CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

Perdelele de fum ale procurorilor: straniul caz al medicului Irinel Popescu

4 comentarii / 3927 vizualizări / 9 decembrie 2021

Văzută de sus, activitatea bravilor procurori ai patriei se prezintă cel puțin ciudat: pare că ”marile” dosare pe care le trimit în instanțe, cel mai adesea intens mediatizate, nu reprezintă altceva decît perdele de fum la adăpostul cărora se strecoară neobservate faptele cu adevărat grave comise de inși bine protejați. Ori pedepse de-a dreptul simbolice pe care respectivii le capătă. Ultima asemenea perdea de fum se prezintă a fi măreața realizare de ieri a DNA, de trimitere în judecată a unui mare salvator de vieți sub niște acuzații de-a dreptul penibile.

Aflăm, ieri, că procurorii DNA l-au trimis în judecată pe chirurgul Irinel Popescu, directorul Centrului de Transplant Hepatic din Institutului Clinic Fundeni pentru comiterea infracțiunii de dare de mită.

Irinel Popescu e acuzat că ar fi promis în perioada 2017-2018 că va oferi suma de 100.000 euro unor angajați ai DNA pentru a-i închide un dosar de corupție. El ar fi fost dispus să ofere anchetatorilor DNA suma de bani menționată mai sus pentru ca în cauzele respective să se dispună măsuri procesuale favorabile acestuia (în ceea ce privește aplicarea unor măsuri asigurătorii) și în final soluții de netrimitere în judecată, susține DNA. Pentru a mitui procurorii, medicul ar fi apelat la serviciile unui intermediar, patron de firmă.

Stupefiat, reputatul medic afirmă că povestea reprezintă ”o înscenare pusa la punct extrem de minuțios de către reprezentanții DNA, fiind relevant ca opinia publica si reprezentantii mass-media sa cunoasca faptul ca subsemnatul NU am promis, NU am oferit si nici NU am dat vreunei persoane o suma de bani sau alte foloase, pentru a obtine solutii favorabile in dosarele aflate in instrumentarea organelor de urmarire penala”.

Pe de-o parte, se impune întrebarea de bun simț cît de lipsit de inteligență să fie cineva încît să apeleze la un afacerist pentru a mitui cu bani grei procurorii, băgîndu-se singur în gura lupului?
Pe de alta, se remarcă, nu de ieri, de azi, apetența procurorilor din România pentru nume sonore în urechile marelui public, care favorizează mediatizarea dosarelor și punerea de pietre la temeliile propriilor statui.
Desigur, faptul că cineva e o celebritate nu înseamnă că nu trebuie să dea socoteală pentru fapte urîte, doar că la noi, cine urmărește cu atenție activitatea procurorilor nu are cum să nu remarce blîndețea lor cu personaje puternice, mai ales din instituțiile de forță, în opoziție cu intransigența, duritatea, manifestate la adresa unor personalități să le spunem, civile, medici, artiști, sportivi, oameni de cultură.

Nu e mult de cînd românii aflau, cu uimire, despre ditamai mobilizarea procurorilor împotriva unor artiști de renume internațional din lumea filmului pentru niște facturi de cîțiva lei. Corupție lovită la temelie, ce să zicem.

Oameni ca Ada Solomon ori regizorul Corneliu Porumboiu merită anchetați la sînge pentru faptele lor. La fel și chirurgul Irinel Popescu.

Nu e cazul, în schimb, al fostului șef adjunct al informațiilor militare, generalul Iulian Gherghe, care scapă cu un an și jumătate cu suspendare pentru o faptă, delapidare din fonduri de război, care într-o altă țară NATO i-ar fi adus ani grei de pușcărie. Ori cazul prințului de Lichtenstein, despre a cărui anchetare de către DNA în celebrul caz al ursului Arthur nu se mai aude nimic. Nu se pune problema anchetării accidentului în care a fost implicat ministrul de Interne, dosar clasat, ori al amendării președintelui Iohannis.

