CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pluton de executie, pluton de consilieri si pluton politic

0 comentarii / 1645 vizualizări / 29 ianuarie 2014

Am anticipat corect. Mai multi consilieri ai presedintelui Traian Basescu si-au parasit intr-adevar postul. Prin decret de eliberare din functie. Opt la numar. Pe langa cei despre care am scris ieri, Adrian Radulescu, Daniel Moldoveanu, Gabriel Berca si Sebastian Lazaroiu, mai figureaza pe lista Daniel Funeriu, Maria Bitang, Virgil Paunescu si Raluca Boboc. Mai ca nu a mai ramas picior de consilier la Cotroceni. Evenimentul e unic in felul lui. Si ar putea fi legat de o viitoare decizie a Curtii de Apel Bucuresti pe care Basescu o anticipeaza? Ar mai putea fi stabilite legaturi intre acest pluton si cel de executie de la Inalta Curte. Si, in continuare, ne-am mai putea gandi si la plutonul politic ce va sa vina. Toate plutoane marca Basescu.

Oricum am analiza eliberarea simultana a opt consilieri prezidentiali din functie, ajungem intr-un punct mort. Ne izbim cumva cu capul de sticla. Daca printr-o simpla semnatura Traian Basescu se poate dispensa de aproape toti consilierii sai prezidentiali, am putea sa ne gandim ca acestia nu erau necesari. Ca presedintele isi putea indeplini atributiile fara ei. Atunci de ce i-a tinut? De ce au suportat cetatenii ani la rand asemenea costuri? Sau am putea gasi o alta explicatie a demiterii in bloc a plutonului. Si anume ca acestia l-au tradat pe presedinte. Au intors armele. Si, vigilent, Basescu s-a prins. Si ii zboara. De asta data fundatura e si mai adanca. Pur si simplu pentru ca un asemenea scenariu ar presupune existenta unui complot extrem de periculos la varful statului. Si daca asa stau lucrurile, plutonul de consilieri ar trebui sa mearga in fata plutonului de executie. Ar mai exista si o a treia ipoteza. Si anume ca toti acesti consilieri ar urma sa ocupe etajul superior al noului partid. Numit Miscarea Populara. Asta ar insemna insa ca, pe mult prea multi bani publici, la Cotroceni s-a facut la greu politica de partid. Ceea ce e ilegal. Daca asa ar sta lucrurile, atunci plutonul de consilieri, fara a mai trece prin fata plutonului de executie, ar urma sa se transforme intr-un pluton politic.

Intrucat Traian Basescu gandeste ca un militar si intr-un fel a militarizat Romania, eu cred ca ii fac pe plac analizand situatia de la Cotroceni in termeni care ii sunt atat de dragi. Daca plutonul de consilieri se transforma in pluton politic, si acesta este rostul decretului de eliberare din functie, atunci inseamna ca Traian Basescu stie ce urmeaza sa decida in aceste zile Curtea de Apel Bucuresti legat de Miscarea Populara. Deci presedintele stie de undeva ca justitia va da verde noului partid. Si, din acest motiv, si-a pregatit plutonul. Dar de unde stie presedintele ce este in mintea unor judecatori? O fi la mijloc flacara violeta? Sau pur si simplu el comunica cu magistratii pe o cale mult mai naturala? Nu am cum sa nu-mi pun aceasta intrebare daca ma gandesc cum functioneaza, la foc continuu, plutonul de executie al Inaltei Curti. Care, dupa cum cred ca toata lumea s-a lamurit, trage in tot ce misca. Cu sau fara probe. Cad unul dupa altul, ca mustele, adversarii presedintelui si, dupa ce declara natangi ca au incredere in justitie – care justitie? –, se incoloneaza, iau pozitia ghiocelului si se duc dupa gratii. In timp ce presa basista ii calca in piciaore. Iar la rand stau altii si altii. Ultimul personaj este sotia lui Daniel Chitoiu. Stiti cine. Ministrul Finantelor care a indraznit sa-l informeze pe prim-ministru si opinia publica ca a fost sunat de catre presedinte pentru o interventie legata de CEC. Dar aceasta a fost o simpla paranteza.

Oricat ne-am poticni in ipoteze si scenarii care iata totusi se intampla cam asa cum au fost ele prognozate, in cateva zile, probabil saptamana viitoare, vom fi in masura sa tragem linie si sa stim cum s-a tranformat viermele in fluture is fluturele in vierme. Si cam care este treaba cu plutonul. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998