CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Plecarea lui Frunzaverde si problemele lui Traian si Ponta

0 comentarii / 2086 vizualizări / 28 martie 2012

Plecarea lui Sorin Frunzăverde este cel mai mare cutremur din PDL de la debarcarea lui Petre Roman încoace. Ironia sorții: pe atunci, Frunzăverde era numit textual ”gunoi” de către Aristotel Căncescu, pentru contribuția la aducerea lui Băsescu la putere, azi e numit ”gunoi” de Lăzăroiu pentru că l-a abandonat pe Băsescu. Ce s-ar putea ascunde în spatele demisiei fostului greu pedelist?

Sorin Frunzăverde a devenit, la ultimul congres, exponentul nr.1 al vechii gărzi pedeliste, ales în funcția de prim-vicepreședinte alături de nume subțiri precum Anastase ori Baconschi. Azi, el zguduie din temelii partidul, prin plecarea la PNL.
Să analizăm situația la rece.

Frunzăverde nu avea probleme în a-și asigura un nou mandat la șefia CJ Caraș-Severin, deci nu goana după sinecuri îl face să plece.
Frunzăverde nu e un traseist politic; el e de 22 de ani membru în același partid.
Frunzăverde nu are dosare la DNA de care să se știe.
Nu a constituit vreodată ținta unor atacuri ale președintelui ori ale altor grei democrat-liberali.
Mai mult de atît, el deține importantul titlu de eminență cenușie a PDL, ideologic vorbind, fiind omul care a aranjat trecerea pe dreapta, la populari.
Și atunci, de ce a ales să plece la PNL?

Un motiv major prezentat de el astăzi, într-o conferință de presă, și încă unul cu impact exploziv, este dorința de a contribui la renunțarea de către România la stadiul de stat polițienesc, în care îți e teamă să mai și vorbești la telefon ori în dialog liber, de teama serviciilor.

Alt argument e că nu mai crede că din interiorul PDL se mai poate construi o forță de dreapta.

Sunt vorbe aspre, dar insuficiente pentru a justifica în mod real plecarea.

Drept pentru care ne vom îngădui să lansăm o ipoteză.

În PDL, la vîrf, se știe de ceva vreme despre planul secret al lui Băsescu de a construi o forță politică nouă, foarte probabil în jurul lui Mihai Ungureanu. Un partid care să preia o parte a PDL, o parte a PNL și oameni din afara politicii, în acest moment, care să asigure o imagine optimă.
E clar că, în acest plan, vechea gardă pedelistă nu își mai are locul. Care ar fi variantele acesteia? Să stea cu mîinile încrucișate, așteptînd să i se ia gîtul, sau, dimpotrivă, să încerce preluarea inițiativei, pentru a se salva in extremis.

Mișcările din ultima vreme indică în mod clar că s-a ales a doua variantă.
Pentru asta, e nevoie imperioasă de congres extraordinar și de înlocuirea lui Boc cu Blaga.
Iar pentru ca Boc să fie măturat, e necesară zguduirea din temelii a PDL, adică exact ce se petrece acum.
Să amintim cîteva dintre evenimentele ultimelor zile: Videanu sare la gîtul Elenei Udrea la TV, acuzînd-o că nu-și face datoria la șefia organizației de București; Cezar Preda cere debarcarea lui Boc și aducerea unei conduceri puternice; Ioan Oltean plînge în direct la TV și afirmă că a fost lucrat din interiorul partidului; Vasile Gherasim cere congres extraordinar; vicele Mihaela Popa îi cere lui Boc să-și asume situația creată de ultimele demisii și exemplele pot continua.

Din acest moment, PDL ori schimbă conducerea, ori se scindează.
În ambele variante, marele cîștigător este PNL. În cazul unei scindări, e foarte probabil că cei plecați se vor integra în partidul lui Antonescu, întărind puternic formațiunea.
În cazul mult mai probabil al înlocuirii lui Boc cu Blaga, se va deschide instantaneu un puternic canal de comunicare între PDL și PNL, Blaga fiind cunoscut pentru excelentele relații cu liberalii (vezi și mesajele de aici). Acest canal poate constitui un important atu al PNL în relația cu PSD, pentru că Antonescu ar avea oricînd la dispoziție planul B, alianță sau chiar fuziune cu partidul lui Blaga. În plus, e greu de crezut că din acest moment vreun liberal va mai fi tentat să dezerteze spre tabăra PDL.

În ambele variante de mai sus, Frunzăverde are importantul rol de cap-de-pod în PNL al vechii gărzi, prin care se vor derula discuțiile viitoare și e cert că demisia sa a fost atent planificată împreună cu o serie de alți lideri pedeliști.

Lansînd pe piață conceptul statului-polițienesc, acuzație adusă vehement pînă acum lui Băsescu doar de către opoziție, Frunzăverde împușcă doi iepuri dintr-un foc.
Pe de-o parte, clarifică raporturile artizanilor puciului de ieri cu Băsescu, în sensul rupturii clare, pe de alta transmite pedeliștilor din teritoriu exact mesajul pe care și-l doresc cu cea mai mare ardoare, acela că trebuie să se termine odată cu climatul de teroare indus de procurorii și agenții secreți ai lui Băsescu.
Venit în plin scandal Boldea, acest mesaj sună încă și mai dulce pentru pedeliștii din teritoriu. De menționat, în treacăt, că în ultimele luni, aripa sediului din Modrogan unde se află biroul lui Blaga a fost asediată, permanentă, de zeci de mașini, înregistrîndu-se un periplu mai ceva ca la tîrg; ce să se fi pus la cale?

Pentru PSD, evenimentele din PDL nu se prezintă la fel de benefic, cu excepția destructurării partidului de guvernămînt.
Pe partea dreaptă a eșichierului politic, unde se plasează PNL și PDL, s-ar putea produce mutații semnificative, cum am arătat mai sus, care să echilibreze sensibil raportul de forțe din interiorul USL exact cînd pesediștii vorbesc tot mai insistent de schimbarea drastică a parității pe liste în toamnă. ”Cred ca USL e o alianta conjuncturala. Eu cand am spus ca ma gandesc la o constructie de dreapta m-am referit la PNL” spune Frunzăverde, parcă pentru a întări temerile pesediștilor.

Pe stînga, în schimb, ar putea apărea probleme dacă PSD se repede să preia și el o parte dintre pedeliștii dezertori, în condițiile în care Victor Ponta e în plină campanie publică împotriva traseismului. În plus, confuzia ar fi maximă pentru electoratul social-democrat, adversar de moarte al pedeliștilor încă de pe vremea scindării FSN și care nu ar înțelege de ce sunt primiți cu brațele deschise cei înjurați pînă mai ieri. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998