CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PNL analizeaza desfiintarea functiei de sef al statului

0 comentarii / 1650 vizualizări / 17 februarie 2010

Fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, a elaborat un proiect de modificare a Constituției, intrat în posesia Inpolitics, care prevede nici mai mult, nici mai puțin, decît desființarea funcției de președinte al României, propunerea sa urmînd să fie dezbătută în partid și la congresul formațiunii.

De ce nu mai avem nevoie de președinte?

Tudor Chiuariu, deputat PNL şi fost Ministru al Justiţiei, a lansat astăzi în dezbatere publică proiectul său pentru revizuirea Constituţiei, intitulat „Constituţia Libertăţii”. Proiectul va fi supus spre dezbatere Biroului Politic, Delegaţiei Permanente şi Congresului Partidului Naţional Liberal. De asemenea, orice cetăţean interesat poate trimite observaţiile şi comentariile sale pe site-ul www. tudor-chiuariu.ro. Probabil cea mai radicală propunere este cea de desființare a funcției de șef al statului, pe care Chiuariu o argumentează astfel: ”Preşedintele nu poate fi arbitru, fiindcă nu e independent de partide. Funcţia de preşedinte e paralizată de propriul dualism: şef al executivului şi şef al statului. Atribuţiile executive sunt reduse şi fără o responsabilitate clară. Cele de şef al statului impun o imparţialitate pe care niciun preşedinte nu a manifestat-o, pentru că la finalul mandatului devine dependent de partidul din care a provenit şi de care are nevoie pentru a fi reales”. Fostul ministru a stabilit și cum vor fi distribuite sarcinile președintelui:
Prerogativele funcţiei de Preşedinte vor fi preluate după cum urmează:
– cele executive, în domeniul politicii externe, securităţii naţionale şi ordinii publice, de către Primul-ministru, care va fi preşedintele CSAT;
– cele privind reexaminarea legilor, numirea în funcţii publice (cu excepţia magistraţilor, care vor fi numiţi în funcţie de Preşedintele ÎCCJ, respective Procurorul General), decorarea şi graţierea, de către Primul-ministru;
– cele referitoare la procedura de desemnare a Primului-ministru, de către preşedintele Curţii Constituţionale.

Tudor Chiuariu, inițiatorul proiectului

Vor ramine doar trei servicii secrete

Una peste alta, principalele 10 puncte din Proiectul Tudor Chiuariu pentru revizuirea Constituţiei se referă la:
1. Desfiinţarea funcţiei de preşedinte.
2. Limitarea numărului serviciilor secrete la 3.
3. Un guvern cu maxim 15 ministere.
4. Un Parlament cu maxim 200 de membri şi cu două Camere cu atribuţii diferite.
5. Instituţionalizarea opoziţiei parlamentare.
6. Obligativitatea dezbaterii publice prealabile a actelor legislative şi controlul mai strict asupra executivului, prin moţiuni şi controlul de constituţionalitate al ordonanţelor.
7. Depolitizarea şi reforma justiţiei, prin schimbarea modului de numire în funcţiile de conducere, reforma Consiliului Superior al Magistraturii, interdicţia ca organizarea judiciară să facă obiectul ordonanţelor sau ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului, un buget minim alocat justiţiei.
8. O Curte Constituţională mai eficientă, mai tânără, mai experimentată, cu garanţii sporite de independenţă.
9. Reforma administrativă: crearea regiunilor, în număr de 12, garantarea funcţiei publice neutre şi profesioniste, separarea clară dintre nivelul funcţiilor politice şi nivelul funcţiilor publice.
10. Reforma morală. Principiul lustraţiei, principiu constituţional: ofiţerii şi colaboratorii fostei Securităţi, precum şi foştii membri ai PCR care au deţinut funcţii de conducere în partid, nu pot ocupa niciuna dintre funcţiile reglementate de Constituţie.
”Prima Constituţie postdecembristă a fost scrisă pentru Ion Iliescu. A doua pentru Adrian Năstase. Trebuie să evităm ca a treia Constituţie să fie scrisă pentru Traian Băsescu, sau pentru moştenitorii săi politici – Boc, Udrea, EBA etc” conchide, în expunerea sa de motive, fostul ministru. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998