CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pina la unificare, dreapta s-ar putea face bucati

1 comentariu / 1768 vizualizări / 12 iunie 2014

Dacă pînă la euroalegeri unificarea dreptei și candidatul prezidențial unic erau subiectul numărul unu pe agenda multor politicieni, după consumarea acestora pare că ne îndreptăm în direcția mai degrabă contrară, după un scenariu amintind de anul 2000.

Ceea ce se anunța inițial drept un fiasco total, tentativa lui Tăriceanu de rupere în două a PNL, ar putea deveni în mod neașteptat o realitate nu atît grație persuasiunii acestuia – fostul premier mai degrabă s-a făcut de rîs – cît nemulțumirilor tot mai acute ale liberalilor față de fuziunea suspect de grăbită cu PDL și de dezertarea din ALDE.

Presa informează că la noul partid al lui Tăriceanu, care va fi lansat oficial azi, ar putea adera în următoarea perioadă pînă la 20 de parlamentari și doi eurodeputați, ceea ce ar echivala cu o catastrofă pentru PNL, formațiune care tocmai își umflă mușchii în fața democrat-liberalilor, din perspectiva apropiatei fuziuni.

Cu ditai grupul plecat după congres, PNL poate ajunge sub PDL ca pondere, ceea ce va însemna automat o reducere drastică a pretențiilor, dar și șanse mai scăzute de fuziune.

Ar fi o catastrofă, însă, și pentru dreapta în ansamblu, de la care electoratul aștepta o unificare, nu o scindare.

Există informații că pe dreapta ar putea apărea și figuri noi de candidați, independenți ori ba, precum Meleșcanu ori Cataramă, care, alături de Iohannis, Mihai Răzvan Ungureanu, Cristian Diaconescu, Călin Popescu Tăriceanu și candidatul UDMR ar urma să își împartă voturile dreptei.

Cum liderii sus-pomeniți sunt destul de apropiați valoric și ca notorietate, nu e greu de estimat că am asista la o distribuire zdravănă a voturilor.

Cui ar folosi asta?

În 2000 s-a produs un fenomen asemănător, atunci cînd Isărescu, Stolojan, Teodor Meleșcanu, Petre Roman, Gyorgy Frunda, Niculae Cerveni ori afaceristul independent Eduard Manole și-au împărțit voturile electoratului, să-i spunem, cu ajutorul unei formule mai cuprinzătoare, anti-PSD și rezultatul a fost dezastruos.

În turul doi s-a deschis calea, neașteptat, lui Vadim Tudor, pe care niciun sondaj nu îl credita mai sus de locul 4-5 pînă la alegeri, ceea ce a asigurat neocomunistului Iliescu o victorie zdrobitoare în turul doi, votat pînă și de floarea intelectualității.

În plus, electoratul scîrbit de manevrele iefitine de pe dreapta spectrului politic, unde liderii se atacau între ei din zori în seară, a adoptat pentru parlamentare varianta votului negativ, făcînd din PRM al doilea partid al țării.

Probabil că și de această dată, tensiunile de pe dreapta vor avea un beneficiar indirect, fie că va fi un candidat independent apărut la momentul oportun, fie că va fi vorba de candidatul stîngii, aflată, tehnic, în inferioritate din punct de vedere al nunărului de voturi. Încă o dovadă că, în România, lecțiile trecutului nu sunt niciodată însușite de liderii politici. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. lansarea lui tariceanu a fost un mare fas. numai penali si penibili. dati importanta unui rahat socialist ca cpt.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998