CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pleaca? Cand? Cum?

0 comentarii / 1433 vizualizări / 9 septembrie 2012

In acest weekend, am fost pe litoral. M-am plimbat prin Mamaia. Pretutindeni, m-au oprit oameni care m-au recunoscut si, cei mai multi dintre ei, tristi, mi-au pus intrebarile de mai sus. Se refereau evident la Traian Basescu. Pareau descurajati. Ca si cand ziua in care urmeaza sa scape de un presedinte rau, in loc sa se apropie, se indeparteaza. Desi au toate motivele sa fie optimisti. Pentru ca romanii au aratat ce pot. Si, din punct de vedere politic, in mod categoric, l-au demis pe Basescu. Atunci ce au pierdut? Unde s-a pierdut? Ce motiveaza intrebarile din titlu?
Demiterea este o victorie si o infrangere in acelasi timp. Ea reprezinta o dezamagire pentru ca, desi cei mai multi romani, care s-au pronuntat vreodata in favoarea ori in defavoarea unui presedinte, i-au spus pleaca, acesta nu a plecat. In urma unor calcule artificiale. In urma unor aranjamente facute in strainatate. Care au deturnat practic vointa electoratului. Dar reprezinta o victorie, pentru ca romanii au aratat ce pot. Incepand din ziua referendumului pentru demitere, multi ani de acum incolo, nimeni nu ar mai trebui sa indrazneasca sa afirme ca romanii sunt pasivi. Ca sunt o masa inerta sub aspect electoral. Ca nu le pasa. Ca nu stiu sa se mobilizeze la nevoie. Iata ca au facut-o. Si intr-un mod exemplar.
Iar ceea ce la masa verde, a celor care cred ca inteleg si stapanesc lumea a fost rasturnat, intr-o complicitate, as spune natanga, cu Traian Basescu sau, si mai grav, ca efect al unor intoxicari, poate fi desfacut in cateva luni. Vin alegerile parlamentare. Se intra practic in campanie. Un vot al unui roman care a spus nu poate fi multiplicat in mai multe voturi de nu. Si nu la masa verde. La urne.
Raspunsul la intrebarile pe care oamenii si le pun si pe care mi le-au pus cei care m-au oprit pe strada au un raspuns cat se poate de clar, de ferm, de lipsit de echivoc. Pe ce se sprijina Traian Basescu? Regimul sau? Deocamdata, pe faptul ca s-a putut crampona, in ciuda oprobriului public cvasiunanim, de scaunul de la Cotroceni. Un scaun care sta pe mai multe picioare. DNA, servicii secrete, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constitutionala. In ziua scrutinului electoral insa, toate aceste instrumente vor amuti. Vor face pasul inapoi. Se vor detasa de un presedinte al carui regim va fi refuzat de cetateni.
Sa facem un mic efort de imaginatie. Sa ne plasam nu inaintea alegerilor parlamentare, ci imediat dupa. Sa vedem ce urmeaza sa se intample in situatia in care principalii adversari ai regimului Traian Basescu, care alcatuiesc USL, vor obtine 60 la suta dintre mandatele de parlamentari. Si PP-DD, care si-a trecut demiterea presedintelui primul punct din programul politic, ar obtine, la randul sau, un scor bun. Cu ce ar mai ramane Traian Basescu? Pe ce s-ar mai putea sprijini, in viitor, regimul sau?
Cu o majoritate parlamentara confortabila, USL poate darama tot ceea ce a construit rau Basescu. Poate schimba din temelii modul in care functioneaza institutiile pe care el si le-a aservit. Cu o majoritate confortabila, USL poate face in asa fel incat Justitia sa devina independenta. Depolitizata. La fel CSM. Serviciile secrete. Curtea Constitutionala. Dupa care, plecarea sa de la Cotroceni va fi aproape automata. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998