În alte cauze se taie în carne vie.

Irinel Popescu este ceea ce se cheamă un dătător de vieți.

Omul care a efectuat primul transplant de ficat și a pus bazele şcolii româneşti de transplant hepatic, grație cărora sute și sute de oameni au căpătat șanse la o nouă viață.
Un C.V. absolut fabulos.
Membru corespondent al Academiei Romane, șef al Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional «Steaua României» – în grad de Mare Cruce, decorat de Patriarhul Daniel cu cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală, „pentru a da viaţă dincolo de moarte”.

Decorat de statul francez cu însemnele de Ofiţer al Ordinului Naţional al Meritului, distincţie acordată pentru prima oară unui medic român, din mîna ambasadorului Franţei la Bucureşti.

A refuzat să plece să lucreze la clinici din străinătate, spunînd că locul său e aici, unde a efectuat mii de operații.
Schimbat de la conducerea CNAS, cu ani în urmă, din raţiuni politice confirmate chiar de către cel care îi semnase demiterea, premierul Emil Boc: „Nu este nimic de obiectat doctorului Irinel Popescu, tot respectul pentru activitatea sa medicală”.

Trimiterea în judecată a marelui medic român vine, poate nu întîmplător, într-un moment în care o temă fierbinte o reprezintă șmenurile din sănătate făcute în ultimul an pe seama pandemiei, în joc fiind sume de miliarde și zeci de afaceri dubioase, de la Unifarm pînă la clanul Cămătaru.

S-a ajuns ca în parlament să zacă fără răspuns zeci de interpelări pe tema achizițiilor frauduloase legate de pandemie, iar organele statului se fac că au alte treburi. Cine sunt cei care au fușerit sutele de milioane de euro de la Unifarm, generos alocate de guvern, ale cui sunt firmele de apartament care au primit contracte de zeci de milioane de euro, de ce zac nefolosite echipamente cumpărate cu bani grei, iată întrebări la care te-ai fi așteptat să răspundă bravii procurori ai patriei.

Totuși, ca să nu se spună că statul stă cu brațele încrucișate, se lovește puternic în mafia halatelor albe, nu-i așa?
Medicul Virgil Păunescu, directorul clinicii Oncogen unde se fac cercetări privind un posibil vaccin anti-Covid, e tracasat în ultima vreme de o serie de controale ale organelor menite, spune el, să-l trimită în brațele DNA. ”Prioritatea anumitor grupuri nu este finalizarea vaccinului, ci oprirea cercetărilor”, acuză Păunescu.
Medicului chirurg Lucian Duță trebuie să i se închidă gură în instanță pentru că a avut curajul de a denunța dedesubturile sereiste de la CNAS. Răstimp, la țîța CNAS se cuplează alt serviciu secret, STS.
Medicul chirurg Sorin Baloș e plasat în arest o lună sub acuzația de șpagă de 8.000 de lei. Mare pericol social, desigur.
Medicul erou Cătălin Deciu, care a încercat să salveze pacienţii în tragedia de la Piatra Neamț, suferind arsuri grave, cercetat de procurori pentru ”declarații contradictorii”.
Medicul profesor Ioan Cordoș, președintele Comisiei de chirurgie toracică din România, înregistrat cînd restituia bani familiei unui pacient.
Medicul Irinel Popescu, somitatea numărul unu în transplanturi hepatice e trimis în judecată sub o acuzație străvezie.

Or să mai urmeze, probabil, și alți asemenea infractori de mare calibru. Sănătatea trebuie curățată. Pe cît se poate, însă, doar în punctele ne-esențiale. Cele care contează rămîn mereu neatinse. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. Păi de ce să facem transplant în România dacă se poate și în Austria?

