CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9543 RON DOWN | 1 USD = 4.6181 RON DOWN | 1 GBP = 5.7545 RON DOWN

Pellea si Morgenstern – luptatoare contra ciumei rosii cu pasapoarte diplomatice de la PSD in buzunare

11 comentarii / 5500 vizualizări / 10 iunie 2021

Două dintre vocile cele mai active împotriva PSD în ultimii ani, reputatele actrițe Maia Morgenstern și Oana Pellea, au participat la protestele din Piața Victoriei cu pașapoarte diplomatice pesediste în buzunare, ceea ce conturează o situație nițel paradoxală, amintind de vorba aceea din bătrîni cu sufletul în rai etc. Mister: de ce or fi acceptat reputatele artiste nejustificata ofertă a guvernării pesediste atît timp cît alți actori au fost puși la zid inclusiv de ele pentru așa-zisa fraternizare cu ciuma roșie?

O decizie bizară, puțin înaintea campaniei electorale pentru europarlamentarele din 2014: guvernul Ponta decide, să acorde, prin ministrul de Externe Titus Corlățean, pașapoarte diplomatice unui număr de personalități cultural-sportive de la noi, pentru a deveni ambasadori ai turismului românesc, în cadrul programului ”România promovată de valori”.

Pe 6 martie, primesc pașaportul diplomatic din mîna lui Corlățean și cu binecuvîntarea directă a premierului Victor Ponta, în cadrul unei ceremonii, nume precum Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Helmuth Duckadam, Elisabeta Lipă, Dan Puric, Dumitru Prunariu, Dinu Săraru, dar și Oana Pellea și Maia Morgenstern. Foarte interesant de remarcat, cu excepția celor două actrițe, cam toate personalitățile pomenite erau apropiate de PSD sau chiar membri de partid.

O a doua rundă de desemnare de ambasadori ai turismului (Simona Halep, Alexandru Tomescu șamd) s-a produs în luna iulie, de astă dată cu implicarea directă a premierului Ponta.
Într-o intervenție ulterioară, premierul pesedist Ponta explica faptul că paşapoartele diplomatice le vor fi utile acestora pentru a se deplasa mai uşor la concursuri sau evenimente internaţionale şi şi-a exprimat speranţa că aceştia vor deveni modele pentru alţi tineri. Totodată, noul ministru delegat pentru Turism, Florin Jianu, declara că noii ambasadori onorifici vor fi implicaţi într-o serie de evenimente de promovare a turismului românesc, ministerul urmând să organizeze o „caravană europeană” de promovare a brandului turistic românesc sau să desfăşoare acţiuni de acest gen la expoziţia internaţională de la Milano de anul viitor şi la alte târguri de profil.

Pașaportul diplomatic, reamintim, este un bun extrem de valoros, pentru că aduce o serie de avantaje, atît de mari încît acordarea sa a fost motiv de mari scandaluri la noi, ba chiar organisme europene înalte atrăgînd atenția că România le oferă prea ușor.
Conform legii 248/2005, de pașaport diplomatic beneficiază cca.două duzini de categorii de înalți demnitari, începînd cu președintele și premierul, șefii Camerelor, președintele CCR, al Curții de Conturi, al Academiei, guvernatorul BNR, Avocatul Poporului, Patriarhul etc la care se adaugă, printr-o prevedere specială a articolului 8, ”persoanele trimise în misiune oficială în străinătate, pentru susținerea unor interese naționale, pe bază de mandat și pe durata acestuia, cu aprobarea ministrului afacerilor externe”.

Pașaportul diplomatic permite călătoria oriunde și oricînd, în lume, fără vize, accesul la aeroport prin culoare speciale, scutirea de controlul vamal și altele.
Maia Morgenstern și Oana Pellea, distinse intelectuale, fuseseră selectate de către altă personalitate intelectuală de calibru, ministrul Maria Grapini, conform fostului ministru Corlățean.

Contactat azi de Inpolitics, Corlățean spune că, personal, o selectase la acea vreme pe Simona Halep, dar că grosul propunerilor aparținuse Mariei Grapini, ministrul delegat pentru Turism pînă în martie, și creatoarea programului ”România promovată de valori”. Corlățean spune că de la cei selectați ca ambasadori se aștepta să promoveze România și turismul ei în deplasări externe, dar nu știe dacă Pellea și Morgenstern au făcut vreodată acest lucru. El mai spune că pașapoartele diplomatice erau acte reale și nu simbolice, și că aveau o valabilitate de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire alți cinci.

Ceea ce înseamnă că la protestele din următorii ani contra ciumei roșii, unde Oana Pellea și Maia Morgenstern erau în prima linie, cele două mergeau cu prețioasele pașapoarte diplomatice de la guvernarea pesedistă în buzunare. Nu am reușit să găsim vreo dovadă că cele două, ca și celelalte vedete miluite cu pașapoarte diplomatice de către pesediști, ar fi făcut în anii care au urmat vreun lobby turismului românesc, ceea ce ridică serioase întrebări legate de programul respectiv. Era dorință sinceră a guvernării pesediste de promovare a turismului, ori doar captatio benevolentiae a unor personalități în prag de alegeri?

La fel de interesant, pe pagina de Facebook a Maiei Morgenstern se regăsește în cîteva zeci de exemplare(?!) o postare de acum cîțiva ani – preluată de la altcineva – în care actorii George Ivașcu și Dan Puric sunt spulberați pentru pactizarea cu infractorii Liviu Dragnea și Dan Voiculescu, cel din urmă șeful de partid al Mariei Grapini, promotoarea celor două valori ale artei pe lista beneficiarilor prețiosului pașaport diplomatic. Pe care s-ar putea să-l mai dețină bine-mersi și astăzi. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Jenanta fotografie.
  Bine ca am scapat de pesedistii astia gretosi si de abordarile lor de pionieri retardati.

  • S-a umplut capitala de gândaci și șobolani… gri. Bine că ne-am pricopsit cu guvernul SRI, de absolvenți de școli ajutătoare. Nu cumva să rămână ceva nefurat de mafia securistă.

 2. Cum se zice : ” mama lui Isus din filn” a vrut sa fie și cu p…a în fund și cu sufletul în rai!

 3. Ca actrite (talent adica) o fi ceva de capul lor, dar ca oameni- zero. Daca sunt de un asa mare calibru din punct de vedere al caracterului, ar fi trebuit sa renunte la respectivele pasapoarte si apoi sa protesteze. Dar cand primesti foloase PSD este bun si apoi sa iesi la proteste pentru ca e de bon ton, asta spune multe despre lipsa de caracer a celor 2.

 4. Nu cred ca pasaportul diplomatic implica scutirea de vize…Or fi niste avantaje, dar e mai mult o fandoseala!

  • Tocmai, cu atat mai mult poti renunta

 5. Jenant si pentru adunatura din imagine sa ia de la Corlatean. Oriscat, cine e Corlatean sa decida el cine sare peste lege si cine nu

  • Corlățean e printre ultimii politicieni capabili să se comporte onorabil în ciuda muiei populare pe care o meritați

 6. Oana Pelea talent ? Oana Pelea ambasador ?

 7. Nu puneti o TUTA linga Maia !

 8. Doua actrițe vestejite cu aere de societate civila…
  Niste profitoare nerușinate ..
  Și nici nu sunt singurele de acest fel din lumea lor….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998