CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Pericol de explozie pe Dunăre, la Giurgiu: barjă de cărbuni în flăcări

3 comentarii / 2451 vizualizări / 20 iulie 2022

Situație dramatică pe Dunăre, în dreptul orașelor Giurgiu și Ruse: o barjă cu cca.2500 de tone de cărbune destinat sîrbilor a luat foc zilele trecute, la început mocnit, dar în acest moment, conform unor surse din ministerul transporturilor, focul a devenit puternic și există pericolul unei explozii de proporții.

Singura soluție de stingere a focului nu este apa, pentru că asta ar putea duce la îngreunarea dramatică și mai apoi la scufundarea barjei, ci doar descărcarea cărbunelui pe mal. Din păcate, partea românească nu are posibilitățile tehnice necesare – utilajele nu sunt suficient de lungi – în timp ce partea bulgară nu acționează concret, din motive deocamdată neclare.
Presa bulgară relata azi că nu a avut loc nici reîncărcarea, nici relocarea barjei, deținute de un afacerist sîrb, iar primarul din Ruse, Pencho Milkov, urma să aibă o întîlnire cu primarul Giurgiului pe această temă. De situație se ocupă atent și ministrul bulgar al Mediului, Borislav Sandov.

Primele cercetări au relevat că noaptea trecută nu a existat vreo depășire a noxelor, spre deosebire de ziua precedentă, când s-au depistat niveluri crescute de dioxid de sulf și particule fine de praf. Proprietarul navei era așteptat să furnizeze astăzi o macara plutitoare pentru a începe reîncărcarea cărbunelui și a-l elimina treptat, dar, din informațiile noastre, pînă în acest moment nu s-a întîmplat asta, iar barja ar fi fost dirijată de bulgari spre apele internaționale.

Nivelul scăzut al Dunării creează, de asemenea, complicații pentru accesul echipamentelor de stingere la barjă. Presa bulgară mai scrie că, în cazul în care barja se scufundă, există riscul unei poluări severe a mediului în apele și așa scăzute. Doar că se poate și mai rău: în egală măsură arderea cărbunelui poate duce la atingerea unor foarte mari temperaturi care, confruntate brusc cu scufundarea barjei și contactul implicit cu apa, pot produce aburi în măsură să genereze o explozie de proporții cu impact greu de estimat asupra orașelor din apropiere. (B.T.I.)

foto: rusemedia.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. buna o bunicica bucata de timp am crezut ca e opera a lui Turner ..

 2. sa votam:
  1.care se pisha pe barja?
  2.care se pisha pe articolele cu barja?

 3. „apa si foc
  cer la mijloc”
  -asa se exprima 1 refugiat in izrael intr-o scrisoare trimisa „acasa”……….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998