 2. I SE TRAGE DE LA AMESTECUL CU POLITICIENI…MIROS CA UNUL ARE BANI..IL IMPING IN PROCURATURA SI ALA CAUTA AVOCATI, RELATII, SA STINGA MIZERIA…SI IL TAPEAZA TOTI…RETETA GARANTATA DIN ANII 90…TORTIONARII SI-AU PREDAT APUCATURILE ODRASLELOR SI ACUM ODRASLELE LOR ISI INVATA NEPOTII SI URMASII CUM SE FAC BANII IN MAGISTRATURA SI AVOCATURA…

 3. Din pacate unii, dintre cei de pe lista, chiar au comis faptele de care sunt acuzati – Prof. Irinel Popescu nefacand exceptie – insa, dl. Iacob are mare dreptate: justitia la noi e selectiva, depinzand de care parte a “puterii” te regasesti!… sau a interesului, de moment
  Avem nenumarate cazuri, ce Dumnezeu… Iohanis, Basescu, Ghita, dar mai ales GHERGHE, cu al lui sef Hapau si al lor CIUCA, care reprezinta (momentan) cea mai noua pata (am vrut sa scriu FLEGMA) pe obrazul “justitiei independente”!
  Prof. Popescu nu a fost trimis in judecata pentru ceva legat de cariera sa de medic, ci pentru o neghiobie pe care chiar a facut-o! Problema nu este ca el a fost trimis in judecata, ci ca unu’ ca GHERGHE a scapat, bine mersi!… asta nu inseamna ca prof. Irinel Popescu trebuie absolvit de vina, ci ca toti trebuie judecati cu aceeasi masura: si I. Popescu, dar si alde Gherghe, Basescu, Iohanis etc.
  Mai nou, oficiali ai statului roman – ca tot vorbim de sanatate – au descoperit noua “vaca de muls”: testarea gratuita!
  Peste ani, cand cineva va face o analiza cost beneficii sunt convins ca va descoperii – cu “stupoare (?!) – ca banii au fost aruncati pe frreastra… si, atunci, legaturile dintre Fundatia Aspen, RAFILA si alde Bazac&Co. vor fi relevate!
  Sa vezi atunci lamentari, scuze si tot felul de povesti!
  N-ajunge nimeni, pe la sanatate, daca nu “jura ca se preda” intereselor, iar RAFILA – si hotii din spatele lui – tocmai ce si-a vazut visul implinit!
  Daca cineva isi imagineaza ca s-a furat cu izoleta si ventilatoru’… ii invit sa puna mana si sa calculeze cat se va fura la “testarea in masa”, gratis!
  Abia acum, dragi tovarasi, asistam la cel mai mare “hoax ever”! Am fost spalati pe creier sa cerem testare in masa… si fix asta ne vor da! Pe multi, enorm de multi bani – ca vorba cea, testam tot poporu gratis! – golind visteria de toti banii!
  Multumim RAFILA, multumim CIUCA, multumim CIOLACU!
  Daca maine, prin absurd, dupa testarea “gratuita” – tot noi o platim, nu statul – ne trezim cu ‘jde mii de infectati… SURPRIZA: nu vor mai fi bani de tratamente, ca locuri in spital nici atat… cum o rezolvam p’asta?!
  Hai ca i-a iesit combinatia Aspen-ului lui Don’ Nic – nasu lui Voiculescu! Daca nu cu nepotu’, cu pupilul lui, zis si RAFILA!
  Domnii de la DNA, dl. Bologa… va aplecati putin, asa cu ceva atentie – nu doar pe spagile date sau luate pe persoana fizica de unii profesori (mari, de altfel si chiar salvatori de vieti) – asupra falimentarii bugetului sistemului de sanatate?!?

 4. Si mai sunt cazurile doctorilor Bradisteanu si Burnei, care au fost chiar condamnati.
  Revenim la Dr. Popescu. Darea de mita e o fapta grava, dar usor de dovedit. Cu conditia sa existe.
  Daca in acest caz a existat, dece se judeca abia acum, dupa ( aici nu e clar cat timp) ?
  Sunt probe reale, sau indicii temeinice si suspiciuni rezonabile, formulari care pot fi interpretate?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998