CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pericole mortale

0 comentarii / 1839 vizualizări / 12 decembrie 2016

Alegerile nu s-au încheiat. Scopul lor este construcția unei majorități stabile și instalarea unui nou guvern. Acest proces este în curs. Până la finalizare, atrag atenția asupra unor pericole care pot fi mortale. Pentru unele partide sau chiar pentru românii care și-au făcut datoria, s-au prezentat la vot și au oferit decidenților politici o soluție. Pentru că această soluție poate fi dată peste cap.
Liviu Dragnea a vorbit, în cunoștință de cauză, despre necesitatea ca PSD să își securizeze rezultatele. El nu s-a gândit doar la furtul unor voturi, ci mai ales la o posibilă răsturnare, pe cale artificială, a scorului obținut în alegeri. Cum ar fi posibil așa ceva?
Președintele Klaus Iohannis a primit o grea lovitură. Dar nu este înfrânt. Nu este deloc lipsit de mijloace. Dacă va continua ceea ce a început de curând, respectiv să se comporte ca un jucător politic, și dacă este consecvent cu angajamentele sale repetate, în sensul că nu va nominaliza vreun “penal”, cu referire expresă la Liviu Dragnea, atunci va trebui să facă, în mod obligatoriu, câteva mișcări. Nici aliații săi care, la rândul lor, au primit o grea lovitură prin vot -și aici mă refer nu numai la aliații politici, ci și la instituțiile care alcătuiesc “sistemul” – nu sunt învinși. Și nu se vor predă.
Pentru a mă face mai bine înțeles, voi sugera cea mai simplă, cea mai rudimentară și cea mai brutală schemă care a mai fost utilizată și în alte ocazii. Este adevărat că, după redistribuire, PSD va avea o majoritate care îi permite să nominalizeze premier fără niciun fel de consultări cu președintele României. Împreună cu ALDE, această majoritate devine mai consistentă. Dar nu suficient. Pentru că, dacă adversarii PSD reușesc să dizloce circa 20 de parlamentari, PSD își pierde majoritatea, iar Liviu Dragnea, dacă va fi nominalizat premier, nu va întruni, în Parlament, numărul de voturi necesare.
Dar cum pot fi dizlocați 20 de deputați și senatori tocmai aleși pe listele PSD și ALDE? Mai întâi, “sistemul” va apela la ofițerii acoperiți. Aceștia lucrează la ordin. Și vor răspunde disciplinat. Dacă nu ajunge, există alți parlamentari PSD și ALDE cu dosare penale grele, aflați în anchetă sau chiar trimiși în judecată. Unul dintre ei fiind chiar Liviu Dragnea. Care, în plus, mai are și o condamnare definitivă. Încă o condamnare nu va mai putea fi tot cu suspendare. Va fi cu gratii. Aceste dosare, acești “penali” la care s-a tot referit președintele Klaus Iohannis îl pot salva, fiind ușor de transformat într-o masă parlamentară de manevră. A treia categorie de parlamentari care pot fi dizlocați este reprezentată de cei avizi de funcții grase pe care nu au șansa să le primească de la PSD și ALDE, dar pe care le-ar putea primi de la o altă majoritate, creată artificial pe culoarele Parlamentului.
Schema de mai sus este urâtă. Dar trebuie să fac, în legătură cu ea, două precizări care mi se par esențiale. Prima este aceea că nu ar fi prima dată când votul dat de români ar fi întors pe dos prin manevre politice. Din această perspectivă, schema este perfect realizabilă. A doua precizare se referă la tipul de raționament pe care îl poate face președintele Klaus Iohannis. Domnia sa se poate autoconvinge că este necesar să provoace acest rău mai mic, pentru a înlătura un rău mai mare care, în opinia sa, ar însemna ascensiunea “penalilor” la guvernare. Împăcat cu sine, el ar putea porni infernala morișcă. Pentru PSD și ALDE ar fi un pericol mortal. Dar și pentru românii care le-au dat, prin vot, o putere ce ar putea fi furată.
Un alt pericol mortal este însă în cealaltă parte. El pândește Partidul Național Liberal. Pentru care a început o dramatică numărătoare inversă. PNL se poate duce spre disoluție. Și încă foarte ușor. Aș putea spune chiar că șansele cele mai mari acestea sunt. Și nu o revigorare a partidului.
Intrarea în Parlament a ALDE, partid condus de Călin Popescu Tăriceanu, care a fost președinte al PNL și a mai fost și prim-ministru, și faptul că ALDE se află, până una, alta, într-o majoritate parlamentară cu PSD transformă această mică formațiune politică într-un magnet extrem de puternic pentru toți liberalii care, dintr-un motiv sau altul, sunt nemulțumiți de actuala conducere și de starea de lucruri din partid, dar și pentru liberalii avizi de putere și de funcții.
Un fenomen asemănător se întâmplă și în ceea ce privește a doua formațiune mică intrată în Parlament, Partidul Mișcarea Populară, condus de Traian Băsescu, lider al mai multor partide și fost președinte al României. Și Băsescu, cu micul său partid, poate funcționa ca un magnet extrem de puternic, în special pentru foștii pedeliști care nu se simt prea bine, nici măcar în calitate de parlamentari, în actualul PNL. Un PNL în care se anunță cutremure în serie.
Iată cum, prin fenomenul migrației, din mai multe perspective, configurația rezultată din alegerile care tocmai s-au încheiat se poate schimba în mod semnificativ și dramatic. Și ceea ce este mai straniu este că un tip de mișcare de acest fel nu anulează celălalt tip de mișcare. Ambele se pot produce aproape simultan transformând rezultatul votului într-o mișcare de tip brownian.
Și atunci răspunsul corect la două întrebări cardinale merită cea mai bună șampanie din lume. Vom asista la schimbarea, prin negocieri, a rezultatului votului? Vom asista la disoluția PNL? (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998