CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pleșu îl apără pe Vulcănescu: Sancționăm extrema dreaptă, dar albim extrema stîngă?

5 comentarii / 3453 vizualizări / 24 ianuarie 2023

Filosoful Andrei Pleșu iese în apărarea lui Mircea Vulcănescu, cel puternic contestat în ultima vreme pentru pozițiile antisemite și a cărui statuie din București se vrea a fi demolată de către politicieni ai momentului. Într-un articol din ”Dilema Veche”, Pleșu cere dreaptă măsură și amintește că personaje de prim rang ale culturii mondiale, recunoscute și omagiate, se fac vinovate de fapte similare ori mai grave decît cele ale filosofului Vulcănescu.

”Constat că dezbaterea privind demolarea bustului lui Mircea Vulcănescu din Piața Sfîntul Ștefan a scos din nou pe tapet eterna problemă a evaluării de care au parte figuri „complicate” ale culturii naționale. Mi se pare firesc să judecăm fără complezență păcatele cuiva, chiar dacă e vorba de personalități care, dincolo de derapaje, au „livrat” și valoare, contribuții spirituale prestigioase, creativitate meritorie. Trebuie să găsim mereu justa proporție între judecată, contextualizare și iertare. Și, mai ales, să fim echidistanți” scrie Pleșu.

”Adică să nu fim înțelegători cu cei care ne sînt „simpatici” ideologic și radicali cu tabăra opusă. Altfel, dacă mi se spune că Mircea Vulcănescu e definitiv evacuabil de vreme ce pînă și un tribunal de acum cîțiva ani l-a găsit vinovat, va trebui să conchidem că I.V. Stalin, necondamnat de nici o instituție juridică, e nevinovat, sau, oricum, scuzabil(…) Sînt în mod decis pentru dezbaterea publică a tuturor demisiilor morale, a tuturor asocierilor cu universul crimei şi al minciunii. Cer doar să privim cu aceeași rigoare spre toate extremele, ceea ce, din păcate, nu se prea întîmplă. Nu vreau să-i „albesc” pe scriitorii și filosofii vinovați de grave derapaje de extremă dreapta. Dar mi se pare nedrept și riscant să uităm „generos” derapajele de sens opus” mai scrie Pleșu, care îi dă ca exemple pe George Bernard Shaw, Jean-Paul Sartre, Louis Aragon ori Paul Éluard, fie naziști, fie staliniști, dar care azi au recunoaștere, statui ori piețe care le poartă numele.

”Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene. Dar cer același tratament „tolerant” și pentru Mircea Vulcănescu, Eliade, Cioran, Vintilă Horia etc. Apropo: și Aragon, și Éluard beneficiază, la Paris, de cîte o piață care le poartă numele. A lui Aragon a fost inaugurată în 2012, cu ocazia celei de-a 30-a comemorări a morții sale. S-ar zice că borcanele nu se amestecă decît în anumite cazuri. Niciodată în celelalte…” conchide Pleșu. (B.T.I.)

foto: ActiveNews.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Gabriel Liiceanu s-a certat cu Andrei Cornea, care e urmaş de evreu bolşevic de a instalat comunismul în România, pe motive similare, iar Andrei Cornea, care e marxist şi atacator al naţionalismului românesc, dar şi prieten cu Cotroceniul (unde îl susţine Sandra Pralong, şi ea evreică după tată), ajutat şi de soroşisti, l-a dat la o parte pe Liiceanu în 2021 şi a preluat şefia Grupului pentru Dialog Social, care oricum fusese o creaţie a lui George Soros. S-au certat căci Andrei Cornea vrea şi susţine statui cu Karl Marx, dar le vrea jos pe cele ale românilor din istorie, Cornea fiind şi în alianţă secretă cu Alexandru Florian, şeful evreu al Institutului Wiesel – instituţie parazită a statului român -, care tot din comunişti vine.
  Iar PNL, în problema asta, a ajuns rezervorul şi promotorul cripto-comunismului de tip iudeo-bolşevic.

 2. Se uită cam repede faptul că „scorul” celor mai mari criminali din istoria recentă a umanității înclină periculos de tare spre extrema stângă! Poate din cauză că istoria este o succesiune de fapte care convine învingătorilor…?
  Câteva fapte:
  1. cinematografia mondială dă pe-afară cu filme despre evreii persecutați de naziști. Câte filme au făcut onorabilii de la Hollywood despre lagărele din Siberia, unde cifrele morților sunt comparabile, dar despre care nu vorbește NIMENI? Sau despre „Marele Salt Înainte” din perioada sinistrului Mao Zedong, cel mai mare criminal al istoriei, despre care iarăși nu se suflă nicio vorbuliță? Stau și mă întreb cum ar fi arătat filmele (americane și nu numai) dacă Germania ar fi câștigat războiul…
  2. De ce este permisă fabricarea și comercializarea de produse cu numele altui mare criminal din istorie, numitul I.V. Stalin? Ia încercați să faceți o bere cu numele lui Hitler… nu mai ieșiți 20 de ani din pușcărie… și pe bună dreptate!
  Morala: dacă tot îi aruncăm în lada de gunoi a istoriei, unde le e locul, haideți să-i aruncăm PE TOȚI! Nu pe unii da și pe alții… mai încet…

 3. rupti in cur la propiu si la figurat, ne ocupam de pana de la palarie adica de:Vulcănescu ,Eliade, Cioran, Vintilă HoriaI.V. Stalin,George Bernard Shaw, Jean-Paul Sartre, Louis Aragon ori Paul Éluard,Mao, Marx s.a.m.d.

  • daca esti rupt acolo. S-au te-a spart careva, si la cur si la cap ?
   Nu esti poet si ai suflet doar dupa ce esti bogat, dimpotriva, licheao !
   Eminescu nu a fost bogat si a fost mai mult decat ce putea da bogatia.
   Spartule in cur, dar mai ales la cap.

 4. Asta i actiunea fratiilor de la Iasi (Muraru), ma rog, gruparea absconsa pe care o reprezinta. Foarte bine, Plesu si alte personalitati, trebuie sa intervina si sa i puna la punct pe obraznicii astia, consilierul prezidential si frati-so – americanu’..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998