CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Penalul Basescu a primit cetatenie moldoveneasca. Ilegal, dar a primit-o…

0 comentarii / 2392 vizualizări / 9 iunie 2016

După cîteva luni de așteptare, Traian Băsescu a primit, în fine, cetăţenie moldovenească, decretul fiind semnat azi de preşedintele Nicolae Timofti. La pachet cu fostul președinte a primit cetățenia și soţia sa, Maria Băsescu, potrivit consilierului pentru Relaţii Publice al Administraţiei Prezidenţiale din Republica Moldova, Ana Samson, citat de Mediafax,

Traian Băsescu şi Maria Băsescu au solicitat cetăţenia Republicii Moldova pe data de 8 martie, după ce anunțase încă din 2013 că doreşte să depună cerere pentru cetăţenia moldovenească, după ce-şi va încheia şi cel de-al doilea mandat de preşedinte.

În condițiile în care Republica Moldova e un stat de drept cam de același calibru cu România, devine nesemnificativ amănuntul că Traian Băsescu a primit cetățenia prin încălcarea flagrantă a legislației de peste Prut.

Concret, legea cetățeniei moldovenești nr.1024/2000 prevede în clar la art 20, alin.c) că cetățenia nu poate fi acordată persoanei care la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală. Ori, Băsescu nu mai știe nici el în cîte cauze e urmărit penal în acest moment.

Mai mult, art.17 al legii prevede că cetăţenia în cauză se poate acorda la cerere străinului cu domiciliul legal şi obişnuit pe teritoriul Republicii Moldova, care are şedere legală şi continuă pe teritoriul țării cel puţin în ultimii 10 ani.

Această condiție poate fi sărită, conform art.24 care predeve că ”În interesele republicii şi în cazuri excepţionale, cetăţenii unor alte state pot deveni şi cetăţeni ai Republicii Moldova, prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova”, adică exact modul în care a dobîndit cetățenia Băsescu.

Numai că, același articol are, în continuare, o prevedere buclucașă: ”dacă nu cad sub incidenţa art.20 lit.a)-d). ”, între care se numără și interdicția de a se afla sub urmărire penală.

După cum se vede, pentru președintele Timofti, legislația propriei țări nu reprezintă mare lucru, așa că și-a fericit camaradul de dincoace de Prut cu cetățenia Moldovei. Care va rămîne bătută în cuie dacă nu va fi contestată de nimeni în termen de șase luni. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998