CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Penalul Donald Trump

1 comentariu / 1139 vizualizări / 31 martie 2023

La Washington a fost deschisă cutia Pandorei. Donald Trump este penal. Pus sub o anchetă, la capătul căreia, teoretic cel puțin, se poate trezi după gratii. Primul președinte din istoria Statelor Unite aflat în această situație. Dar, ca și la noi, asta nu îl împiedică să candideze pentru un nou mandat. Și nici să câștige. „Fără penali în funcții publice” nu funcționează atunci când este vorba despre cea mai înaltă poziție în stat. Care va fi totuși efectul în plan electoral?
Analistul Cozmin Gușă a furat startul. Și a lansat astăzi o teorie cu totul și cu totul surprinzătoare. Cel puțin pentru mine. El crede că statul profund, american desigur, pentru că la noi îi spunem „stat subteran”, a ales un alt republican pe care să-l promoveze la Casa Albă. Pe guvernatorul Floridei, Ron De Santis. Și că această operațiune s-ar pupa cumva cu o senzațională arestare de la Moscova. În sistemul bilă-mandă-bilă.
La Moscova, Putin l-a săltat, acuzându-l de spionaj, pe unul dintre oamenii cheie ai lui Rupert Murdoch. Miliardarul Murdoch este proprietarul Fox News și al Wall-Street Journal. A studiat la Moscova. Demult. Acum are 92 de ani. Și există suspiciuni cum că ar fi fost în trecut finanțat de Moscova. Dacă e așa, e de rău. Cine a fost cândva al Moscovei, al Moscovei rămâne. Nu mai poate în veci decola. Jurnalistul arestat, om de mare încredere al lui Murdoch, este Evan Gershkovich. În calitate de fin cunoscător al unor dedesubturi, Cozmin Gușă își exprimă convingerea că, în felul acesta, Putin i-a dat peste degete lui Murdoch. De ce ar fi făcut-o? Pentru că, deși Murdoch l-a susținut pe Trump în ambele campanii, în ultima fiind chiar printre puținii care i-au oferit serviciile unui trust puternic media, acum acesta ar fi trecut în cealaltă tabără republicană, declarându-și susținerea față de Santis. Un fapt care i-a atras o penalizare de la Moscova. Care ar putea fi urmată de un scandal pe cinste. Dacă rușii se decid să publice niscaiva stenograme ale convorbirilor pe care le-au purtat cei doi, unul de la Moscova, celălalt din Statele Unite. Este o ipoteză pe care o putem lua în calcul până când va fi cumva infirmată.
Eu unul prefer să mă îndepărtez puțin de asemenea scenarii. Și să-mi pun întrebarea dacă nu care cumva punerea sub acuzare penală a lui Donald Trump, despre care se vorbea de mai multă vreme – el însuși s-a referit chiar la o iminentă arestare a sa – îl va împiedica să câștige alegerile sau îl va propulsa într-un nou mandat la Casa Albă. Legal, el poate candida. Inclusiv de după gratii, dacă între timp, ceea ce este destul de greu de presupus, va fi condamnat. Așa e legea la ei. În paranteză fie spus, m-am tot întrebat de ce, după o campanie furibundă a lui Klaus Iohannis, urmată de un referendum, având ca temă „Fără penali în funcții publice”, nici în România legea nu-i interzice unei persoane să candideze pentru poziția de președinte dacă este condamnată pentru vreo infracțiune. O fi copiat Iohannis ceva din legea americană? Sau, Doamne ferește, s-a gândit la propria piele? Acest semn de întrebare va plana mult și bine.
Să ne întoarcem la Donald Trump. Acesta, în câteva rânduri, a afirmat destul de răspicat că, dacă revine la Casa Albă, pune capăt războiului din Ucraina. Dacă s-ar întâmpla așa ceva, atunci uriașul complex militar din Statele Unite și cu certitudine și cel energetic vor avea mult de pierdut. Sute de miliarde de dolari. E clar că, prin afirmația pe care am consemnat-o mai sus, Donald Trump și i-a urcat în cap pe cei mai grei dintre greii americani. Și, la fel ca la noi, aceștia și-au făcut din timp „culoarele” necesare în parchet și justiție. Și este posibil, dacă nu care cumva probabil sau chiar sigur, ca de aici să i se tragă. Problema este cum va reacționa electoratul. Electoratul republican e divizat. Este o realitate. De Santis se bucură de o populartate din ce în ce mai mare. Vor bascula susținătorii acestuia în tabăra lui Trump? Răspunsul la această întrebare nu-l vor putea da decât cercetările de piață. Într-un viitor nu prea îndepărtat. Dar ce efect poate să aibă arestarea de la Moscova și eventuala publicare a unor stenograme ale convorbirilor dintre cunoscutul jurnalist spion și patronul său Murdoch? Nu sunt pregătit pentru un răspuns. În primul rând, nu sunt atât de optimist cum este Cozmin Gușă. Mă îndoiesc că rușii vor face ceea ce nu prea au făcut niciodată. Și anume să publice probe obținute de serviciul lor secret. Și dacă chiar s-ar întâmpla acest lucru, ce informații ar putea fi acolo, astfel încât să-l dinamiteze pe Murdoch, să-l facă să redevină un susținător al lui Trump și să-l alimenteze pe acesta din urmă cu combustibilul necesar pentru a recâștiga un nou mandat?

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Incurcate sunt caile politicii. Singurul lucru in jurul caruia se invart toate sunt banii.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998