CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9366 RON DOWN | 1 USD = 4.9920 RON DOWN | 1 GBP = 5.6319 RON DOWN

PNL București – Ziua Z, adică sfârșitul liberalilor

2 comentarii / 1099 vizualizări / 23 iulie 2021

Maine se țin alegeri în PNL București, pentru conducerea structurii de coordonare a Capitalei. Din păcate, urmare a deciziei lui Ludovic Orban de acum 2 ani, prin care toți vechii liberali sau PDiști au fost demiși, iar apoi excluși și hărțuiți, evenimentul de sambata nu va consemna decât deznodământul hotărârii din 2019. Dezastrul lui Orban și dispariția de facto a ceea ce a fost, odinioară, această organizație.

Știu, ca fost senator al acestui partid, și având încă o mulțime de prieteni în PNL, că decizia decapitării fostelor conduceri, alese statutar, a fost răzbunarea lui Ludovic Orban pentru tentativele de puci pe care le-au inițiat și condus liberalii din București, deveniți după fuziune una dintre cele mai puternice echipe din politica dâmbovițeană.

Mai știu că, încercând să scape de furia psihotică a lui Orban, câteva sute de membri relevanți ai PNL București au semnat o scrisoare deschisă, elaborată de istoricul și politologul Bogdan Jelea, la vremea aceea încă lider liberal. Documentul, adresat lui Rareș Bogdan, și susținut de 2000 de ani de vechime în PNL, vechime însumată a semnatarilor, îl invita pe acesta să preia conducerea Consiliului de Coordonare al Capitalei, sperând că implicarea lui să tempereze iminentul abuz al lui Orban. Spun abuz pentru că la acele europarlamentare, din 2019, liberalii bucureșteni obținuseră scoruri-record, mult peste țintele oricum uriașe impuse de la centru.

Orban și-a văzut însă visul cu ochii, iar în locul vechilor și experimentaților liberali, plecați ulterior, în masă, la PSD, a instalat conduceri fidele. Fidele, pentru moment, căci vom vedea imediat câți dintre aceștia au rămas lângă Orban.

Aș aminti încă un efect al răzbunării șefuluu din Modrogan: armata liberală plecată la PSD a asigurat acestui partid victorii incontestabile la localele și parlamentarele de peste un an.

Și să vedem acum de ce ziua de mâine va consemna sfârșitul PNL București.

Pe de o parte, avem situația actuală a filialelor:

– La sectorul 1, echipa condusă cândva de performantul primar Chiliman, a fost instalat un tânăr, pe nume Burduja. Însă bunele intenții compensează cu greu experiența, mai ales într-o organizație atât de grea, în care Burduja pare singurul liberal care se bate cu „aliata” Clotilde Armand. Fapt care va conduce și la o sigură împărțire a voturilor delegaților între Orban și Cîțu, atât mâine, cât și în septembrie, mai ales ținând cont de eterogenitatea filialei. Practic, aici avem grupuri și grupulețe, conectate la influențele personale sau de interes ale primăriei, instituțiilor guvernamentale ori ale altor organisme PNL. Un haos total.

– La sectorul 2, în cândva fieful Ancăi Boagiu, s-a instalat președinte pseudo-profesoara de limba română Anisie, remarcată ca ministru al Educației doar prin cumplitele greșeli gramaticale din postările sale pe facebook. Demnitar în Cabinetul Orban, propulsată de acesta șefă de filială, Anisie e azi în echipa Cîțu. Organizația pe care o conduce este inexistentă în politica locală, în pofida primăriei conduse de un anonim USRist, al cărui nume, evident, nu îl cunosc. Totul după eliminarea din cursa pentru primărie, tot de către Orban, a lui Cristi Popescu, vechi liberal și om cu experiență politică de 30 de ani. Astăzi, Popescu e deputat PSD de București. Ruina filialei PNL se vede din avion.

