CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Planeta se prabuseste in propria capcana

0 comentarii / 1609 vizualizări / 5 decembrie 2010

Julian Assange si revolutia sa informatica, declansata prin intermediul site-ului WikiLeaks, reprezinta o provocare majora pentru intreaga planeta. In sensul ca diplomatia nu va mai fi ce a fost. Si chiar raporturile dintre state pot intra intr-o era noua. Este si momentul de rascruce al redefinirii drepturilor omului. Accesului ori non-accesului la informatia de interes public. Dar si informatia de interes public va fi redefinita.
Se insinueaza, in mediile bine informate, din ce in ce mai insistent, ca luni politia din Marea Britanie il va aresta pe Julian Assange. Dar nu in calitatea sa de “terorist informatic”, cum este denumit de Administratia Statelor Unite, ci de prezumtiv infractor de drept comun, care se sustrage unei anchete declansata de politia suedeza. Pentru doua, la fel de presupuse, fapte de molestare sexuala. A dracului coincidenta! Se poarta si la noi, nu numai in alta parte. Tot printr-o simpla coincidenta, atentia autoritatilor si, in primul rand, a serviciilor secrete se concentreaza asupra locatiei site-ului. O locatie care, deocamdata, isi schimba, cu mare viteza, gazduirea. Ceea ce astazi inchid cu mari eforturi americanii, maine redeschide Julian Assange. Cu sprijinul, mai nou, al tehnologiei de partajare a fisierelor pe internet, prin protocolul de tip Torrent, folosita cu precadere pentru piratarea, intr-o formula extrem de originala, a tot ceea ce este considerat a apartine patrimoniului cultural al omenirii, cea mai spectaculoasa operatie fiind cea de piratare a filmelor. Operele, inclusiv filmele piratate, sunt puse gratuit la dispozitia utilizatorilor de pe intreaga planeta. Torrent-ele au doi sustinatori in Parlamentul European. Iar acum, il sustin pe fata pe Julian Assange. Britanicii afirma ca nu l-au arestat in acest weekend, pentru ca prezumtiva infractiune pentru care el este urmatit este minora, iar legislatia acestei tari nu permite retinerea unei persoane in afara unui flagrant, in aceste circumstante.
Daca va fi arestat luni, Julian Assange va da drumul, de oriunde s-ar afla, altor si altor documente incendiare. Iar daca va fi asasinat, asa cum se teme, atunci opinia publica internationala va putea primi si informatii atat de clasificate, incat pana si WikiLeaks a decis, pentru moment, sa le tina stocate. Este un santaj? Sau este singura posibilitate pe care Julian Assange o are pentru a-si apara pielea?
De acum inainte, si nu ne aflam decat in ziua a saptea a uriasului scandal, lumea diplomatica va fi mult mai atenta la limbajul dublu. Mult mai atenta la ce mesaje trimite pe adresa propriilor guverne. Si, in primul rand, americanii vor fi obligati sa-si schimbe stilul prin care stapanesc, cat timp mai stapanesc si atat cat stapanesc planeta. Teribilul scandal va declansa o redeschidere a dezbaterii asupra a ceea ce este public sau secret. Oamenii vor primi, probabil, mai mult, nu mai putin, sub aspectul informatiei. Pe de alta parte, serviciile secrete vor trebui sa gaseasca solutii mult mai destepte de secretizare a ceea ce trebuie sa ramana secret.
Lumea se schimba sub ochii nostri. Mai tare decat a schimbat-o lovitura aplicata Americii de catre Bin Laden. (Sorin Rosca Stanescu –
www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998