitiv, pierdem ceva? Nu mai facem parte, astfel, din UE? Nu mai beneficiem de fonduri? Nu mai au cetatenii nostri acces liber in alte state? Care e problema?
Daca am fi primiti in spatiul Schengen, la punctele de trecere ale frontierelor romanii nu ar trebui sa mai prezinte niciun document. Ar avea pur si simplu culoare prin care s-ar deplasa liber intr-o parte si-n cealalta, la fel ca ceilalti cetateni UE. La fel, in ceea ce priveste marfurile transportate. Fie ca esti un simplu calator, fie ca esti o societate comerciala, atunci cand deplasezi o serie de produse dintr-o parte in cealalta, esti sau nu esti supus unui control. Chiar daca vorbim despre un control de rutina, acesta presupune unele formalitati, timp pierdut, macar pentru ca stai la o coada si, in orice caz, in plan psihologic, un handicap. In plus, intre Uniunea Europeana si state non-UE exista o serie de acorduri si parteneriate care faciliteaza transferul de marfuri, din care Romania, care nu este in Schengen, nu va face parte.
Faptul ca Romania nu este acceptata in spatiul Schengen are drept efect ca handicapul de tip psihologic se poate transforma si se si transforma intr-un handicap de natura financiara. Pentru ca, asa cum este si normal in cazul oricarui musafir care nu intra pe usa principala, ci este primit doar pe intrarea servitorilor, el nu este tratat in sufragerie cu aceeasi atentie si deferenta ca ceilalti oaspeti. In consecinta, va ocupa si la masa un loc mai la margine. Accesul la bucatele cele mai gustoase se va face mai greu, din aceasta pozitie. Daca traducem imaginea de mai sus, putem spune sec ca neacceptarea Romaniei in spatiul Schengen diminueaza increderea investitorilor in aceasta tara si, pe cale de consecinta, in Romania banii vor intra mai greu si in cantitate mai mica. Prin urmare, scade sansa de relansare economica iar speranta cetatenilor ca o vor duce, in curand, mai bine se transforma intr-un fel de Fata Morgana.(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998