CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Platforma politica a lui Dragnea: pesedistii vor scapa de eticheta de ”penali”

1 comentariu / 2499 vizualizări / 28 septembrie 2015

Liviu Dragnea se dovedește incapabil să propună, în perspectiva congresului, proiecte și strategii concrete de reformă a PSD, pînă și regulamentul alegerilor prezindențiale interne fiind făcut pe genunchi, în ultima clipă. În schimb, liderul interimar are idei de public relations: el dăruiește masa congresului cu promisiunea că va scăpa partidul de eticheta de ”penal”.

Presa ultimelor zile a relatat despre un proiect de lege neobișnuit care ar fi fost depus la Senat de către Liviu Dragnea, prin care acesta vrea să bage România direct în topul țărilor politically correct, mai pe scurt, o lege așa-zisă anti-defăimare socială.

Potrivit proiectului, prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SISA”. Defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2000 la 60.000 lei, dacă vizează un grup social.

Numai naivii și-ar putea imagina că pe Liviu Dragnea îl deranjează, spre exemplu, etichetele aplicate homosexualilor, în calitate de partener politic cu PC-ul lui Voiculescu, organizatorul manifestărilor publice anti-gay. Ori celor de altă religie, dacă ne gîndim că era șef al campaniei prezidențiale a lui Ponta cînd Klaus Iohannis era atacat public la luteranism.

Nu, pe Liviu Dragnea îl arde eticheta de ”partid al penalilor” ori ”al corupților” aplicată sistematic PSD.
Și care va fi folosită în exces anul viitor, în alegeri, în condițiile în care, după venirea sa în locul lui Ponta, pesedistul a decis să arunce la coș rezoluțiile integrității și să dea undă verde penalilor să candideze.
Dacă legea lui Dragnea trece, ziaristul ori ziarul care va mai scrie formula ”partidul penalilor” va plăti pînă la 600 de milioane de lei vechi amendă, adică o sumă uriașă.
Dacă va scrie doar ”penalul Dragnea”, suma va fi înjumătățită, pentru că vizează doar o persoană fizică parte a unei ”categorii sociale”, adică un politician.
Toate categoriile protejate de legea lui Dragnea sunt, în mod cert, trecute doar pentru a ”acoperi” cea mai importantă categorie, pentru care s-a făcut legea: politicienii.

România ar deveni, astfel, prima țară în care politicienii au nu doar imunitate în privința declarațiilor politice, ci și în fața acuzațiilor presei. Afirmația nu e exagerată: dacă toți politicienii acuzați de fapte penale în ultimii ani, spre exemplu, s-au declarat victime politice, e de la sine înțeles că, grație noii legi, orice acuzație a presei va fi răsucită de așa manieră încît să se încadreze în defăimarea unei categorii sociale.

Pe de altă parte, există și niște semne de întrebare vizavi de inițiativa lui Dragnea. Ea nu se regăsește pe siteul Senatului, așa cum ar fi fost firesc, singura sursă a informației fiind agenția Mediafax.
Care, însă, în ciuda informațiilor foarte precise despre proiect, nu spune nici numele acestuia, nici data la care ar fi fost depusă.
Ceea ce trimite cu gîndul la ipoteza că Dragnea nu a depus, de fapt, legea, ci doar i-a dat drumul în presă, în numele anumitor interese.
Fie liderul pesedist nu are de gînd, cu adevărat, să promoveze asemenea lege, ci dorește doar crearea unei diversiuni care să abată atenția de la altă problemă.
Fie, mult mai plauzibil, vrea să testeze, întîi reacția opiniei publice, a presei, în special, astfel încît, în caz de scandal major, să se poată replia cu explicația că a fost doar o idee și nu o inițiativă în toată puterea cuvîntului. Deocamdată, însă, reacția presei e mai degrabă moale, limitîndu-se la relatarea seacă a faptelor. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998