La sectorul 3, odinioară organizație puternică a PD, dar și a PNL, avem azi pe ultimul aliat autentic al lui Orban, vechiul liberal Antonel Tănase. Totuși, pe lăngă blaturile din Consiliul local, agreate cu primarul Negoiță, filiala nu se poate mândri cu mari reușite, înafara unei fragmentări a opțiunilor pentru septembrie și a absenței totale din politica locală.

La sectorul 4, acolo unde PNL și PD, adunau împreună un scor electoral onorabil, a fost instalat, și confirmat în alegeri, un oarecare Pavel Popescu, remarcat doar prin discursurile isterice și lipsite de substanță din campania din 2016, când a fost parașutat pe un loc eligibil de parlamentar în Timiș de către Alina Gorghiu, pe modelul Florin Cîțu. La fel ca și acesta, venit de nicăieri, dovedit trădător prin vocație, personajul a schimbat tabăra lui Orban, care îl reconfirmase în 2020 parlamentar, și este azi în echipa premierului. La nivel local, e drept că nu ar fi putut face minuni, în fața unui primar cotat la 70% cotă de încredere, însă nici absența din peisajul cotidian al vieții oamenilor nu pare să anunțe victorii electorale.

La sectorul 5, Orban a impus pe ilustrul necunoscut Băcanu, avocat de provincie cu vise de mărire. Văzut pus pe loc eligibil la parlamentare de către același Orban, după ce la locale reușise „performanța” să nu iasă chiar ultimul în cursa la primărie, după Piedone, Florea și Vanghelie, Băcanu s-a mutat rapid în echipa premierului, mai vechiul său coleg de filială. Mai ales că nu a ieșit președinte în alegerile interne, pierzând la limită în fața lui Dan Meran, acuzat de presă de multiple afaceri suspecte, dar până acum, încă, fidel lui Orban. Singurele „succese” ale „tandemului” Băcanu-Meran sunt blaturile de la Primăria Sectorului 5, unde Piedone nu are emoții la voturile importante sau scandalurile relatate de presă privind presiunile cu iz de amenințare puse pe membri ai organizației.

La sectorul 6, același Orban a impus pe Ciprian Ciucu, o combinație veleitară de arivism și incompetență, produs al Monicăi Macovei. Devenit primar la sector, tot în urma negocierii duse de Orban cu USR, Ciucu a bătut palma cu Cîțu, vrând să impună colegilor de filială aceeași conduită la congres. Filiala stă pe un butoi de pulbere ca urmare a repartizării delegaților la votul de mâine.

Pe de altă parte, bătălia se va da între Violeta Alexandru, cu background în fundațiile lui George Soros, remarcată ca ministru al muncii pentru concedierea liftierei din clădirea instituției, și Ciprian Ciucu, descris mai devreme, și remarcat și el recent prin ironiile încasate în emisiuni tv, care au probat ipocrizia și dubla măsură, că transparența și de deschiderea către presă sunt valabile doar în opoziție.

Aceștia doi se luptă pentru scaunul deținut în ultimii 20 de ani de nume precum Ludovic Orban, Andrei Chiliman, Teodor Atanasiu sau Cristian Bușoi.

Restul candidaților pentru funcții în Consiliul de Coordonare al PNL București sunt din aceeași categorie: cele câteva zeci de nume nu însumează vechime în PNL sau PD cât ultimele 4 nume pe care le-am menționat.

De unde și concluzia: indiferent de deznodământul alegerilor de care ne mai desparte doar o zi, asistăm la finalul unei organizații.

Ce va ieși din votul delegaților va fi orice, dar nu PNL. Nu cel pe care îl știam eu sau bucureștenii. Va fi consfințirea unei nebunii inițiate de Orban, care peste doar două luni îi va aduce sfârșitul politic.

Al lui, și al PNL. Pentru că până pe 25 septembrie, nu va mai rămâne piatră pe piatră în fostul partid al Brătienilor. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Asa sa fie! Nici nu merita sa mai existe.

  2. Mai du-te ba securtist belit in slobozi cu vila ta din Snagov (mita patriciu) si vacantele tale de fite cu barcute din Mediterana

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998