CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PNL – consiliat de un puscarias american la elaborarea legii denunturilor pe bani

6 comentarii / 2695 vizualizări / 13 aprilie 2021

Deputatul PNL Sebastian Burduja anunță un nou proiect de lege prin care cetățenii care vor denunța încălcări ale legii vor putea fi recompensați cu procente din banii recuperați de stat ulterior. Burduja mai anunță că la elaborarea proiectului e consiliat de un celebru avertizor de integritate american de origine română, elogios prezentat. Ce omite să spună liberalul e că acesta e un escroc notoriu, fost pușcăriaș, condamnat de justiția americană.

Burduja spune, într-o declarație parlamentară, că România trebuie să transpună în legislație directiva europeană care vizează regimul avertizorilor de integritate, acei cetăţeni care semnalează o încălcare a legii. Respectiva directivă europeană extinde protecţia şi către avertizorii de integritate din mediul privat, afirmă deputatul.

”Şi vă dau un exemplu celebru – probabil cel mai cunoscut avertizor de integritate din lume este de origine din România, Bradley Birkenfeld, un evreu de origine română, care a dezvăluit o schemă de fraudare a unei mari bănci de investiţii, de peste 5 miliarde de euro. Pe baza legislaţiei din America, acest om a fost „premiat” de Fiscul american, celebrul IRS, cu peste 100 de milioane de dolari. Am lucrat, în ultimele luni, cu Bradley Birkenfeld la această idee de a transpune Directiva Europeană în legislaţia românească – şi înţeleg că Ministerul Justiţiei are deja un proiect în dezbatere publică” mai spune liberalul.

Cele două mari schimbări legislative preconizate de proiectul Burduja-Birkenfeld:
”Primul – cei care raportează ilegalităţi să fie anonimi, să le asigurăm protecţia prin a fi anonimi. Altfel nu o să-şi asume riscul de a-şi compromite cariera, reputaţia, viaţa, familia şi aşa mai departe.
Şi doi – componenta de recompensă” precizează Burduja.

Ce nu spune el, deși ar fi fost, poate, corect să o facă, e că al său consilier e un fost pușcăriaș condamnat în SUA la 300.000 de dolari amendă și la 3 ani și 8 luni de închisoare, pedeapsă executată în închisoarea federală Schuylkill. Expertul lui Burduja a fost condamnat tocmai pentru că a înșelat autoritățile americane furnizînd date incomplete în cadrul așa-ziselor sale avertismente de integritate, lucru pentru care a acceptat să pledeze vinovat.
În calitate de bancher privat, între altele, Birkenfeld a instruit un afacerist imobiliar din California, Igor Olenicoff, cum să se sustragă de la taxele SUA în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari SUA. Pentru fapte, afaceristul a plătit o amendă imensă, dar nu a intrat la închisoare, ceea ce nu s-a întîmplat și cu actualul consilier al liberalilor. Birkenfel a venit recent în România pentru lansarea cărţii sale, „Bancherul diavolului: Cum am distrus secretul bancar elveţian”. În urmă cu patru ani, Birkenfeld și-a oferit serviciile de consultant guvernului canadian, dar i s-a arătat ușa. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Revenim la „Alo, Securitatea?! Vecinul meu MANANCA!” si daca nu cu aceiasi oameni, sigur cu urmasii lor directi si beneficiari ai unor astfel de denunturi….totusi, de ce n-a apelat el la neaosul Vantu, macar avea suficient IQ penru toti liberalii din coalitie?! Apoi, daca le-am luat gunoaiele, pe bani si ne-am otravit aerul si apa, de ce n-am importa, tot pe bani muli si deseurile umane?! Daca-i din „pachet” nici cacatul nu pute-a cacat..

 2. @Un mizantrop
  \daca tot e vorba de urmasii unor seecuristi, atunci burduja asta plin de tupeu bolsevico-nazist ar fi putut sa apeeleze pentru ”consiliere” la taticul sau !!!

  • Astia-s fatati de eprubete, dezinfectati si sterili (!!!), n-au nicio legaura cu vechiul, nici materialul genetic, care i-a plamadit nu i-a maculat, ei sunt Alfa si Omega, lumea a inceput si se termina cu ei…PAH a crezut si a scris altfel, dar a venit „onorata” instanta si i-a bagat mintile in cap, l-a obligat sa retracteze tot…asa ca, la BANCOREX erau numai mimoze in staf, securistii, chiar daca misunau prin zona, nu s-au atins de puritatea genetica a domnului Burduja…restul sunt doar barfe de invidiosi…
   P.S. In ulimele decenii eu nu prea mai vad diferente intre securisti si interlopi…oricum, interesele converg pana la confuzie…

 3. bancher.. escroc.. evreu – ASTA E PLEONASM

 4. ce naste din pisica…..soareci mananca, studiati cazul/cv lui tacsu burduja senior!!! investigatie de jurnalist independent

 5. […] Ce nu spune el, deși ar fi fost, poate, corect să o facă, e că al său consilier e un fost pușcăriaș condamnat în SUA la 300.000 de dolari amendă și la 3 ani și 8 luni de închisoare, pedeapsă executată în închisoarea federală Schuylkill. Expertul lui Burduja a fost condamnat tocmai pentru că a înșelat autoritățile americane furnizînd date incomplete în cadrul așa-ziselor sale avertismente de integritate, lucru pentru care a acceptat să pledeze vinovat.În calitate de bancher privat, între altele, Birkenfeld a instruit un afacerist imobiliar din California, Igor Olenicoff, cum să se sustragă de la taxele SUA în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari SUA. Pentru fapte, afaceristul a plătit o amendă imensă, dar nu a intrat la închisoare, ceea ce nu s-a întîmplat și cu actualul consilier al liberalilor. Birkenfel a venit recent în România pentru lansarea cărţii sale, „Bancherul diavolului: Cum am distrus secretul bancar elveţian”. În urmă cu patru ani, Birkenfeld și-a oferit serviciile de consultant guvernului canadian, dar i s-a arătat ușa, relatează inPolitics. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998